Ποιος Ιλον Μασκ και ποιος Μπερνάρ Αρνό. Η περιουσία των δυό πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυτή την στιγμή, συνολικά, μετά βίας αγγίζει τον αμύθητο πλούτο του Μάνσα Μούσα.
Ο αυτοκράτορας του Μάλι, έζησε πριν από περίπου 700 χρόνια και η περιουσία του εκτιμάται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το The Richest.
ΗΠΑ: Ποιο είναι το μυστικό για να γίνετε πλούσιοι – Σίγουρα όχι η αποταμίευση
Πιστός στον Μωάμεθ
Ο Μάνσα Μούσα είναι γνωστός και με άλλα ονόματα όπως Εμίρης του Μέλλε, Άρχοντας των ορυχείων της Γουανγκάρα και Κατακτητής της Γκανάτα.
Γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1280, πέθανε το 1337 και απέκτησε δύο γιους.
Ο Μούσα όταν ανέβηκε στο θρόνο, διόρισε έναν αναπληρωτή βασιλιά για να εκτελεί τα χρέη του όσο εκείνος απουσίαζε. Ο λόγος ήταν ένα ταξίδι.
Κατά την διάρκειά του, στρατολόγησε δασκάλους ώστε ο λαός του να μάθει περισσότερα για τον Προφήτη Μωάμεθ.
Ο Μούσα ήταν ένας αφοσιωμένος μουσουλμάνος. Το προσκύνημά του στη Μέκκα το 1324 διαδόθηκε σε όλη τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Το εν λόγω ταξίδι στη Μέκκα καταγράφηκε από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, όπου έμειναν έκπληκτοι για την τεράστια πομπή που τον ακολουθούσε. Το 1324, επισκέφθηκε επίσης, τον σουλτάνο της Αιγύπτου Μαμελούκ Αλ-Νασίρ Μωάμεθ.
Επιπλέον, έχτισε τζαμιά στο Τιμπουκτού και στο Γκάο. Μερικά από τα κτίρια που δώρισε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ήταν το αρχαίο κέντρο μάθησης Sankore Madrasah ή το Πανεπιστήμιο του Sankore, και η αίθουσα ακροάσεων στη Niani.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, πέτυχε την οικοδόμηση του Τιμπουκτού, το οποίο μετατράπηκε σε κέντρο εμπορίου και πολιτισμού.
Φουλ … του χρυσού
Τα κομμάτια χρυσού θεωρούνταν αποκλειστική ιδιοκτησία του αυτοκράτορα, και απαγορευόταν η εμπορία τους εντός των συνόρων της αυτοκρατορίας. Η ποσότητα συμπαγούς χρυσού που ανακαλύπτονταν, έπρεπε να παραδοθεί άμεσα στις αρχές και το αυτοκρατορικό θησαυροφυλάκιο και ως αντάλλαγμα δινόταν χρυσόσκονη ίσης αξίας.
Το 1337, τον διαδέχθηκε ο γιος του, Μαγκάν Α΄, ο οποίος το 1341 εκθρονίστηκε από τον θείο του τον Σουλεϊμάν. Μετά τον Σουλεϊμάν ακολούθησε μια σειρά από «αδύναμους» αυτοκράτορες, οι οποίοι έφεραν εσωτερικές συγκρούσεις και διχόνοια στο βασίλειο του Μάλι.
Latest News
Αμερικανικά ΑΕΙ πωλούν περιουσιακά στοιχεία για να επιβιώσουν
Κάποια πανεπιστήμια στις ΗΠΑ με περιορισμένα μετρητά πωλούν τέχνη και ακίνητα
Οι χώροι λιανικής νοικιάζονται γρήγορα διώχνοντας τις μικρές επιχειρήσεις
Οι χώροι λιανικής έχουν γίνει δυσεύρετοι και οι ιδιοκτήτες μπορούν να ζητήσουν πολύ υψηλότερα ενοίκια
Γιατί η μετοχή της Walmart συνεχίζει να σπάει ρεκόρ
Η άνοδος της μετοχής της Walmart κάνει τους Γουόλτον πιο πλούσιους από ποτέ
Δραματικές ώρες για τη Volkswagen
Σύμφωνα με το συμβούλιο εργαζομένων επίκεινται λουκέτα σε τουλάχιστον τρία εργοστάσια του γερμανικού κολοσσού. Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.
«Ρουκέτες» Χούθι στο ΑΕΠ και τις τιμές – Οι οικονομικές επιπτώσεις
Οι επιθέσεις των Χούθι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Review of Maritime Transport 2024», προκαλούν απώλειες έως και 0,06% στο παγκόσμιο ΑΕΠ
Ανατροπή στο εμπόριο: Η επιστροφή των δασμών «πνίγει» τις φτωχότερες χώρες
Μεγάλες ανατροπές στη μεταποίηση - Κλείνει ο κύκλος της στρατηγικής ανάπτυξης που ακολούθησαν δεκάδες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες
Η κομπίνα με τις «απεριόριστες αναλήψεις» - Μηνύσεις για χιλιάδες χαμένα δολάρια από την JPMorgan
Η JPMorgan, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με βάση το ενεργητικό της, ερευνά χιλιάδες πιθανές περιπτώσεις του «infinite money glitch»
Κολομβία: Εκδίδει ομόλογα 3,9 δισ. δολαρίων
Η Κολομβία βγαίνει στις διεθνείς αγορές χρέους μετά από εφτά μήνες
Η Robinhood εισάγει στοιχήματα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ
Η Robinhood θα δίνει τη δυνατότητα στους traders να στοιχηματίσουν μέσω παραγώγων για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η Ζιμπάμπουε αποδολαριοποιεί την οικονομία της - Νόμιμο μέχρι το 2030 το δολάριο
Η Ζιμπάμπουε έχει προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να αποδολαριοποιήσει την οικονομία της κάτι που όμως δεν πέτυχε