Ο αμερικανικός πληθωρισμός έχει αφήσει το σημάδι του όχι μόνο στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά και στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Έχει επίσης εμφανιστεί ακόμη και στα McDonald’s. Από το 1986, ο Economist παρακολουθεί την τιμή ενός Big Mac της McDonald’s σε όλο τον κόσμο ως έναν απλό δείκτη για την εύλογη αξία των νομισμάτων. Ο δείκτης μας δείχνει ότι η διάμεση τιμή του μπέργκερ στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε στα 5,58 δολάρια τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση άνω του 4% από τον Ιανουάριο και 8,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτός είναι ο υψηλότερος ρυθμός αυτού που αποκαλεί ο Economist αμερικανικού McFlation που καταγράφηκε στον δείκτη του από τον Ιούλιο του 2012.
Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο, οι Αμερικανοί έχουν ξεφύγει ελαφρά. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο η τιμή ενός Big Mac έχει αυξηθεί περισσότερο από δύο φορές πιο γρήγορα στη ζώνη του ευρώ και στη Βρετανία και σχεδόν τέσσερις φορές πιο γρήγορα στον Καναδά.
Τι σημαίνει αυτό για την εύλογη αξία των νομισμάτων; Σύμφωνα με τη θεωρία της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, η θεμελιώδης αξία ενός νομίσματος αντανακλά την ποσότητα των αγαθών και των υπηρεσιών που μπορεί να αγοράσει, συμπεριλαμβανομένων των μπέργκερ. Εάν η τιμή του Big Mac αυξηθεί, το νόμισμα μπορεί να αγοράσει λιγότερα από αυτά. Ως εκ τούτου, η εύλογη αξία του έχει μειωθεί. Δεδομένου ότι η τιμή των μπέργκερ αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τον Καναδά από ό,τι στην Αμερική, η αγοραστική δύναμη των νομισμάτων τους πέφτει ταχύτερα από το δολάριο.
Αυτό φέρνει τις εύλογες αξίες τους πιο κοντά με τις αγοραίες αξίες τους. Τον Ιανουάριο η εύλογη αξία του ευρώ, σύμφωνα με την αγοραστική του δύναμη για μπέργκερ, ήταν 1,10 δολάρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα 10 ευρώ θα μπορούσαν να αγοράσουν τόσα Big Mac στην Ευρώπη όσο και τα 11 $ στην Αμερική. Αλλά στις αγορές συναλλάγματος, τα 10 ευρώ κοστίζουν μόνο 10,90 δολάρια. Με αυτό το μέτρο, το ευρώ φαινόταν φθηνό και το δολάριο ακριβό.
Γιατί ανεβαίνει το δολάριο
Αυτό πλέον δεν ισχύει. Χάρη στην άνοδο των τιμών των Big Mac στην Ευρώπη και τη μικρή πτώση του δολαρίου, η εύλογη αξία του ευρώ είναι τώρα 1,06 δολάρια, μικρότερη από την ισοτιμία της αγοράς. Το ευρώ φαίνεται πλέον υπερτιμημένο έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.
Το δολάριο εξακολουθεί να είναι ακριβό σε σχέση με τη βρετανική λίρα και το καναδικό δολάριο. Στην πραγματικότητα, το ευρώ, το καναδικό δολάριο και η λίρα διαπραγματεύονται πλέον στο 5% της αξίας του δολαρίου που προτείνει ο δείκτης Big Mac. Το δολάριο φαινόταν πολύ ακριβό στην αρχή, επομένως η αποδυνάμωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Αμερικής και ο πιο ήπιος πληθωρισμός της, σε σχέση με άλλα μέρη, έφερε τα θεμελιώδη μεγέθη πιο κοντά.
