Περίπου 200 αρτοποιοί-ζαχαροπλάστες συμμετείχαν σήμερα στην πρώτη καθιστική διαμαρτυρία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους κατά της απόφασης του κράτους να μην τους χορηγεί πλέον επιδοτούμενα άλευρα, κάτι που όπως λένε απειλεί την ύπαρξη 1.500 καταστημάτων στην Τυνησία.
Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Καΐς Σάγιεντ ο οποίος κατήγγειλε τους «κερδοσκόπους», το υπουργείο Εμπορίου απαγόρευσε, από την 1η Αυγούστου, σε περίπου 1.500 «μοντέρνα», όπως αποκαλούνται, αρτοποιεία, να αγοράζουν επιδοτούμενο αλεύρι. Πριν από την επανάσταση του 2011 στην Τυνησία αυτά τα αρτοποιεία, που απασχολούν περίπου 18.000 υπαλλήλους, επιτρεπόταν να προμηθεύονται τακτικά ένα ποσοστό αλεύρων με επιδότηση.
Αρτοποιοί: Τι απαντούν στον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη και στην Ε.ΕΠ.Α.Ζ.
«Κάνουμε καθιστική διαμαρτυρία επειδή μας απαγορεύουν να ασκούμε τη συνηθισμένη δραστηριότητά μας, δηλαδή να φτιάχνουμε ψωμί», είπε ο Μοχάμεντ Τζαμάλι, ο πρόεδρος της Ένωσης Μοντέρνων Αρτοποιείων, προαναγγέλλοντας και άλλες κινητοποιήσεις τις επομενες εβδομάδες. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ασκούν πλέον το επάγγελμά τους εδώ και μία εβδομάδα», πρόσθεσε, περιστοιχισμένος από διαδηλωτές που κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ψωμί, ελευθερία, εθνική αξιοπρέπεια» και «Χιλιάδες εργαζόμενοι θα απολυθούν».
«Βρεθήκαμε χωρίς εισόδημα, 1.500 φούρνοι θα κλείσουν, ο καθένας απασχολεί 6-7 υπαλλήλους», είπε ο Αμπντελμπεκί Αμπντελάουι, 43 ετών, εκφράζοντας τον φόβο ότι οι αρτοποιοί θα καταλήξουν «στη φυλακή» γιατί δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια και τα δάνειά τους.
Ελλειψη αλεύρων
Εκτός από επιδοτούμενο ψωμί, οι «μοντέρνοι» φούρνοι προσφέρουν στους καταναλωτές και άλλα είδη ψωμιού και γλυκών, τα οποία παρασκευάζονται εν μέρει από επιδοτούμενα άλευρα, κρατώντας έτσι σχετικά χαμηλά τις τιμές. Όμως τους τελευταίους μήνες, το επίσημο και ξεχωριστό δίκτυο των 3.737 αρτοποιείων που διαθέτουν επιδοτούμενο ψωμί έναντι 190 μιλίμ (0,06 λεπτά του ευρώ, μηδαμινή τιμή που ισχύει από το 1984), καταγγέλλει ότι υπάρχει έλλειψη αλεύρων και καθημερινά σχηματίζονται ουρές από τα ξημερώματα.
Φοβούμενος τη λαϊκή οργή, ο πρόεδρος Καΐς Σάγιεντ κατήγγειλε στις 27 Ιουλίου τα «μη ταξινομημένα αρτοποιεία» (αυτά που δεν ανήκουν στο επίσημο δίκτυο) επειδή χρησιμοποιούν επιδοτούμενα άλευρα. «Τελείωσε, σήμερα (…) Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να χορηγείται ψωμί σε όλους τους Τυνήσιους», ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Οικονομολόγοι που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο είπαν ωστόσο ότι η «κρίση του ψωμιού» στην πραγματικότητα συνδέεται με την ανεπαρκή τροφοδοσία της αγοράς με αλεύρι επιδοτούμενο από το κράτος. Σε μια οικονομία οικοδομημένη πάνω στους χαμηλούς μισθούς (ο κατώτερος μισθός είναι 480 δηνάρια, δηλαδή 140 ευρώ), το κράτος αγοράζει από τη δεκαετία του 1970 τα βασικά προϊόντα και τα ξαναρίχνει στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές. Λόγω του μεγάλου χρέους της όμως η Τυνησία έχει έλλειψη ρευστότητας και οι προμηθευτές θέλουν να πληρώνονται εκ των προτέρων, κάτι που σημαίνει ότι οι αγορές δεν επαρκούν. «Το κράτος δεν αγοράζει αρκετά σιτηρά και επομένως δεν υπάρχει αρκετό αλεύρι, ούτε και ψωμί, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης την οποία (το κράτος) δεν ομολογεί», εξήγησε ο οικονομολόγος Εζεντίν Σαϊντάν.
Στο μήνυμά του ο πρόεδρος Σάγιεντ αναφέρθηκε στο «ψωμί των πλουσίων», που θα πωλείται από τα «μοντέρνα» αρτοποιεία και στο «ψωμί για τους φτωχούς».
«Δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα επιβάλλοντας μια ενιαία τιμή για το ψωμί», υποστήριξε ο Σαϊντάν, κάνοντας λόγο για «κομμουνιστική λογική».
Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Τυνησία όπου οι ταραχές του ψωμιού (μετά τον διπλασιασμό της τιμής του από τη μια μέρα στην άλλη) στοίχισαν τη ζωή σε 150 ανθρώπους την περίοδο 1983/84.
Μια νεαρή αρτοποιός, η Χανέν Μπουγκέρα, η επιχείρηση της οποίας απασχολεί 30 ανθρώπους, απάντησε μέσω του Facebook στον Σάγιεντ, καταγγέλλοντας «μια ομιλία μίσους που ωθεί τους Τυνήσιους τον έναν εναντίον του άλλου» αλλά και υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος «δεν κατανοεί την κατάσταση».
«Δεν είμαστε πλούσιοι», γράφει η Μπουγκέρα, εξηγώντας ότι η ίδια ήταν άνεργη καθηγήτρια, δημιούργησε την επιχείρησή της μαζί με την οικογένειά της και σπανίως παίρνει ρεπό. «Μιλάτε για πλούσιους και φτωχούς για να μας διχάσετε και να λιμοκτονήσουμε. Είμαι έτοιμη να φυλακιστώ υπερασπιζόμενη τα δικαιώματά μου», πρόσθεσε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...