
Την κατανάλωση του κρασιού δεν την κοιτάς πίσω, αλλά μπροστά. Ο γαλλικός αμπελοοινικός τομέας, πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα καταναλωτικά πρότυπα εκ μέρους των νέων και να προβλέψει τις απαιτήσεις τους για την ανάπτυξή του, επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.
Αυτό εξηγείται σήμερα από τις απαιτήσεις για απόσταξη και εκρίζωση, που σημαίνει ότι υπάρχει αποσύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης και της παραγωγής κρασιού, η οποία δεν θα είναι κυκλική αλλά δομική, προειδοποιεί η Εθνική Επιτροπή Διεπαγγελματικών για Οίνους με Ονομασία Προέλευσης και Γεωγραφική Ένδειξη (CNIV).
Αμπέλι: «Χάθηκαν» τα μισά οινοποιήσιμα σταφύλια από την επέλαση του περονόσπορου
Προβλέποντας τις τάσεις της επόμενης 12ετίας, ο φορέας προβλέπει ότι η γαλλική αγορά θα καταναλώσει 4,5 έως 6,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα λιγότερα το 2034 (-3,5 εκατομμύρια hl, εκ των οποίων 2 εκατομμύρια hl μόνο για τα κόκκινα κρασιά) μέσω της συνδυασμένης επίδρασης της δημογραφικής αλλαγής και του νέου τρόπου ζωής (- 4,5 έως -6,4 εκατομμύρια hl, λόγω της υποκατανάλωσης όλων των ηλικιακών ομάδων).
Σήμερα μειωμένη κάτω από 24 εκατομμύρια hl (-4,7 εκατομμύρια hl μεταξύ 2010 και 2022), η γαλλική κατανάλωση οίνων θα μειωθεί κατά 17 έως 25% για να φτάσει τα 20 έως 18 εκατομμύρια hl σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις το 2034. Αυτός ο υπολογισμός βασίζεται στην ανανέωση των γενεών, που είναι δυσμενής για την κατανάλωση κρασιού.
Σύμφωνα με έρευνες του πάνελ Kantar σχετικά με την οικιακή κατανάλωση, μόνο τα δύο τρίτα των ατόμων ηλικίας 18-35 ετών αγοράζουν συχνά κρασιά. Πρόκειται για μια μέση ετήσια αγορά 13 φιαλών, όταν παλαιότερα αγοράζονταν 61 φιάλες/έτος. «Οι νεότερες γενιές που εισέρχονται στην αγορά καταναλώνουν μόνο περιστασιακά, ακόμη και κατ’ εξαίρεση», συνοψίζει το CNIV στο τελευταίο του ενημερωτικό δελτίο.

Το δυναμικό παραγωγής μας είναι ήδη υπερμεγέθες κατά τόπους
«Το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει σοκ, αλλά δεν πρέπει να ατενίζουμε μακριά», προειδοποιεί ο Bernard Farges, πρόεδρος του CNIV, στο ενημερωτικό του δελτίο, σημειώνοντας ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη τώρα. Το δυναμικό παραγωγής μας είναι ήδη υπερμεγέθες κατά τόπους και θα είναι ακόμη περισσότερο αν δεν κάνουμε τίποτα, αν δεν αλλάξουμε τα προϊόντα μας, αν συνεχίσουμε να προβάλλουμε το κρασί όπως το προωθούμε σήμερα. Ανάμεσα στις προκλήσεις για το μέλλον, είναι η προσέλκυση νέων, αλλά και η συνεκτίμηση της αύξησης της γυναικείας κατανάλωσης. Σύμφωνα με την InterLoire, το 60% των νέων καταναλωτών είναι γυναίκες.
«Η παραδοσιακή εικόνα που σχετίζεται με τον πατέρα της οικογένειας που σερβίρει το κρασί αντικαθίσταται από την εικόνα της χειραφετημένης γυναίκας που επιλέγει να πιει κρασί» δείχνει η σύνοψη 30 συνεντεύξεων που έγιναν για τη Vin & Société από το IFOP (24 γυναίκες και 6 άνδρες μεταξύ 18 και 64 ετών), πιστεύοντας ότι «έτσι, οι γυναίκες ενσαρκώνουν ένα αίσθημα ανανέωσης και καινοτομίας για το κρασί. Η αντιμετώπισή τους και η συσχέτιση του κρασιού με την ισότητα των φύλων θα μπορούσε να το βοηθήσει να γίνει πιο σύγχρονο».


Latest News

Ο Θ. Γεωργόπουλος πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της OIV
Ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Οργανισμού από το 2021

Χωρίς υποχρέωση παράδοσης προϊόντος στις πληγείσες περιοχές η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος
Το βαμβάκι «είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι
Οι αλλαγές αφορούν τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

Τσιάρας: Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, είπε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»

«Φρένο» στον τενεκέ – Ελαιόλαδο πέντε λίτρων από τον παραγωγό
Στην Ελλάδα διακινείται χύμα ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά, η οποία αγγίζει τους 80.000 με 90.000 τόνους