Γιατί το δολάριο είχε ανέβει τόσο ψηλά; Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται σε μια άλλη εικασία της αγοράς συναλλάγματος: αυτή της «ακάλυπτης ισοτιμίας επιτοκίων», σύμφωνα με την οποία οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να κινηθούν για να εξισωθούν, διακρατικά, οι αποδόσεις από την αγορά ασφαλών περιουσιακών στοιχείων όπως τα κρατικά ομόλογα. Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, όπως έκαναν πιο δραματικά στην Αμερική πέρυσι απ’ ό,τι σε πολλές πλούσιες χώρες, ένα νόμισμα θα πρέπει πρώτα να εκτιναχθεί, πριν σταδιακά αποδυναμωθεί με την πάροδο του χρόνου. Οι επενδυτές ομολόγων λαμβάνουν υψηλό επιτόκιο, αλλά υφίστανται σταδιακή απώλεια κεφαλαίου νομισματικά. Ίσως αυτό είναι που βλέπουμε τώρα.
Αυτή η θεωρία βοηθά επίσης να εξηγηθεί μία από τις μεγαλύτερες αστοχίες του δείκτη Big Mac φέτος: η πρόβλεψή του ότι ένα δολάριο θα πρέπει να αγοράσει μόνο 81 γιεν Ιαπωνίας. Στην πραγματικότητα, αγοράζει 142. Αυτό υποδηλώνει ότι το γιεν είναι θεαματικά φθηνό, υποτιμημένο κατά 43% έναντι του δολαρίου. Το χάσμα είναι πιθανό να εμμείνει έως ότου η Τράπεζα της Ιαπωνίας αισθανθεί την ανάγκη να αυξήσει τα επιτόκια πιο κοντά σε αυτά της Αμερικής.
Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται να υποθέτουν οι επενδυτές. Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα τροποποίησε απροσδόκητα τη νομισματική της πολιτική. Και ακόμη και η Ιαπωνία δεν έχει ανοσία στον McFlation. Ένα Big Mac εκεί κοστίζει 9,8% περισσότερο από ό,τι πριν από έξι μήνες.
Latest News
Απρόσμενη ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας εν μέσω πολέμου
Παρά τον πόλεμο το ΑΕΠ του Ισραήλ αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο
«Taramagate»: Τι συμβαίνει στη Βρετανία με την έλλειψη ταραμοσαλάτας
Η απεργία σε ένα εργοστάσιο στη Βρετανία έχει προκαλέσει πανικό στους Λονδρέζους που διαμαρτύρονται για την ταραμοσαλάτα
Σίγουρος για τον πληθωρισμό παρά τις υψηλές υπηρεσίες o Λουίς ντε Γκίντος
Η οικονομία έχει απογοητεύσει πρόσφατα, καθώς η κατανάλωση παραμένει αδύναμη, δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος
Το «φρένο χρέους» στη Γερμανία και τα όριά του
Το «φρένο» εισήχθη στη Γερμανία το 2009 από την τότε καγκελάριο Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της «μεγάλης ύφεσης»
Στα 300 δισ. δολαρια η κεφαλαιοποίηση της Bytedance, μητρικής του Tiktok
Η ByteDance δεν είχε κάποιο σχέδιο IPO στον ορίζοντα, δηλώνουν πηγές που επικαλείται το Reuters - Πώς ενισχύει τη ρευστότητα
Τα διαπραγματευόμενα assets των αμερικανικών τραπεζών ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια
Είναι η πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση που οι αμερικανικές τράπεζες χτίζουν τέτοιο ενεργητικό σε διαπραγματευόμενα assets
Τζον Κατσιματίδης: «Η Ελλάδα δεν χαίρει μεγάλου ενδιαφέροντος στο τραπέζι του Τραμπ»
Ο Τζον Κατσιματίδης, ένας από τους πλουσιότερους ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ
Η αγωγή 21,5 εκατ. της JPMorgan για ζημιές σε αποθήκη πολύτιμων μετάλλων
Η JPMorgan μηνύει βρετανική κατασκευαστική εταιρεία για «εκτεταμένες ζημιές» se μονάδα αποθήκευσης στο Λονδίνο
Γιατί η Tesla ανακαλεί το Cybertruck... πάλι
Είναι η πολλοστή φορά που το Cybertruck ανακαλείται και αυτή τη φορά το ζήτημα είναι σοβαρό
Η Boeing θα πληρώσει στην Spirit AeroSystems έως και 350 εκατ. δολάρια προκαταβολικά
Η προκαταβολή από την Boeing θα βοηθήσει την Spirit AeroSystems να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας