![Μηλοειδή: Πώς θα κινηθεί η παραγωγή τη νέα σεζόν – Οι πρώτες προβλέψεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fruit-g4b4a8219c_1280.jpg)
Μειωμένες αναμένονται οι παραγωγές μήλων και αχλαδιών στις μεγάλες παραγωγικές χώρες της ΕΕ, τη νέα σεζόν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA), το 2023 η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 3,3% σε σύγκριση με πέρυσι, σε σύνολο 11.410.681 τόνους.
Φρούτα και λαχανικά: Πρόκληση η μείωση εξάρτησης από τις εισαγωγές – Το μεγάλο στοίχημα
Σε ότι αφορά τις κύριες ποικιλίες, η Golden Delicious αναμένεται να αυξηθεί κατά 11,7% σε σύνολο 2.167.899 τόνων. Η Gala, η δεύτερη μεγαλύτερη ποικιλία, αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά 4,8% (1.527.179 τόνοι συνολικά). Τόσο το Red Delicious όσο και το Idared, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να μειωθούν κατά 10% και 6,1%, αντίστοιχα.
Τα αχλάδια
Μειωμένη κατά 12,9% εκτιμάται και η παραγωγή των ευρωπαϊκών αχλαδιών για το 2023, συγκριτικά με την περσινή καλλιέργεια με σύνολο 1.745.632 τόνους.
Αυτή η πτώση οφείλεται στην έντονη μείωση της παραγωγής της Ιταλίας (-63% σε σύγκριση με το 2022) καθώς και στη μείωση των ποσοτήτων στη Γαλλία και την Ολλανδία (-28,6% και -3,1% αντίστοιχα).
Το 2023, η παραγωγή αχλαδιών ποικιλίας Συνεδρίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 8%, φτάνοντας τους 928.081 τόνους. Η παραγωγή αχλαδιών William BC, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να μειωθεί κατά 36,8%, ενώ η παραγωγή της Abate Fetel προβλέπεται να πέσει κατακόρυφα στους 52.846 τόνους (μειωμένη κατά 69,3%).
Παγκόσμιες προβλέψεις
Παρόμοια με τις ευρωπαϊκές τάσεις είναι η κατάσταση και άλλων χωρών στο βόρειο ημισφαίριο, όπως η Κίνα (της οποίας η σοδειά μήλων θα παραμείνει σταθερή στους 37,2 εκατομμύρια τόνους), ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν καλλιέργεια μήλων 4,5 εκατομμύρια τόνους (μείωση 6% από το 2022). Η σοδειά μήλων της Ινδίας αναμένεται επίσης να μειωθεί κατά περισσότερο από 30% (1,9 εκατομμύρια τόνους συνολικά).
Η παραγωγή αχλαδιών στις ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί κατά 3,7% (502.000 τόνοι συνολικά), ενώ η παραγωγή της Κίνας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 10% (17,6 εκατ. τόνοι).
Σχολιάζοντας τα στοιχεία της πρόβλεψης ο γενικός γραμματέας της WAPA, Philippe Binard, επισήμανε ότι «θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις κλιματικές συνθήκες, καθώς και τον μετριασμό των παρασίτων και των ασθενειών, ενώ αντιμετωπίζουμε γεωπολιτικά θέματα και ζητήματα πρόσβασης στην αγορά».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι «θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες για τόνωση της κατανάλωσης μήλων και αχλαδιών την ερχόμενη σεζόν, αυξάνοντας παράλληλα τις τιμές ώστε να ταιριάζουν με την ποιότητα και τα περιβαλλοντικά, διατροφικά οφέλη».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν