Η Τουρκία έχει μέχρι τώρα μια πολύ καλή τουριστική χρονιά με δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες να καταφτάνουν στη χώρα ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 100 δολάρια ο καθένας ανά διανυκτέρευση.
Η συμφέρουσα ισοτιμία της λίρας για τους ξένους, η προτίμηση που δείχνουν Ευρωπαίοι περιλαμβανομένων και Ρώσων αλλά και τουρίστες από τη Μέση Ανατολή και οι προσφορές, έχουν εκτοξεύσει τον τουρισμό στην Τουρκία, γεμίζοντας τον κορβανά όσων δραστηριοποιούνται στον κλάδο αλλά και τα δημόσια ταμεία.
Τουρισμός: Το νέο ρεκόρ και ο ανταγωνισμός από την φθηνή Τουρκία
Οι πιο πολλές αφίξεις είναι από όσους πληρώνουν σε «σκληρά» νομίσματα όπως το δολάριο και το ευρώ αφού η λίρα Τουρκίας έχει υποχωρήσει πάνω από 40% έναντι των νομισμάτων αυτών τοπ τελευταίο δωδεκάμηνο.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 η Τουρκία προσέλκυσε 22 εκατ. τουρίστες οι οποίοι είναι τόσο ξένοι όσοι και πολίτες της χώρας οι οποίοι ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Οι αφίξεις αυτές είναι αυξημένες κατά 20,6% σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού της χώρας Μεχμέτ Μουρί Ερσόι, τα κατά κεφαλήν έσοδα για κάθε διανυκτέρευση έφτασαν τα 99,99 δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023 από 89,2 δολάρια που ήταν τους πρώτους έξι μήνες του 2022. Αυτό συνιστά αύξηση της τάξης του 12% περίπου ανέφερε ο υπουργός.
Μόνο για το δεύτερο τρίμηνο, τα έσοδα από τον τουρισμό στην οικονομία αυτή των 800 δις δολαρίων έφτασαν τα 13 δις δολάρια καταγράφοντας άλμα πάνω από 23% σε ετήσια βάση όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Με το τρίτο τρίμηνο που διανύουμε να αναμένεται ακόμη καλύτερο παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, η γειτονική χώρα βρίσκεται καθοδόν να πετύχει μια πολύ καλή χρονιά εσόδων, καλύτερη κι από το 2022.
Στόχος 56 δισ. δολ έσοδα
Στόχος της Άγκυρας είναι πλέον τα συνολικά έσοδα της χώρας από τον τουρισμό φέτος να φτάσουν τα 56 δις δολάρια. Τα έσοδα αυτά δημιουργούν την ελπίδα για σημαντική μείωση στο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που αποτελεί απειλή για τη χώρα.
Την Τουρκία επισκέπτεται πλέον περισσότερος κόσμος για λιγότερο διάστημα. Ο μέσος επισκέπτης πέρασε 8,4 νύχτες στην Τουρκία το τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο για τη συγκεκριμένη περίοδο από το 2015 και μετά, σύμφωνα με στοιχεία της Turkstat.
Επίσης οι τουρίστες προτιμούν να κλείνουν πλήρη διαμονή («all-inclusive»), σύμφωνα με την Jet2, το μεγαλύτερο πάροχο για πακέτα διακοπών στη Βρετανία αναφέρουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς.
Πέρσι τα έσοδα από τον τουρισμό είχαν αυξηθεί στην Τουρκία κατά 53,4% σε σύγκριση με το 2021 φτάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 46 δις δολαρίων. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι έπαψαν να υπάρχουν περιορισμοί για την καταπολέμηση της πανδημίας. Επίσης με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πολλοί Ρώσοι έχουν πάει στην Τουρκία και για διακοπές λόγω των κυρώσεων που υπάρχουν σε άλλες χώρες της Δύσης.
Ποιοι πάνε για διακοπές στην Τουρκία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Τουρισμού της χώρας, την Τουρκία επισκέφτηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2023 περίπου 2,3 εκατομμύρια Ρώσοι, 2,3 εκατομμύρια Γερμανοί, 1,5 εκατομμύρια Βρετανοί υπήκοοι, 1,3 εκατομμύρια Βούλγαροι και 1 εκατομμύριο Ιρανοί. Επιπλέον το ίδιο διάστημα επισκέφτηκαν τη χώρα 1,6 εκατομμύρια άτομα από δέκα διαφορετικές αραβικές χώρες ξοδεύοντας περισσότερα από 162 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Πρώτη μεταξύ αυτών των αραβικών χωρών σε τουρίστες είναι το Ιράκ, το οποίο έστειλε το ίδιο διάστημα στην Τουρκία περίπου 470.000 τουρίστες. Η Σαουδική Αραβία ήρθε δεύτερη με 286.000 τουρίστες, αύξηση 134% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους. Ακολούθησε η Τυνησία με 74.000 τουρίστες.
Ο παράγοντας λίρα
Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει εκτοξευθεί στην Τουρκία και να κυμαίνεται στα επίπεδα του 50%, αλλά η χαμηλή ισοτιμία της λίρας που βρίσκεται κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι άλλων ισχυρών νομισμάτων, έχει κάνει τον προορισμό σχετικά φθηνό.
Η πτώση της λίρας έναντι του ευρώ —που διαμορφώθηκε σε 40% το περασμένο δωδεκάμηνο— σημαίνει ότι η χώρα μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί παραδοσιακά φθηνούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως η Πορτογαλία. Δεν μπορεί να φάει κανείς στο Παρίσι με λιγότερα από 7 ή 8 ευρώ, ενώ στην Τουρκία τρώει με 3 ευρώ ανέφεραν τουρίστες από τη Γαλλία στους Φαινάνσιαλ Τάιμς.
Η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας σε αριθμούς:
- 22 εκατ τουρίστες προσέλκυσε η Τουρκία το πρώτο εξάμηνο φέτος
- 20,6% είναι αυξημένες οι αφίξεις αυτές από πέρσι
- 100 δολάρια έφτασαν τα κατά κεφαλήν έσοδα ανά διανυκτέρευση στη χώρα
- 89 δολάρια ήταν τα έσοδα αυτά το 2022
- 8,4 διανυκτερεύσεις ανά τουρίστα είναι ο μέσος όρος που καταγράφεται
- 56 δισ. δολ έσοδα από τον τουρισμό είναι ο στόχος της Άγκυρας για φέτος
- 46 δισ. δολ ήταν τα έσοδα το 2022
- 40% έχει υποχωρήσει η λίρα Τουρκίας το τελευταίο δωδεκάμηνο
Latest News
Η AstraZeneca σε πορεία ανάκαμψης και επενδύσεων παρά τις αντιξοότητες
Η AstraZeneca επενδύει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ καθώς αυξάνει τις πωλήσεις αντικαρκινικών φαρμάκων
Ποια είναι η τολμηρότερη αεροπορική εταιρεία στον πλανήτη;
Η Middle East Airlines είναι ο μόνος αερομεταφορέας που εξυπηρετεί τη χώρα εν μέσω ισραηλινών βομβαρδισμών και μαχών με τη Χεζμπολάχ
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του 'Ιλον Μασκ
Ο Μπερνό μηνύει το Χ για αναδημοσίευση άνευ καταβολής δικαιωμάτων από ειδησεογραφικά μέσα του
Από... Εξολοθρευτής, μεγαλοστέλεχος εταιρείας της λίστας Fortune 500
Ο Άρνολντ Σβαρτσνέγκερ γίνεται ο Εξολοθρευτής για ένα μεγάλο πρόβλημα της γενιάς του.
Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο
Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20
Ο κρατικός κολοσσός καπνού της Κίνας ανθεί, κόντρα σε παγκόσμιες τάσεις
Η China Tobacco είναι σχεδόν μονοπώλιο σε ένα έθνος θεριακλήδων
Πώς οι εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια στην εργασία
Τα υψηλά επίπεδα απουσιών που προκαλείται από ασθένεια μετά την πανδημία δημιουργούν προβλήματα στους εργοδότες
Ύφεση και ακυβερνησία απειλούν Γαλλία και Γερμανία
Παρεμφερή προβλήματα αντιμετωπίζουν ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπαρνιέ. Θέλουν να υλοποιήσουν συγκεκριμένους στόχους, αλλά τους λείπουν τα χρήματα.
Απρόσμενη ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας εν μέσω πολέμου
Παρά τον πόλεμο το ΑΕΠ του Ισραήλ αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο
«Taramagate»: Τι συμβαίνει στη Βρετανία με την έλλειψη ταραμοσαλάτας
Η απεργία σε ένα εργοστάσιο στη Βρετανία έχει προκαλέσει πανικό στους Λονδρέζους που διαμαρτύρονται για την ταραμοσαλάτα