
Μέχρι το τέλος του αιώνα η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορεί να φτάσει σε επίπεδα που οδηγούν σε μεγάλη απώλεια βιοποικιλότητας σε όλο τον πλανήτη, προειδοποιεί νέα μελέτη για την κλιματική αλλαγή.
ΕΕ: Μείωση κατά 2,8% των εκπομπών CO2 από χρήση ενέργειας το 2022 – Ποια χώρα ρυπαίνει περισσότερο
Η ανάλυση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Earth’s Future επιβεβαιώνει ότι η βιοποικιλότητα του πλανήτη μειώνεται όταν η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται, κυρίως επειδή το CO2 απορροφάται από το νερό και αυξάνει την οξύτητά του, μια μεταβολή που επηρεάζει το τροφικό πλέγμα στους ωκεανούς.
Εφόσον δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, λέει η μελέτη, μέχρι το 2100 το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορεί να φτάσει τα 800 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) κατά όγκο, συγκέντρωση σχεδόν διπλάσια με τα 421 ppm που καταγράφηκαν φέτος.
Αυτό θα σήμαινε ότι το CO2 θα πλησίαζαν την τιμή των 870 ppm που συνδέεται με 19 κύματα εξαφάνισης ειδών τα τελευταία 543 εκατομμύρια χρόνια.
Τα επεισόδια αυτά ήταν πιο ήπια από τα πέντε κύματα μαζικής εξαφάνισης ειδών που έχει ζήσει ο πλανήτης, ήταν όμως αρκετά για να εξαφανίσουν τουλάχιστον το 6,4% των θαλάσσιων ειδών σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Όταν το διοξείδιο του άνθρακα ανεβαίνει, οι εξαφανίσεις επίσης ανεβαίνουν, και όταν το διοξείδιο του άνθρακα πέφτει, οι εξαφανίσεις επίσης πέφτουν» δήλωσε στο LiveScience ο Ουίλιαμ Τζάκσον Ντέιβις, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών μελετών στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Τόνισε μάλιστα ότι πολλά είδη οδηγούνται στην εξαφάνιση ακόμα και με τις σημερινές συνθήκες: «Η τρέχουσα συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα είναι 421 ppm. Όταν εισάγουμε αυτή την τιμή στη σχέση ανάμεσα στη βιοποικιλότητα και τη συγκέντρωση του CO2 στο παρελθόν βλέπουμε ότι αντιστοιχεί σε απώλεια βιοποικιλότητας κατά 6,39%» είπε.
Και προειδοποίησε ότι η συγκέντρωση CO2 αυξάνεται σήμερα κατά περισσότερο από 2 ppm ανά έτος, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της βιοποικιλότητας κατά 10% μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Πηγή: in.gr


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων