Σε συνεργασία με τον αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό BlackRock θα προβεί η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, με στόχο να γίνει μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που το σύνολο της ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυό της, θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βοηθά την BlackRock να ιδρύσει ένα ταμείο 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αυξήσει τις επενδύσεις στην αιολική και ηλιακή παραγωγή, το πράσινο υδρογόνο καθώς και στην αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών. Μέρος της επένδυσης αναμένεται να προέλθει από κρατικές εταιρείες.

Γερμανία: Πράσινο φως στην ενίσχυση του Ταμείου για το Κλίμα με 212 δισ. ευρώ

Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Νέας Ζηλανδίας ήδη τροφοδοτείται κατά περίπου 82% από ενέργεια που παράγεται μέσω AΠΕ καθώς πριν από δεκαετίες δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο υδροηλεκτρικών φραγμάτων αξιοποιώντας τα ποτάμια της χώρας για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι στοχεύει να φτάσει στο 100% την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Η ανακοίνωση έρχεται δύο μήνες μετά τις εκλογές, ενώ οι επικριτές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας μόλις πρόσφατα σημείωσαν υποχώρηση από τότε που η κυβέρνηση είχε κηρύξει συμβολικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα το 2020.

«Αυτό είναι ένας τρόπος αλλαγής του παιχνιδιού για τον τομέα της καθαρής τεχνολογίας και ένα παράδειγμα των ρεαλιστικών και πρακτικών βημάτων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να επιταχύνει τη δράση για το κλίμα, ενώ στην πραγματικότητα αναπτύσσεται η οικονομία μας και δημιουργεί θέσεις εργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς σε δημοσιογράφους στο Ώκλαντ.

Ο Hipkins είπε ότι το ταμείο θα επιτρέψει σε εταιρείες της Νέας Ζηλανδίας να παράγουν πνευματική ιδιοκτησία που θα μπορούσε να εμπορευματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο.

«Η συνεργασία και η υποστήριξη της βιομηχανίας για την επίλυση της κλιματικής κρίσης είναι κάτι το αδιανόητο», πρόσθεσε ο Hipkins.

Στο παιχνίδι και η BlackRock

Η BlackRock δημοσίευσε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο ταμείο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ΗΠΑ), προσθέτοντας ότι θα στοχεύσει επί τούτου σε θεσμικούς επενδυτές. Ήταν η πρώτη φορά που η BlackRock ξεκίνησε μια πρωτοβουλία αυτού του είδους, δήλωσε ο Andrew Landman, επικεφαλής της BlackRock στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

«Το επίπεδο καινοτομίας είναι πολύ μεγαλύτερο σε αυτή τη χώρα από ό,τι βλέπουμε αλλού στην καθαρή τεχνολογία», είπε ο Landman στους δημοσιογράφους.
Η BlackRock πρόσθεσε ότι το να γίνει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας εντελώς πράσινο θα απαιτούσε συνολική επένδυση περίπου 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «ο κόσμος αναζητά μοντέλα συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για να εξασφαλίσει μια ομαλή, δίκαιη και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση».

Ο Ντέιβιντ Σέιμουρ, ο ηγέτης του ελευθεριακού Κόμματος ACT της Νέας Ζηλανδίας, είπε ότι το σχέδιο θα αυξήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για μικρό περιβαλλοντικό όφελος.

«Οι Νεοζηλανδοί δεν θέλουν να υποβληθούν σε ένα «πρώτο παγκόσμιο» πείραμα κλιματικής αλλαγής που θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση μικροδιαχειρίζεται τις ζωές τους», είπε ο Σέιμουρ σε δήλωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα