Μερικές φορές νομίζεις ότι γνωρίζεις καλά ένα μέρος αλλά μετά ξεπετάγεται μια ιστορία που σε αφήνει άφωνο.
Όπως αυτή, μια περίεργη αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε επί αρκετές εβδομάδες στη θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών του Ρίμινι, αλλά εξακολουθεί να είναι άγνωστη σε πολλούς (εκτός αν έχετε δει την πρόσφατη ταινία του Netflix- The Rose Island).
Πώς οι Σοβιετικοί έκλεψαν πυρηνικά μυστικά και στοχοποίησαν τον Οπενχάιμερ
Ανεξάρτητο κράτος 400 τετραγωνικών μέτρων
Στο όχι και τόσο μακρινό 1968, μια χρονιά που πυροδότησε πολιτικά κινήματα διαμαρτυρίας στην Ιταλία και αλλού στην Ευρώπη, ένας άνθρωπος έκανε το όνειρο του πραγματικότητα, όπως αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα travelemiliaromagna.
Για την ακρίβεια, την 1η Μαΐου 1968 , μία κατασκευή 400 τ.μ. χτισμένη πάνω στο νερό, 6,27 ναυτικά μίλια από την ακτή και μόλις 500 μέτρα έξω από τα ιταλικά εθνικά ύδατα, ανακηρύχθηκε ως ανεξάρτητη δημοκρατία.
Αυτή η τεχνητή πλατφόρμα προοριζόταν ως ένα είδος ουτοπίας κατά τον Τόμας Μορ – ένα πρότυπο, ελεύθερο μικρο-εθνος αποκομμένο από το ιταλικό κράτος.
Είχε τη δική του σημαία, το δικό του νόμισμα (τον Μύλο), τα δικά του γραμματόσημα και ακόμη και τη δική του επίσημη γλώσσα, την Εσπεράντο.
Ο Μορ ήταν το πνευματικό παιδί του Giorgio Rosa, ενός μηχανικού από την Μπολόνια, χάρη στον οποίο αγάπησε την τέχνη των κατασκευών.
Στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα κράτος εντελώς ανεξάρτητο από την Ιταλία. Είχε το δικό του φορολογικό σύστημα (όπως ο Άγιος Μαρίνος) και είχε ως σκοπό να αυτοχρηματοδοτούνταν μέσω των εστιατορίων και των καταστημάτων αναμνηστικών που θα άνοιγαν για τους τουρίστες που έφταναν από το Ρίμινι.
Σύντομα η ιστορία έγινε πρωτοσέλιδο των εφημερίδων. Οι φήμες έλεγαν ότι το νησί ήταν παράδεισος για κάθε είδους παράνομη διασκέδαση, κυρίως του τζόγου.
Μερικοί έλεγαν ότι ήταν το κέντρο ενός διεθνούς κυκλώματος κατασκόπων, ενώ κάποιοι άλλοι πίστευαν ότι ήταν βάση σοβιετικών υποβρυχίων.
Ο επίλογος
Παρόλο που δεν βρέθηκαν ποτέ αποδείξεις για τίποτα από όλα αυτά, το όνειρο δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Ούτε δύο μήνες μετά την επίσημη ανακήρυξη του, το λιμενικό και η οικονομική αστυνομία περικύκλωσαν το νησί στις 25 Ιουνίου 1968.
Τον Φεβρουάριο του 1969, δύτες του ιταλικού ναυτικού άρχισαν τις εργασίες για την κατεδάφισή του, χρησιμοποιώντας αρκετά κιλά εκρηκτικών. Αλλά το Rose Island δεν καταστράφηκε ολοσχερώς ούτε από μια δεύτερη έκρηξη και τελικά βυθίστηκε ξαφνικά λίγες ημέρες αργότερα εξαιτίας μιας καταιγίδας.
Και κάπως έτσι, τελείωσε το «πείραμα της ελευθερίας». Πρόκειται για μια ιστορία που λίγοι γνώριζαν μέχρι το 2020, όταν την έφερε στο φως της δημοσιότητας το Netflix μέσω της ομώνυμης ταινίας.
Latest News
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Μιχάλης Αργυρού: Νέες πρωτοβουλίες σε κλάδους, όπου και αν χρειαστεί
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού δίνει το στίγμα της πολιτικής για τη μείωση των φόρων μιλώντας στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου
Kυρίαρχη στις ιώσεις η γρίπη Α – Σαρώνουν τα επικίνδυνα κοκτέιλ ασθενειών
Συνεχίζει η αυξητική τάση στην γρίπη, τις ιώσεις και τον κορονοϊό και κατά τον Ιανουάριο, όπου αναγκαία κρίνονται τα μέτρα προφύλαξης
Μαγιορκίνης για γρίπη: Για πρώτη φορά μετά την Covid-19 τέτοια έξαρση
«Είναι πιθανώς η πρώτη χρονιά μετά από την Covid-19 που έχουμε τόσο μεγάλη κυκλοφορία στη γρίπη», είπε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης
Κι άλλα έργα 11,5 εκατ. για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ – Ο νέος διαγωνισμός
Για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε νέο διαγωνισμό που αφορά σε έργα στον περιβάλλοντα χώρο του «Σπύρος Λούης»
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους προϊσταμένους τους
Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020 - To ποσοστό αυτό έχει μειωθεί
Πέθανε η Καίτη Γκρέυ
Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 100 ετών
Πώς το burnout έχει γίνει η μάστιγα της σύγχρονης εργασίας
Το αίσθημα του άγχους και της υπερφόρτωσης στη δουλειά μπορεί να μετατραπεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, που υπερβαίνει το απλό αίσθημα κούρασης και καταλήγει στην εξουθένωση, στο «burnout»
Υπέρ μικρών εργασιακών «ατασθαλιών» στην εργασία τους Gen Z και Millennials
Μικρές διεξόδους χαλάρωσης στη δουλειά έχουν βρει οι Gen Z και Millennials, δείχνοντας μεγάλη αγάπη στον ύπνο κατά την ώρα εργασίας, αλλά και στην πρόωρη αποχώρηση