
Ο αμερικανικός πληθωρισμός έχει αφήσει το σημάδι του όχι μόνο στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά και στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Έχει επίσης εμφανιστεί ακόμη και στα McDonald’s. Από το 1986, ο Economist παρακολουθεί την τιμή ενός Big Mac της McDonald’s σε όλο τον κόσμο ως έναν απλό δείκτη για την εύλογη αξία των νομισμάτων. Ο δείκτης μας δείχνει ότι η διάμεση τιμή του μπέργκερ στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε στα 5,58 δολάρια τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση άνω του 4% από τον Ιανουάριο και 8,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτός είναι ο υψηλότερος ρυθμός αυτού που αποκαλεί ο Economist αμερικανικού McFlation που καταγράφηκε στον δείκτη του από τον Ιούλιο του 2012.
Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο, οι Αμερικανοί έχουν ξεφύγει ελαφρά. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο η τιμή ενός Big Mac έχει αυξηθεί περισσότερο από δύο φορές πιο γρήγορα στη ζώνη του ευρώ και στη Βρετανία και σχεδόν τέσσερις φορές πιο γρήγορα στον Καναδά.
Τι σημαίνει αυτό για την εύλογη αξία των νομισμάτων; Σύμφωνα με τη θεωρία της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, η θεμελιώδης αξία ενός νομίσματος αντανακλά την ποσότητα των αγαθών και των υπηρεσιών που μπορεί να αγοράσει, συμπεριλαμβανομένων των μπέργκερ. Εάν η τιμή του Big Mac αυξηθεί, το νόμισμα μπορεί να αγοράσει λιγότερα από αυτά. Ως εκ τούτου, η εύλογη αξία του έχει μειωθεί. Δεδομένου ότι η τιμή των μπέργκερ αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τον Καναδά από ό,τι στην Αμερική, η αγοραστική δύναμη των νομισμάτων τους πέφτει ταχύτερα από το δολάριο.
Αυτό φέρνει τις εύλογες αξίες τους πιο κοντά με τις αγοραίες αξίες τους. Τον Ιανουάριο η εύλογη αξία του ευρώ, σύμφωνα με την αγοραστική του δύναμη για μπέργκερ, ήταν 1,10 δολάρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα 10 ευρώ θα μπορούσαν να αγοράσουν τόσα Big Mac στην Ευρώπη όσο και τα 11 $ στην Αμερική. Αλλά στις αγορές συναλλάγματος, τα 10 ευρώ κοστίζουν μόνο 10,90 δολάρια. Με αυτό το μέτρο, το ευρώ φαινόταν φθηνό και το δολάριο ακριβό.
Γιατί ανεβαίνει το δολάριο
Αυτό πλέον δεν ισχύει. Χάρη στην άνοδο των τιμών των Big Mac στην Ευρώπη και τη μικρή πτώση του δολαρίου, η εύλογη αξία του ευρώ είναι τώρα 1,06 δολάρια, μικρότερη από την ισοτιμία της αγοράς. Το ευρώ φαίνεται πλέον υπερτιμημένο έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.
Το δολάριο εξακολουθεί να είναι ακριβό σε σχέση με τη βρετανική λίρα και το καναδικό δολάριο. Στην πραγματικότητα, το ευρώ, το καναδικό δολάριο και η λίρα διαπραγματεύονται πλέον στο 5% της αξίας του δολαρίου που προτείνει ο δείκτης Big Mac. Το δολάριο φαινόταν πολύ ακριβό στην αρχή, επομένως η αποδυνάμωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Αμερικής και ο πιο ήπιος πληθωρισμός της, σε σχέση με άλλα μέρη, έφερε τα θεμελιώδη μεγέθη πιο κοντά.
Γιατί το δολάριο είχε ανέβει τόσο ψηλά; Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται σε μια άλλη εικασία της αγοράς συναλλάγματος: αυτή της «ακάλυπτης ισοτιμίας επιτοκίων», σύμφωνα με την οποία οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να κινηθούν για να εξισωθούν, διακρατικά, οι αποδόσεις από την αγορά ασφαλών περιουσιακών στοιχείων όπως τα κρατικά ομόλογα. Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, όπως έκαναν πιο δραματικά στην Αμερική πέρυσι απ’ ό,τι σε πολλές πλούσιες χώρες, ένα νόμισμα θα πρέπει πρώτα να εκτιναχθεί, πριν σταδιακά αποδυναμωθεί με την πάροδο του χρόνου. Οι επενδυτές ομολόγων λαμβάνουν υψηλό επιτόκιο, αλλά υφίστανται σταδιακή απώλεια κεφαλαίου νομισματικά. Ίσως αυτό είναι που βλέπουμε τώρα.
Αυτή η θεωρία βοηθά επίσης να εξηγηθεί μία από τις μεγαλύτερες αστοχίες του δείκτη Big Mac φέτος: η πρόβλεψή του ότι ένα δολάριο θα πρέπει να αγοράσει μόνο 81 γιεν Ιαπωνίας. Στην πραγματικότητα, αγοράζει 142. Αυτό υποδηλώνει ότι το γιεν είναι θεαματικά φθηνό, υποτιμημένο κατά 43% έναντι του δολαρίου. Το χάσμα είναι πιθανό να εμμείνει έως ότου η Τράπεζα της Ιαπωνίας αισθανθεί την ανάγκη να αυξήσει τα επιτόκια πιο κοντά σε αυτά της Αμερικής.
Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται να υποθέτουν οι επενδυτές. Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα τροποποίησε απροσδόκητα τη νομισματική της πολιτική. Και ακόμη και η Ιαπωνία δεν έχει ανοσία στον McFlation. Ένα Big Mac εκεί κοστίζει 9,8% περισσότερο από ό,τι πριν από έξι μήνες.


Latest News

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες