Εκτιμώ πως δεν έχει αναλυθεί σωστά και σε βάθος η διαίρεση της χώρας σε διοικητικές περιφέρειες και ο σωστός καταμερισμός αρμοδιοτήτων στους εκλεγμένους επικεφαλής τους. Με βάση όσα μέχρι σήμερα ισχύουν τα αφεντικά των περιφερειών έχουν πολύ λιγότερες εξουσίες από τους δημάρχους και σαφώς υποδεέστερες των αρμοδίων υπουργών / υφυπουργών και των εκπροσώπων τους (γραμματείς Περιφέρειας).
Στην πραγματικότητα οι περιφερειάρχες, επενδυμένοι με τη νομιμοποίηση της λαϊκής ψήφου, θα έπρεπε να χειρίζονται σχεδόν όλα τα θέματα καθημερινότητας των πολιτών. Και να αφήνουν στην κεντρική κυβέρνηση μόνο τα υψηλά ζητήματα πολιτικής και αλλαγής πολιτικο-ιδεολογικού προσανατολισμού. Ο περιφερειάρχης Αττικής λ.χ. δεν θα πρέπει απλά να διαχειρίζεται χρήματα που του διαθέτει η κεντρική κυβέρνηση, να κάνει τις κατανομές στους δήμους και να εγκρίνει κάποια έργα. Εχοντας την ευθύνη για τις τύχες της μεγαλύτερης συγκέντρωσης πολιτών στη χώρα οφείλει να αποφασίζει τελεσίδικα για τα περισσότερα ζητήματα της καθημερινότητάς τους και για την πορεία της ζωής τους.
Στην περίπτωση μάλιστα της εκλογής του έμπειρου Νίκου Χαρδαλιά στη θέση αυτή, τα δεδομένα προσθέτουν κάποιες νέες πραγματικότητες. Με εμπειρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (για χρόνια δήμαρχος Βύρωνα) ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει δείξει και ως υπεύθυνος πολιτικής προστασίας (αντιμετώπιση κορωνοϊού, πυρκαγιών και πλημμυρών) πως μπορεί να χειρισθεί με επιτυχία πολυσύνθετες και πολυεπίπεδες κρίσεις. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως επί των ημερών του ο ρόλος του περιφερειάρχη θα πρέπει να αποκτήσει διευρυμένο περιεχόμενο. Σαν ξεκίνημα, μεγάλο μέρος της μέσης εκπαίδευσης (σχολικά προγράμματα με συμμετοχή οργανώσεων γονέων και κηδεμόνων) θα πρέπει να περάσουν στην ευθύνη των περιφερειών.
Κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνει στον τομέα της διαχείρισης και οικονομικής αυτοτέλειας όλων των σχολικών μονάδων αλλά και των νοσοκομείων. Οπως γίνεται λ.χ. στην Ιταλία, οι περιφέρειες έχουν τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζουν για τον εφοδιασμό των γονέων με κουπόνια, σε αναλογία με τον φόρο που πληρώνουν, ώστε να διαλέγουν δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία και ποια νοσοκομεία να χρηματοδοτηθούν. Με τον τρόπο αυτό οι περιφέρεις θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη διαχείριση της καθημερινότητας και στη διαφορά που θα μπορέσουν να κάνουν σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι περιφέρειες θα καταστούν αυτόνομες πολιτικές / διοικητικές μονάδες ικανές να διαμορφώνουν δική τους πολιτική με ιδιαίτερα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Αυτό θα δώσει και νόημα στις σχετικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ούτως ώστε οι πολιτικές των περιφερειαρχών να προσδώσουν ιδιαίτερο πολιτικό περιεχόμενο και σφραγίδα στον ρόλο τους αλλά και στην εν γένει παρουσία τους στον πολιτικό στίβο. Με την ευκαιρία της υποψηφιότητας του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική μια τέτοια καινούργια εκκίνηση μπορεί να πραγματοποιηθεί. Και να δώσει μια καινούργια σφραγίδα στη μεταρρυθμιστική ορμή του φιλελεύθερου χώρου.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.