Σε προσπάθειες να αντισταθεί στις πιέσεις των τραπεζικών μετοχών επιδίδεται το ελληνικό χρηματιστήριο, πιέσεις προερχόμενες από την Ιταλία. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,08% στις 1.319,62 μονάδες, με τον τζίρο να έχει ανέλθει στα 7 εκατ. ευρώ.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οι μετοχές των τραπεζών προκαλούν απώλειες

Οι τράπεζες στο επίκεντρο

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε όλη την Ευρώπη για τον λάθος λόγο όμως. Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει έναν φόρο ύψους 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά που πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό και ιδιαιτέρως από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Σε όλη την Ευρώπη οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν απώλειες, με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να διαπραγματεύεται πλησίον του -1,40% και αυτόν με τις τράπεζες μόνο της Ευρωζώνης να έχει βυθιστεί στο -2,40%.

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, οι μετοχές των τραπεζών κινούνται με σχετικά ήπια υποχώρηση (Alpha Bank -0,85%, Πειραιώς 0,73%, Εθνική -0,69%, Eurobank -0,38%) και κάπως έτσι ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο -0,35%,  ωστόσο δεν είναι ο κλαδικός δείκτης με τη χειρότερη σημερινή εικόνα, καθώς αυτός των προσωπικών προϊόντων σημειώνει απώλειες σχεδόν -0,70%.

Οι οίκοι αξιολόγησης

Όπως και να έχει, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει καταφέρει ακόμη να «εξαργυρώσει» τη διπλή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου την περασμένη εβδομάδα από του οίκους Scope και R&I. Η αναβάθμιση των δύο οίκων σηματοδότησε την επιστροφή της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική διαβάθμιση μετά από 13 χρόνια. Ωστόσο επειδή πρόκειται για δύο οίκους που δεν αναγνωρίζονται επίσημα από την ΕΚΤ, επί του παρόντος επίσημα η Ελλάδα ακόμη στερείται του investment grade.

Δεν πρέπει να παραληφθεί επίσης η χρονική περίοδος στην οποία βρισκόμαστε, καθώς ο Αύγουστος είναι ο μήνας στον οποίο οι επενδυτές απουσιάζουν και οι συναλλαγές και οι τζίροι κινούνται σε υποτονικά επίπεδα.

Από την άλλη, αν τον Αύγουστο η αγορά κατευθυνθεί προς μια πλάγια πορεία, μπορεί να ανοίξει χώρο για τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν όταν θα έρθει η πολυπόθητη αναβάθμιση της Ελλάδας, πιθανόν και στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο ταμπλό

Η μετοχή της Ελβαλχαλκόρ με το +2% ξεχωρίζει με διαφορά από αυτές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς Mytilineos, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή καταγράφουν ισχνά κέρδη. Εκτός των τραπεζών υπό του μηδενός βρίσκονται και οι μετοχές των ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Aegean και Jumbo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών