
Σε προσπάθειες να αντισταθεί στις πιέσεις των τραπεζικών μετοχών επιδίδεται το ελληνικό χρηματιστήριο, πιέσεις προερχόμενες από την Ιταλία. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,08% στις 1.319,62 μονάδες, με τον τζίρο να έχει ανέλθει στα 7 εκατ. ευρώ.
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οι μετοχές των τραπεζών προκαλούν απώλειες
Οι τράπεζες στο επίκεντρο
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε όλη την Ευρώπη για τον λάθος λόγο όμως. Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει έναν φόρο ύψους 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά που πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό και ιδιαιτέρως από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα.
Σε όλη την Ευρώπη οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν απώλειες, με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να διαπραγματεύεται πλησίον του -1,40% και αυτόν με τις τράπεζες μόνο της Ευρωζώνης να έχει βυθιστεί στο -2,40%.
Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, οι μετοχές των τραπεζών κινούνται με σχετικά ήπια υποχώρηση (Alpha Bank -0,85%, Πειραιώς 0,73%, Εθνική -0,69%, Eurobank -0,38%) και κάπως έτσι ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο -0,35%, ωστόσο δεν είναι ο κλαδικός δείκτης με τη χειρότερη σημερινή εικόνα, καθώς αυτός των προσωπικών προϊόντων σημειώνει απώλειες σχεδόν -0,70%.
Οι οίκοι αξιολόγησης
Όπως και να έχει, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει καταφέρει ακόμη να «εξαργυρώσει» τη διπλή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου την περασμένη εβδομάδα από του οίκους Scope και R&I. Η αναβάθμιση των δύο οίκων σηματοδότησε την επιστροφή της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική διαβάθμιση μετά από 13 χρόνια. Ωστόσο επειδή πρόκειται για δύο οίκους που δεν αναγνωρίζονται επίσημα από την ΕΚΤ, επί του παρόντος επίσημα η Ελλάδα ακόμη στερείται του investment grade.
Δεν πρέπει να παραληφθεί επίσης η χρονική περίοδος στην οποία βρισκόμαστε, καθώς ο Αύγουστος είναι ο μήνας στον οποίο οι επενδυτές απουσιάζουν και οι συναλλαγές και οι τζίροι κινούνται σε υποτονικά επίπεδα.
Από την άλλη, αν τον Αύγουστο η αγορά κατευθυνθεί προς μια πλάγια πορεία, μπορεί να ανοίξει χώρο για τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν όταν θα έρθει η πολυπόθητη αναβάθμιση της Ελλάδας, πιθανόν και στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Στο ταμπλό
Η μετοχή της Ελβαλχαλκόρ με το +2% ξεχωρίζει με διαφορά από αυτές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς Mytilineos, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή καταγράφουν ισχνά κέρδη. Εκτός των τραπεζών υπό του μηδενός βρίσκονται και οι μετοχές των ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Aegean και Jumbo.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS