
Την έντονη αντίδρασή τους στους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν αποδείξεις ότι η παραγωγή τους δεν καλλιεργήθηκε σε αποψιλωμένα εδάφη εκφράζουν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στον κόσμο, τονίζοντας ότι οι εν λόγω περιορισμοί θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής τροφίμων.
Το τελευταίο παράδειγμα αντίδρασης προέρχεται από τη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παγκόσμιο εξαγωγέα καφέ και σόγιας.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Carlos Fávaro, τάχθηκε κατά της απαγόρευσης, εγείροντας ερωτηματικά για το εάν συμμορφώνεται με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Πρόσθεσε ότι η Βραζιλία επιδιώκει να ενισχύσει το εμπόριο με άλλες χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μπλοκ πέντε εθνών BRICS που περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Μπαίνει φρένο στα αλυσοπρίονα – Η ΕΕ απαγορεύει τα προϊόντα που καταστρέφουν τα δάση
Η Βραζιλία είναι ήδη διαχειριστής του περιβάλλοντος, είπε ο Fávaro. «Αν η Ευρώπη δεν θέλει να το καταλάβει αυτό, υπάρχουν άλλοι που αναγνωρίζουν αυτό που κάνει η Βραζιλία», είπε.
Οι νέοι κανόνες
Η συμμόρφωση με τους νέους κανόνες περιλαμβάνει την εφαρμογή πλήρους ιχνηλασιμότητας σε πολύπλοκες αλυσίδες παραγωγής — μια εργασία που είναι πιθανό να είναι περίπλοκη και δαπανηρή. Η απαίτηση θα ισχύει για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από το κρέας μέχρι το φοινικέλαιο, και αυτό θα αυξήσει το γεωργικό κόστος σε μια εποχή που ο πληθωρισμός των τροφίμων αρχίζει και πάλι να αυξάνεται.
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, οι υψηλότερες τιμές δεν θα επηρεάσουν μόνο τους αγοραστές στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι η αγορά είναι τόσο μεγάλη, οι καλλιεργητές πιθανότατα θα χρειαστεί να υιοθετήσουν τις νέες πρακτικές αρκετά ευρέως. Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να καταλήξουν να πληρώσουν το λογαριασμό καθώς οι παραγωγοί μετακυλίουν το νέο κόστος.
Θέτοντας ψηλά τον πήχη
Παρόλο που οι παραγωγοί καταγγέλλουν τους νέους αυτούς κανόνες, εταιρείες και αγρότες σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν ήδη μέτρα για να προσαρμοστούν σε αυτούς και να διασφαλίσουν ότι θα έχουν συνεχή πρόσβαση στις σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές.
Οι μεγάλες εμπορικές εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους σε όλο τον κόσμο, σχολίασε στο Bloomberg, ο Paulo Sousa, επικεφαλής επιχειρήσεων στη Βραζιλία της Cargill Inc., μιας από τις κορυφαίες γεωργικές εταιρείες στον κόσμο.
Η τήρηση των κανόνων θα επιφέρει πρόσθετο κόστος, αλλά «μας φέρνει επίσης τη βεβαιότητα ότι οι πελάτες θα εξυπηρετηθούν», πρόσθεσε. «Πρέπει να βάλουμε τον πήχη ψηλά».
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή οι κανόνες αυτοί αποσκοπούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας. Ο κανονισμός ισχύει «για εμπορεύματα, όχι για χώρες και δεν είναι ούτε τιμωρητικός ούτε προστατευτικός, αλλά δημιουργεί ίσους όρους ανταγωνισμού», υπογράμμισε τονίζοντας ότι οι απαιτήσεις σχεδιάστηκαν για να συμμορφώνονται με τον ΠΟΕ.
Η προθεσμία
Το νέο πλαίσιο για την αποψίλωση των δασών που τέθηκε σε ισχύ στις 29 Ιουνίου δίνει στους προμηθευτές 18 έως 24 μήνες για να προσαρμοστούν. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι το χρονοδιάγραμμα και οι κανόνες θα καταλήξουν να ευνοούν εκείνες σε πιο ανεπτυγμένες περιοχές που διαθέτουν ήδη πιο προηγμένες τεχνολογίες και πρακτικές, αφήνοντας πίσω τους μικρότερους, πιο ευάλωτους παραγωγούς.
«Ποιος θα πληρώσει για αυτό; Δεν μπορεί να είναι οι παραγωγοί», δήλωσε η Vanusia Nogueira, πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ.
Οι τιμές του κακάο
Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, μελετούν έναν νέο μηχανισμό τιμολόγησης για να λάβουν υπόψη το πρόσθετο κόστος. Αυτό θα ήταν επιπλέον της λεγόμενης διαφοράς εισοδήματος διαβίωσης, μια επιβάρυνση 400 $ ανά τόνο που εφαρμόστηκε για τη βελτίωση της αμοιβής των αγροτών.
Πρόκειται για μία παρόμοια ιστορία με αυτή για το βόειο κρέας. Η νομοθεσία απαιτεί την παρακολούθηση όλων των βοοειδών από τη γενέτειρά τους, μια πρόκληση για την κορυφαία εξαγωγική χώρα τη Βραζιλία, όπου ένα ζώο ζει σε διαφορετικά μέρη κατά τις πολλές φάσεις της ζωής του.
Από το 2009, οι αποστολές στην Ευρώπη ελέγχονται ήδη από ένα συγκεκριμένο σύστημα που απαιτεί ατομική παρακολούθηση ζώων. Αλλά τώρα υπάρχει η ανάγκη επέκτασης του μηχανισμού από τις τρέχουσες 90 ημέρες παρακολούθησης πριν από τη σφαγή σε μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο που ξεκινά από τη γέννηση του ζώου, δήλωσε ο Fernando Sampaio, στέλεχος του βιομηχανικού ομίλου Abiec.
«Θα συνεργαστούμε με αγροκτήματα που είναι εγκεκριμένα και θα φέρουμε τους προμηθευτές τους στο σύστημα, αλλά οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το κόστος θα μετακυλιστεί στους εισαγωγείς», είπε.


Latest News
![Κομφούζιο: Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/komfouzio-600x391.jpg)
Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης για το νέο «Κομφούζιο» – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]
Στα 60 εκατ. ευρώ το νέο «Κομφούζιο» - Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων της πρόσκλησης είναι πενταετούς διάρκειας

Προγραμματική συμφωνία ΕΛΓΑ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – Τι περιλαμβάνει
Με επίκεντρο την έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση η συνεργασία ΕΛΓΑ και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
![Φρούτα και λαχανικά: Μείωση των εισαγωγών κατά 2,89% το α’ τρίμηνο του 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_potatoes_onions-2-600x352.png)
Έριξαν προσωρινά ταχύτητα οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών [πίνακες]
Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2025

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Πότε ξεκινά η υποβολή παραστατικών και ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
Πότε ανοίγει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το σύστημα υποβολής των αιτήσεων ΕΑΕ 2024 – 2027, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ενόψει των επικείμενων πληρωμών