![Ρωσία: Πλημμυρίζουν με σιτηρά τα λιμάνια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/oukrainika-sitira-scaled.jpg)
Τα ρωσικά λιμάνια σιτηρών ξεχειλίζουν μετά από δύο μεγάλες συγκομιδές. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα κινδυνεύει να στερήσει τον κόσμο από τεράστιες ποσότητες καλλιεργειών.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η χωρητικότητα των λιμανιών δοκιμάζεται: σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων SovEcon, η Ρωσία απέστειλε 4,4 εκατομμύρια τόνους σίτου τον Ιούλιο, ρεκόρ για τον μήνα και σχεδόν 60% πάνω από τον μέσο όρο.
Ορισμένοι τερματικοί σταθμοί στην Αζοφική Θάλασσα σταμάτησαν να δέχονται άλλα σιτηρά λόγω έλλειψης χωρητικότητας αποθήκευσης, υπογραμμίζει η SovEcon. Αυτό είναι πρόβλημα για τους αγρότες εάν η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ Ουκρανίας και Μόσχας επιδεινωθεί και επιβραδύνει τις ρωσικές ροές, γιατί δεν θα έχουν πού να στείλουν τη σοδειά τους που είναι κρίσιμη για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων.
Ερντογάν: «Η Δύση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της» στη συμφωνία για τα σιτηρά
Μποτιλιάρισμα
Η κορυφαία παγκοσμίως εξαγωγός σιτηρών, Ρωσία, η οποία τον περασμένο μήνα αποχώρησε από τη συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών της μέσω της πλωτής οδού. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, η χώρα ξεκίνησε την εξαγωγική περίοδο με το μεγαλύτερο απόθεμα σιταριού εδώ και τρεις δεκαετίες. Και οι μεγάλες προμήθειες βοήθησαν να γίνει το ρωσικό σιτάρι μεταξύ των φθηνότερων στον κόσμο, παρέχοντάς του ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Η SovEcon επισημαίνει πάντως, ότι εξαιτίας των σημείων συμφόρησης που προκλήθηκαν από το χειρισμό τόσο πολλών σιτηρών, οι ρωσικές πωλήσεις έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
«Έχουμε μποτιλιαρίσματα και καθυστερήσεις γύρω από τα λιμάνια και πέφτει χιονοστιβάδα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της SovEcon, Αντρέι Σίζοφ, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι χώροι είναι πλέον κατειλημμένοι.
Προς το παρόν, τα μικρότερα λιμάνια της Ρωσίας στην Αζοφική Θάλασσα είναι πιο υπερφορτωμένα από το κύριο λιμάνι σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας του Novorossiysk, ανέφερε η SovEcon. Τα πλοία που πλέουν από λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας συνήθως ξεφορτώνουν σε μεγαλύτερα πλοία στο στενό του Κουρτς, τα οποία πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η πλοήγηση μέσω του στενού έχει περιοριστεί για λόγους ασφαλείας μετά από επίθεση στη γέφυρα του Κουρτς νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Μαύρη Θάλασσα
Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να έχει μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών. Το Κίεβο χτύπησε ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο το Σαββατοκύριακο και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότερες επιθέσεις, καθώς επιδιώκει να ανταποδώσει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να ακρωτηριάσει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.
Εάν η κατάσταση επιμένει ή επιδεινωθεί, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πονοκεφάλους αποθήκευσης στους καλλιεργητές σιτηρών της χώρας και να τους αναγκάσει να συσσωρεύσουν μεγάλες ποσότητες στα αγροκτήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να μην έχουν χώρο για να αποθηκεύουν διαφορετικά είδη ή κατηγορίες σιταριού ξεχωριστά, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Ρίλκο, διευθυντή της εταιρείας συμβούλων IKAR με έδρα τη Μόσχα.
«Η κατάσταση αποθήκευσης είναι αρκετά τεταμένη», είπε. «Παρά τις υψηλές εξαγωγές, υπάρχουν ακόμα πολλά σιτηρά και ο νότος περιμένει το δεύτερο κύμα της συγκομιδής».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου