Μέχρι το τέλος του αιώνα η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορεί να φτάσει σε επίπεδα που οδηγούν σε μεγάλη απώλεια βιοποικιλότητας σε όλο τον πλανήτη, προειδοποιεί νέα μελέτη για την κλιματική αλλαγή.
ΕΕ: Μείωση κατά 2,8% των εκπομπών CO2 από χρήση ενέργειας το 2022 – Ποια χώρα ρυπαίνει περισσότερο
Η ανάλυση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Earth’s Future επιβεβαιώνει ότι η βιοποικιλότητα του πλανήτη μειώνεται όταν η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται, κυρίως επειδή το CO2 απορροφάται από το νερό και αυξάνει την οξύτητά του, μια μεταβολή που επηρεάζει το τροφικό πλέγμα στους ωκεανούς.
Εφόσον δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, λέει η μελέτη, μέχρι το 2100 το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορεί να φτάσει τα 800 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) κατά όγκο, συγκέντρωση σχεδόν διπλάσια με τα 421 ppm που καταγράφηκαν φέτος.
Αυτό θα σήμαινε ότι το CO2 θα πλησίαζαν την τιμή των 870 ppm που συνδέεται με 19 κύματα εξαφάνισης ειδών τα τελευταία 543 εκατομμύρια χρόνια.
Τα επεισόδια αυτά ήταν πιο ήπια από τα πέντε κύματα μαζικής εξαφάνισης ειδών που έχει ζήσει ο πλανήτης, ήταν όμως αρκετά για να εξαφανίσουν τουλάχιστον το 6,4% των θαλάσσιων ειδών σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Όταν το διοξείδιο του άνθρακα ανεβαίνει, οι εξαφανίσεις επίσης ανεβαίνουν, και όταν το διοξείδιο του άνθρακα πέφτει, οι εξαφανίσεις επίσης πέφτουν» δήλωσε στο LiveScience ο Ουίλιαμ Τζάκσον Ντέιβις, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών μελετών στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Τόνισε μάλιστα ότι πολλά είδη οδηγούνται στην εξαφάνιση ακόμα και με τις σημερινές συνθήκες: «Η τρέχουσα συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα είναι 421 ppm. Όταν εισάγουμε αυτή την τιμή στη σχέση ανάμεσα στη βιοποικιλότητα και τη συγκέντρωση του CO2 στο παρελθόν βλέπουμε ότι αντιστοιχεί σε απώλεια βιοποικιλότητας κατά 6,39%» είπε.
Και προειδοποίησε ότι η συγκέντρωση CO2 αυξάνεται σήμερα κατά περισσότερο από 2 ppm ανά έτος, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της βιοποικιλότητας κατά 10% μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Πηγή: in.gr
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»