Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι έχουν σταματήσει να παραιτούνται. Στα οικονομικά αποτελέσματα του περασμένου μήνα από τη Wall Street υπήρξε μια προειδοποίηση από ορισμένες εταιρείες ότι το προσωπικό τους δεν αποχωρούσε με τον ρυθμό που περίμεναν οι εργοδότες. Η αμερικανική οικονομία έχει ξεπεράσει τον πληθωρισμό χωρίς εκτεταμένες απολύσεις μέχρι στιγμής, αλλά μια μεγάλη παραίτηση θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολη την «ανάγνωση» των φαινομενικά υγιών αριθμών σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας.

Μόλις πριν από έναν χρόνο, ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ήταν ένας από τους πολλούς που αντιμετώπιζαν πρόβλημα εργασίας. Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας,   οι θέσεις εργασίας στον κλάδο έφτασαν το ρεκόρ των 499.000 τον Ιούνιο του 2022, καθώς η ισχυρή ζήτηση των εταιρειών για εργάτες συγκρούστηκε με την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε εθνικό επίπεδο. Αυτό το ξεφάντωμα προσλήψεων έχει παγώσει έκτοτε. Ο τομέας πρόσθεσε 6.300 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, σχεδόν τα μισά κέρδη που παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο του 2022.

Οι ευέλικτες μορφές εργασίας είναι γεμάτες εκπλήξεις

Αλλά ένα βασικός καταλύτης στα σχέδια προσλήψεων των εταιρειών είναι η «φθορά» – ο αριθμός των εργαζομένων που αναμένεται να παραιτηθούν.

Ο κολοσσός του χρηματοπιστωτικού κλάδου Wells Fargo δήλωσε στις 14 Ιουλίου ότι η φθορά αυτή ήταν «πιο αργή από το αναμενόμενο» στο δεύτερο τρίμηνο. Η State Street έδωσε το ίδιο μήνυμα,  το οποίο συμμερίζονται και άλλες εταιρείες, ανέφεραν στελέχη στο Breakingviews. Αυτό δημιουργεί το πρόβλημα του ότι το κόστος του προσωπικού παραμένει πολύ υψηλό, τουλάχιστον για λίγο.

Μετά τη σιωπηρή έρχεται η ηχηρή παραίτηση

Οι εταιρείες γενικά δεν ελπίζουν ότι το προσωπικό τους θα αποχωρήσει. Αλλά όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν και οι εργαζόμενοι απαιτούν υψηλότερους μισθούς, η φθορά φαίνεται σαν ένας ανώδυνος τρόπος να μειωθούν οι μισθοί.

Αυτό δεν είναι πλέον τόσο εύκολο, αφού το λεγόμενο ποσοστό εγκατάλειψης –το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που εγκαταλείπει τον εργοδότη του– έχει ξαναβυθιστεί στα χαμηλά του επίπεδα πριν από την πανδημία. Μια απάντηση σε αυτό είναι οι εταιρείες να προχωρούν σε λιγότερες προσλήψεις και η αναλογία ανοίγματος θέσεων εργασίας του χρηματοπιστωτικού τομέα  προς τους σημερινούς υπαλλήλους έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, οι απολύσεις λειτουργούν. Το ποσοστό αυτών αυξάνεται. Ωστόσο, οι εταιρείες έχουν ένα κίνητρο να αναβάλουν το «τσεκούρι», υπό φόβο μήπως φανούν πιο προβληματικές από τους αντιπάλους τους. Τα στοιχεία από τη Wall Street πέρυσι έδειξαν ότι μόλις μια εταιρεία κάνει τη βουτιά, άλλες ακολουθούν γρήγορα.

Η καθησυχαστικά χαμηλή ανεργία των τελευταίων 12 μηνών, λοιπόν, πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν έχει πλήξει την οικονομία. Αλλά μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει τους υπαλλήλους που μένουν στη θέση τους μέχρι να τους δοθεί μια ώθηση. Η Μεγάλη Παραίτηση των τελευταίων ετών ήταν ένα παράδειγμα του πώς οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται με εκπληκτικούς τρόπους, διαστρεβλώνοντας προσωρινά τις οικονομικές προβλέψεις. Τα εταιρικά κέρδη αυτής της σεζόν μπορεί να δείξουν εάν μια άλλη έκπληξη είναι στα σκαριά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»

Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο