
Η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης στους επαγγελματικούς κλάδους είναι πλέον γεγονός, δεν είναι όμως της ίδιας έντασης σε όλους. Ένας κλάδος που θα αντιμετωπίσει προκλήσεις από τη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτός της διαχείρισης περιουσίας -ένας κλάδο στον οποίο ο ανταγωνισμός είναι έντονος τόσο για την απόκτηση νεών πελατών όσο και στελεχών-, όπως προκύπτει από έρευνα της PwC.
Τεχνολογία: Τα 10 καλύτερα εργαλεία AI για επιχειρήσεις
Σύμφωνα με την έρευνα που αφορά διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και θεσμικούς επενδυτές, μία στις 6 εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας θα αγοραστεί ή θα κλείσει τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Η επίπτωση από την τεχνολογία θα είναι σημαντική», προειδοποιεί μιλώντας στο Yahoo Finance σχετικά με τον επικείμενο αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της διαχείρισης περιουσίας, ο Πολ Μικς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Independent Solutions Wealth Management,
Όπως υποστηρίζει ο Μικς, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι μικρότερες εταιρείες θα «αναγκαστούν να ενοποιηθούν» και να ξοδέψουν πολλά χρήματα σε «τεχνολογία που αλλάζει το παιχνίδι και θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, αν δεν δραστηριοποιηθούν.
Η ρομποτική συμβουλευτική όπου εξελιγμένα μοντέλα με τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν τους επενδυτές ενώ συγχρόνως καταρτίζουν προγράμματα συνταξιοδότησης κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Η Vanguard, η Schwab, η Fidelity, η Betterment και η Acorns είναι μεταξύ των εταιρειών που ήδη προσφέρουν και επενδύουν σε υπηρεσίες ρομποτικής συμβουλευτικής.
«Οι ισχυροί θα γίνουν ισχυρότεροι όχι μόνο επειδή έχουν το τεχνολογικό όραμα, αλλά επειδή έχουν τους τεράστιους πόρους για να το εκτελέσουν. Η Schwab και οι μεγάλοι ομόλογοί της θα πρέπει να έχουν το προβάδισμα, αλλά θα τα καταφέρουν;», διερωτάται ο Μικς.
Η PwC διαβλέπει ότι οι επενδύσεις θα συμβάλλουν ώστε τα ρομπότ να χρησιμοποιούνται περισσότερο. Η εταιρεία προβλέπει ότι οι σύμβουλοι-ρομπότ θα αυξηθούν και θα διαχειρίζονται ένα τεράστιο ποσό ύψους 6 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2027.
Και καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές αγκαλιάζουν αυτές τις ψηφιακές επενδυτικές υπηρεσίες, καθίσταται σαφές από την πρόσφατη έντονη δραστηριότητα από πλευράς συμφωνιών, ότι οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων αισθάνονται την πίεση να ενεργοποιηθούν και να συγκεντρώσουν τις επενδύσεις στην τεχνολογία.
Πέρυσι έγιναν 341 εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο της διαχείρισης περιουσίας, αυξημένες κατά 11% σε σχέση με το 2021 και οι περισσότερες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα και την εταιρεία συμβούλων Echelon Partners.
Κάποιες εξ των συμφωνιών που ξεχώρισαν, ήταν η εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Brewin Dolphin από τη Royal Bank of Canada, η εξαγορά της WealthPlan Advisors από την HUB International και η εξαγορά της Johnson Brunetti από την Alera Group Wealth Services.
Φέτος οι συμφωνίες συνεχίζουν με ίδιους αν όχι ταχύτερους ρυθμούς, με αιχμή την εξαγορά της προβληματικής First Republic Bank από την JP Morgan, τη συμφωνία διάσωσης της First Citizens Bank Bank και την επείγουσα εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.
Και οι τρεις αυτές συμφωνίες στη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης έχουν ενοποιήσει τις δραστηριότητες του κλάδου της διαχείρισης περιουσίας.
Ο Στέφεν Ντόβερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Franklin Templeton, βλέπει τη διαχείριση περιουσίας να αναδιαμορφώνεται μέσω της «barbell approach», όπου οι μεγάλοι παίκτες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και οι μικρότερες, εξειδικευμένες ομάδες θα πρέπει να είναι «δημιουργικές και ιδιόμορφες» για να είναι επιτυχημένες.
Στο τέλος, θα αποδειχθεί ότι θα επιβιώσει ο ισχυρότερος -δηλαδή, αγκαλιάστε τα ρομπότ ή θα σας φάνε ζωντανούς.
«Θυμάστε τι συνέβη όταν οι επενδυτές πέταξαν την πετσέτα και άρχισαν να επενδύουν παθητικά μέσω ETFs. Κάτι που σκότωσε πολλά ενεργά διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαια και όσους τα διαχειρίζονταν και τα υποστήριζαν. Αυτοί οι παίκτες αναγκάστηκαν να ενοποιηθούν για να επιβιώσουν, μειώνοντας τα έξοδά τους», αναφέρει ο Μικς.


Latest News

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες

Οι start-ups που δημιουργούν εργαλεία παραγωγικότητας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της ΑΙ - Ποιες είναι
Οι επενδυτές ποντάρουν σε AI startups που αναπτύσσουν πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ αναζητώντας μεγάλα κέρδη χωρίς τεράστιες δαπάνες

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με την τεχνητή νοημοσύνη
To ChatGPT, όπως και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσονται χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους για μια ευρεία γκάμα αναζητήσεων

Ποιες είναι οι 10 χώρες με τα περισσότερα ταλέντα στην AI
Έρευνα της Microsoft, με τη συμμετοχή 31.000 ατόμων σε 31 χώρες, έδειξε ότι το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη

Η συμβολή της ΑΙ στην κατανόηση της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη
Τα πρώτα αποτελέσματα της χρήση υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη

Alphabet και Nvidia επενδύουν στην εταιρεία του Σάτσκεβερ, συνιδρυτή της OpenAI
Σύμφωνα με το Reuters, Alphabet και Nvidia επενδύουν στην SSI του Ίλια Σάτσκεβερ που είχε αποχωρήσει πέρυσι από την OpenAI δημιουργό του ChatGTP

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε ο κ. Ππαστεργίου

Η xAI του Μασκ προσλαμβάνει ειδικούς να χαλιναγωγήσουν το αθυρόστομο chatbot
Το Grok εκστομίζει ακατάλληλη φρασεολογία και ρατσιστικά σχόλια

Η επόμενη μέρα των ΜμΕ με όρους AI: Από τη συμμόρφωση στην ανταγωνιστικότητα
H τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν το θέμα του πάνελ με τίτλο «Tech Forward: The Future of Greek Business» στο Φόρουμ των Δελφών