Ηλεκτρονικές παγίδες για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων στήνει η ΑΑΔΕ σε ελληνικές και ξένες ψηφιακές πλατφόρμες για να εντοπίσει τους φορολογούμενους που μέσα από τις πλατφόρμες εκμισθώνουν ακίνητα τύπου Airbnb, πωλούν αγαθά (ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά) ή προσωπικές υπηρεσίες αλλά ξεχνούν να κόψουν αποδείξεις και να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα στην Εφορία.
Ολες οι ψηφιακές πλατφόρμες από την Airbnb και την Αmazon μέχρι το Skroutz, το efood και το douleutaras θα είναι πλέον υποχρεωμένες να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους. Στη συνέχεια ο φοροελεγκτικός μηχανισμός και αφού θα έχει στα χέρια ένα τεράστιο αρχείο με πληροφορίες, θα διενεργεί διασταυρώσεις στοιχείων ενώ προβλέπονται κοινοί και ταυτόχρονοι έλεγχοι με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ.
Μπλόκο σε κύκλωμα έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση θεσπίζονται πρόστιμα – φωτιά για όσους δεν συνεργάζονται με την ελληνική φορολογική διοίκηση. Οι πλατφόρμες οι οποίες δεν θα δίνουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ θα βρίσκονται αντιμέτωπες με βαριές καμπάνες έως 500.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας ενώ οι χρήστες που αρνούνται να δηλώσουν τα στοιχεία στις πλατφόρμες θα βλέπουν τον λογαριασμό τους να κλείνει και τις πληρωμές που έχουν γίνει να παρακρατούνται από τις φορολογικές αρχές.
Πρόστιμα για POS
Πρόστιμα έρχονται και για όσους δεν θα συμμορφωθούν με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ή χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS για να κρύβουν συναλλαγές και να φοροδιαφεύγουν. Συγκεκριμένα θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ και, αντίστοιχα, των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν POS που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Τα πρόστιμα φθάνουν έως 200.000 ευρώ για παρόχους και επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS.
Οι νέες διατάξεις
Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν το εισόδημα που αποκτάται από διασυνοριακές και μη δραστηριότητες στους εξής κλάδους:
- Μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης.
- Προσωπική Υπηρεσία
- Πώληση Αγαθών.
- Μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.
Ελεγκτικός κλοιός
Οι νέες διατάξεις προβλέπουν, επιπλέον:
- Αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.α.
- Δυνατότητα κοινών ή / και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές. Ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών αρχών να εξετάζουν φακέλους και να κάνουν συνεντεύξεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα δικαιώματα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.
Ποιοι γλιτώνουν
Από τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται:
- Οι επιχειρήσεις / πωλητές που διεξάγουν λιγότερες από 30 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας, από τις οποίες εισέπραξαν λιγότερα από 2.000 ευρώ.
- Στον τομέα της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, οι επιχειρήσεις που διεξάγουν περισσότερες από 2.000 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας προκειμένου, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Οδηγίας, να αποφευχθούν περιττές δαπάνες συμμόρφωσης των πωλητών που ασχολούνται με την ενοικίαση ακινήτων, όπως οι αλυσίδες ξενοδοχείων ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.
Latest News
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Τι προβλέπεται για τον κατώτατο μισθό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Οι διατάξεις για τους εργαζόμενους
Στο τραπέζι νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος - Το σχέδιο με τις αλλαγές
Ομοβροντία νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, θέτει το 2025 σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Φόρους 18,8 δισ. ευρώ γλίτωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2024
«Φούσκωσαν» κατά 3,3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο - Τι δείχνει η ακτινογραφία σε 1.116 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές
Στην Αθήνα η συνάντηση Χημικών και Τελωνειακών Υπηρεσιών από 27 χώρες και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς
Η διήμερη συνάντηση στην ΑΑΔΕ ολοκληρώθηκε, με τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 95 χρόνων από την ίδρυση του Γενικού Χημείου του Κράτους
Νέα έκρηξη χρεών στον ΕΦΚΑ - Πόσοι απειλούνται με αναγκαστική είσπραξη [πίνακες]
Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία - Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία
Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις το 2025 ανά κατηγορία, κλιμάκιο και Ταμείο
Οι συντάξεις πληρώνονται τέλη Δεκεμβρίου - Τι θα ισχύσει για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και τις κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις
Ερχεται σοκ και... ΔΕΟΣ στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο
Ειδικοί «Ράμπο» για μεγάλες υποθέσεις και δύσκολες αποστολές - Ποιες είναι οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών της ΑΑΔΕ για την φοροδιαφυγή
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Τα νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής - Εκδήλωση της ΑΑΔΕ με τον πρωθυπουργό [live]
Ειδική εκδήλωση της ΑΑΔΕ στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία Μητσοτάκη με θέμα «Σύγχρονα - Δίκαια- Αποτελεσματικά»