
Οι θερμοκρασίες των ωκεανών σε όλο τον κόσμο έχουν ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, ωθώντας τους επιστήμονες να προειδοποιήσουν για άμεσες και ευρείες συνέπειες για τον πλανήτη.
Η μέση ημερήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας αυξήθηκε στους 20,98 βαθμούς Κελσίου στις 4 Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ, πολύ πάνω από τον μέσο όρο αυτής της εποχής.
Αυτό επεκτείνει μια ανησυχητική σειρά ολοένα και υψηλότερων θερμοκρασιών για τους ωκεανούς του πλανήτη στις αρχές Αυγούστου, με τη ζέστη ρεκόρ να φαίνεται να μην δείχνει άμεσα σημάδια υποχώρησης.
Ωκεανοί-«θερμοσίφωνες» της κλιματικής αλλαγής; [Γράφημα]
Η μέση θερμοκρασία επιφάνειας των ωκεανών έφτασε τους 20,96 βαθμούς Κελσίου στα τέλη Ιουλίου, ξεπερνώντας ένα προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2016, πριν αυξηθεί σταδιακά πιο κοντά στους 21 βαθμούς σε καθεμία από τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Αυγούστου. Τα δεδομένα του Copernicus χρονολογούνται από το 1979.
Η θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών τυπικά αναμενόταν να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο τον Μάρτιο και όχι τον Αύγουστο, προκαλώντας έτσι συναγερμό μεταξύ των κλιματικών επιστημόνων.
«Η πρόσφατη υπερθέρμανση των ωκεανών είναι πραγματικά ανησυχητική», δήλωσε ο Ρόουαν Σάτον, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Reading.
Ο Σάτον τόνισε πως τα τελευταία δεδομένα για τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έδειξαν ότι «μπορεί να βιώνουμε όχι απλώς ένα ακραίο γεγονός που σπάει ρεκόρ, αλλά ένα ρεκόρ».
Κύρια αιτία η καύση ορυκτών καυσίμων
«Ενώ σίγουρα υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι παράγοντες, η κύρια μακροπρόθεσμη αιτία είναι χωρίς καμία αμφιβολία η συσσώρευση αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων», είπε ο Σάτον.
«Αυτό είναι ένα ακόμη καμπανάκι κινδύνου που κραυγάζει ότι πρέπει να ληφθούν πιο επείγουσες ενέργειες για τον περιορισμό της μελλοντικής υπερθέρμανσης και την προσαρμογή στις σοβαρές αλλαγές που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας», πρόσθεσε.
Το ρεκόρ θερμότητας των ωκεανών έρχεται ως μέρος μιας πρόσφατης τάσης ακραίας ζέστης που εκτείνεται σε όλο τον πλανήτη, με αυτόν τον Ιούλιο να είναι έτοιμος να αναγνωριστεί ως ο πιο ζεστός μήνας στην ιστορία.
Ο κρίσιμος ρόλος των ωκεανών
Οι ωκεανοί του κόσμου είναι ένα κρίσιμο σύστημα υποστήριξης της ζωής και ένα ζωτικής σημασίας προστατευτικό μέσο έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Οι ωκεανοί παράγουν το 50% του οξυγόνου του πλανήτη, απορροφούν το 25% όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και δεσμεύουν το 90% της υπερβολικής θερμότητας που παράγεται από τις εν λόγω εκπομπές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι συνεχώς αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν επηρεάσει την υγεία των ωκεανών και οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με τις πιθανές αλλαγές στη ζωή κάτω από το νερό και στην ξηρά.
«Οι βαθύτεροι ωκεανοί θερμαίνονται εδώ και δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής και η αλλαγή των μοντέλων κυκλοφορίας πιθανότατα έχει φέρει μέρος αυτής της θερμότητας στην επιφάνεια», δήλωσε ο Πιρς Φόρστερ, καθηγητής φυσικής κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Leeds.
«Ο καύσωνας των ωκεανών αποτελεί άμεση απειλή για κάποια θαλάσσια ζωή, βλέπουμε ήδη τη λεύκανση των κοραλλιών στη Φλόριντα ως άμεσο αποτέλεσμα και αναμένω ότι θα εμφανιστούν περισσότερες επιπτώσεις», πρόσθεσε ο Φόρστερ.
Η Κάιτλιν Νάουτιν, που ειδικεύεται στα μοντέλα των ωκεανών από το British Antarctic Survey, είπε ότι είναι σαφές από τα δεδομένα του Copernicus ότι οι τρέχουσες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν «εξαιρετικά και ασυνήθιστα θερμές».
Πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός της κλιματικής κρίσης και του Ελ Νίνιο σημαίνει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να περιμένει ότι τέτοια ρεκόρ θερμοκρασίας θα συμβαίνουν «ολοένα και πιο συχνά» στο μέλλον. «Μια ζεστή επιφάνεια της θάλασσας έχει ευρείες επιπτώσεις, ειδικά για πολύπλοκα οικοσυστήματα όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι», πρόσθεσε.
Η Ντανιέλα Σμιντ, καθηγήτρια στη Σχολή Επιστήμης της Γης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, είπε ότι η ταχεία θέρμανση των ωκεανών δεν μπορεί ακόμη να αποδοθεί στο φαινόμενο Ελ Νίνιο – ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που συμβάλλει σε υψηλότερες θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο. Η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη του Ελ Νίνιο στις 4 Ιουλίου, προειδοποιώντας ότι η επιστροφή του μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ακραίες καιρικές συνθήκες.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων