Άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έλαβε το πρώτο χάπι για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης, μια δυνητικά σημαντική εξέλιξη για μια διαταραχή που πλήττει περίπου μία στις επτά γυναίκες μετά τη γέννα.
Η ουσία ζουρανολόνη, η οποία έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης από άλλα αντικαταθλιπτικά, εγκρίθηκε ως χάπι για ενήλικες που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για διάστημα 14 ημερών, ανακοίνωσε η FDA.
Αλτσχάιμερ: Νέο εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τις επιπτώσεις της νόσου
«Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και συχνά επικίνδυνη πάθηση στην οποία οι γυναίκες νιώθουν θλίψη, ενοχή, ανικανότητα –σε σοβαρές περιπτώσεις έχουν ακόμα και σκέψεις να βλάψουν τον εαυτό τους ή το παιδί της» δήλωσε η Τίφανι Φαρτσιόνι, διευθυντής του τμήματος ψυχιατρικής στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων της FDA.
«Η διάθεση ενός φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα θα αποτελέσει μια επωφελή επιλογή για πολλές από αυτές τις γυναίκες που υποφέρουν από ακραία, και ενίοτε επικίνδυνα, συναισθήματα.
Η επιλόχειος κατάθλιψη αντιμετωπίζεται σε κάποιες περιπτώσεις με ψυχοθεραπεία και φάρμακα για τη μείζονα κατάθλιψη. Η μόνη θεραπεία που είχε εγκριθεί ως τώρα ειδικά για την επιλόχειο κατάθλιψη ήταν μια ενδοφλέβια μορφή της ζουρανολόνης που χορηγείται υπό ιατρική επίβλεψη.
Η διάθεση της ζουρανολόνης ως χαπιού διευρύνει την πρόσβαση σε περισσότερες γυναίκες, ωστόσο το χάπι μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως υπνηλία, κόπωση, διάρροια και να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος. Οι ασθενείς καλούνται να μην οδηγούν για 12 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.
Πώς λειτουργεί
Η ζουρανολόνη είναι στεροειδές φάρμακο που σχετίζεται με την αλλοπρεγνανολόνη, η οποία με τη σειρά της παράγεται ως μεταβολίτης της ορμόνης προγεστερόνης. Τα επίπεδα αλλοπρεγνανολόνης αυξάνονται σημαντικά κατά την εγκυμοσύνη αλλά πέφτουν απότομα μετά την γέννα.
Ο μηχανισμός δράσης είναι διαφορετικός από τα κοινά αντικαταθλιπτικά και η ζουρανολόνη φαίνεται πως δρα σε λίγες ημέρες αντί εβδομάδες. Η ταχεία δράση έχει σημασία για τις πρώτες ημέρες ζωής μετά τον τοκετό, όταν η μητέρα συνάπτει συναισθηματικό δεσμό με το βρέφος, επισήμανε στην Washington Post η Σαμάνθα Μπέλτζερ-Μπρόντι, ειδική στις γυναικείς συναισθηματικές διαταραχές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ.
Η ζουρανολόνη αναπτύχθηκε από τις φαρμακοβιομηχανίες Biogen και Sage Therapeutics, οι οποίες είχαν υποβάλει αίτηση για έγκριση του φαρμάκου και για την μείζονα κατάθλιψη, σημειώνει το Reuters.
Σύμφωνα με επιστολή της FDA τα διαθέσιμα δεδομένα για τη μείζονα κατάθλιψη δεν επαρκούν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.
Πηγή:
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