Νέα πνοή έδωσαν όπως φαίνεται στο «κίνημα της πετσέτας» οι εικόνες από τις παραλίες της Νάξου και της Πάρου που άρχισαν να «ελευθερώνονται» από ομπρελοκαθίσματα, καθώς νέες συλλογικότητες για την προάσπιση του ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες και την προστασία του περιβάλλοντος ξεπηδούν στα social media, έχοντας συνήθως ένα διπλό στόχο.

Τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων για τις αμέτρητες παραβάσεις – που είναι όπως φαίνεται ο κανόνας ανά την επικράτεια – και την ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερου κόσμου μέσω δράσεων και κινητοποιήσεων.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν επισκεπτόμαστε παραλίες;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Χαλκιδικής που εδώ και χρόνια συντελείται όργιο παραβάσεων στις παραλίες της, από beach bar ή ξενοδοχεία, καθώς η δημιουργία ομάδας στο Facebook «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική» συγκέντρωσε σε πολύ μικρό διάστημα χιλιάδες μέλη ενώ αύριο Κυριακή υπάρχουν δύο συγκεντρώσεις στις 10:30πμ στην Ποτίδαια και στη Νικήτη.

Οι καταγγελίες που συνοδεύονται με εικόνες και βίντεο είναι πολυάριθμες, με κάποιες από αυτές να είναι ιδιαίτερα σοβαρές καθώς αναφέρεται ότι ουσιαστικά επιχειρήσεις έχουν κλείσει την δίοδο στον αιγιαλό και ο μόνος τρόπος για να έχει κανείς πρόσβαση είναι να καταβάλλει κάποιο αντίτιμο.

Και στη Χαλκιδική η εικόνα με τις ξαπλώστρες να φτάνουν μέχρι το κύμα και να μην αφήνεται ουσιαστικά ελεύθερος χώρος είναι ο κανόνας.

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στην Κέρκυρα. Κι εκεί φουντώνουν οι διαμαρτυρίες, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, με καταγγελίες κατοίκων για καταλήψεις παραλιών και απαράδεκτες συμπεριφορές επιχειρηματιών.

Οι καταγγελίες των Κερυραίων δεν ήρθαν τώρα, αλλά υπάρχουν από τον Ιούνιο. Όπως καταγράφει η κάμερα της ΕΡΤ από την παραλία Ύψος στο νησί, η εικόνα της ΕΡΤ  ακόμη και σε αυτή τη στενή παραλία οι ξαπλώστες αγγίζουν τη θάλασσα.

Κατάληψη της παραλίας από ξαπλώστρες, όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Γιάννης Ανδριώτης, συναντάται και σε πολλές δημοφιλείς παραλίες της Κέρκυρας, όπως στη Δασσιά, σε κάποια σημεία της, στο Μπαρμπάτι ή και στην Γλυφάδα, με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες να φουντώνουν.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Πετράκης μέλος Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, «Από την Κρήτη μέχρι την Χαλκιδική μας ρωτούν πολίτες τι πρέπει να κάνουν».

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Το ισχύον νομικό πλαίσιο μπορεί να είναι σαφές, φαίνεται όμως ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόζεται. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του περασμένου Μαρτίου, οι επιχειρηματίες μπορούν να βάλουν ομπρέλες και ξαπλώστρες στο 60% της παραλίας ανεξαρτήτως τετραγωνικών και μόλις στο 30% σε παραλίες που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Η νομοθεσία υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να εξασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων.

Μαζεύουν άρον άρον τις ξαπλώστρες από τη Νάξο

Μετά τις καταγγελίες για σωρεία παραβάσεων στη Νάξο, επιχειρήσεις στις παραλίες της Πλάκας, της Αγίας Άννας και του Αγίου Προκόπιου μάζεψαν το βράδυ της Πέμπτης ξαπλώστρες και ομπρέλες πιθανόν υπό τον φόβο των ελέγχων καθώς υπήρξε η πληροφορία πως αυτός αναμένεται να γίνει εντός του Σαββατοκύριακου.

Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες φόρτωσαν τον εξοπλισμό σε φορτηγά χωρίς πινακίδες.

Με αυτόν τον τρόπο σημειώνουν από το κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», ουσιαστικά οι επιχειρηματίες παραδέχονται ότι τόσο καιρό παρανομούσαν, ενώ σημειώνουν πως έχουν συγκεντρώσει πολλά στοιχεία με τις παραβάσεις και ετοιμάζονται να καταθέσουν φάκελο στη Δικαιοσύνη.


Η κυβέρνηση μετά τον σάλο και την παρέμβαση της εισαγγελίας έχει δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Ωστόσο, φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα νησιά των Κυκλάδων αλλά επικρατεί η ίδια κατάσταση σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, νησιωτικούς ή μη.

Την ίδια στιγμή οι κτηματολογικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και ανακύπτει το ερώτημα πώς θα γίνουν μαζικοί έλεγχοι και θα επιβληθούν οι κυρώσεις (σε πολλές περιπτώσεις αυτές αφορούν και αναστολή αδειών) εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής, τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, όταν οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα