Αντίθετοι άνεμοι πνέουν στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό για τον χειμώνα που έρχεται: οι προναγγελθείσες απεργίες στην Αυστραλία από τη μία και ο περιορισμός των εισαγωγών LNG, και η ιστορική πληρότητα στις ευρωπαϊκές αποθήκες διχάζουν τους παράγοντες της αγοράς.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί αποτυπώνεται τελευταία και στις τιμές, οι οποίες καταγράφουν απότομες διακυμάνσεις. Μόνο χθες Τετάρτη εκτινάχθηκαν κατά 40% ξεπερνώντας τα 43 ευρώ, ενώ σήμερα υποχωρούν σβήνοντας ένα μέρος των ανατιμήσεων.

Αναβιώνει ο εφιάλτης της ενεργειακής κρίσης – Ράλι 40% στο φυσικό αέριο

Οι ευρωπαϊκές αποθήκες

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γεμάτες σε ποσοστό που ξεπερνά το 88%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για αυτήν την εποχή του χρόνου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, και μια ανάσα από τον στόχο που έχει θέσει το μπλοκ για πληρότητα 90% έως τον Νοέμβριο. Ορισμένα κράτη έχουν ήδη ξεπεράσει αυτό το επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία πλησιάζουν.

«Η αποθήκευση φυσικού αερίου σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ θα πρέπει να μετριάσει τυχόν ανοδικούς παράγοντες», ανέφεραν σε εβδομαδιαίο σημείωμα αναλυτές της Alfa Energy Ltd. Αυτές περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με τη συνέχιση της συντήρησης στον κορυφαίο εξαγωγέα, την Νορβηγία και την επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες έχουν παράσχει κάποια υποστήριξη στα συμβόλαια φυσικού αερίου πρόσφατα.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδίωξε υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου προκειμένου να αντισταθμίσει τη μειωμένη ρωσική προσφορά, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες αιχμής της ζήτησης.

Η λύση της Ουκρανίας

Πλέον φαίνεται ότι αρκετοί είναι οι Ευρωπαίοι που έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν φυσικό αέριο στην Ουκρανία για να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές και τη διαθέσιμη χωρητικότητα εκεί.

Το «τρελό» σχέδιο για αποθήκες φυσικού αερίου στην Ουκρανία – Πώς η χώρα γίνεται το powerbank της Ευρώπης

Όπως αποκαλύπτει το Reuters επικαλούμενο στελέχη της αγοράς, οι έμποροι τονίζουν ότι υπάρχει εμπορική λογική στην αποθήκευση στην Ουκρανία.

Ο όμιλος EPH της Τσεχίας είπε στο Reuters ότι η απόφασή του να χρησιμοποιήσει την ουκρανική αποθήκευση αποτελεί επίσης ένδειξη εμπιστοσύνης στη χώρα.

«Η EP Commodities μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ουκρανία και χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας», τόνισε ο Miroslav Hasko, πρόεδρος της EPH’s EP Commodities.

«Πιστεύουμε στην αξιοπιστία των συστημάτων μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας».

Ικανοποίηση στο Κίεβο

«Βλέπουμε μια θετική τάση στην έγχυση φυσικού αερίου από ξένους εμπόρους στις εγκαταστάσεις μας (αποθήκευσης)», δήλωσε η κρατική Ukriane’s Ukrtransgas, μέρος του Ομίλου Naftogaz.

Η Naftotgaz είπε ότι οι ξένοι πελάτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) αποθήκευσης της χωρητικότητας περίπου 30 bcm της χώρας, κυρίως στα δυτικά της χώρας, η οποία απέχει πολύ από την πρώτη γραμμή του πολέμου.

Η κρατική SPP της Σλοβακίας, η οποία προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος της σλοβακικής αγοράς, εν μέρει με ρωσικό αέριο, δήλωσε ότι εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης της ουκρανικής αποθήκευσης δεδομένου ότι η σλοβακική αποθήκευση είναι ήδη πλήρης κατά 90%.

«Θεωρούμε την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ουκρανία ως μία από τις ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες που εξετάζουμε αυτήν τη στιγμή», δήλωσε η SPP στο Reuters.

Οι κίνδυνοι

Άλλοι Ευρωπαίοι έμποροι είπαν ότι υπάρχουν κίνδυνοι λόγω πιθανών στρατιωτικών επιδρομών ή ερωτημάτων σχετικά με το τι θα συμβεί στο δίκτυο εάν η Ρωσία σταματήσει να αντλεί το φυσικό αέριο που εξακολουθεί να στέλνει προς τα δυτικά μέσω της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η δεξαμενή σκέψης Bruegel ανέφερε τον περασμένο μήνα η Ουκρανία θα μπορούσε να αυξήσει την αποθηκευτική ικανότητα της Ευρώπης κατά περίπου 10%.

«Η χρήση της επιπλέον χωρητικότητας 100 TWh που είναι διαθέσιμη στην Ουκρανία θα δώσει μια καλή ώθηση στις χειμερινές προοπτικές της Ευρώπης και μια ευπρόσδεκτη ώθηση στο εισόδημα της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικό το Bruegel.

Ανησυχία στη Γερμανία

Η Γερμανία ωστόσο, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων φυσικού αερίου μέχρι τις αρχές του 2027, εκτός εάν προσθέσει περισσότερες υποδομές καυσίμων για να εξομαλύνει πιθανές καταπονήσεις από το κρύο.

Όπως ανέφερε σήμερα Πέμπτη ο όμιλος χειριστών αποθήκευσης αερίου της χώρας INES, απαιτούνται πρόσθετοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου, χωρητικότητα αποθήκευσης ή συνδέσεις αγωγών για να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός νωρίτερα.

Προς το παρόν, τα αποθέματα «αναπτύσσονται θετικά» και είναι σχεδόν 90% γεμάτα, αλλά ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας.

«Ο κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου σε χαμηλές θερμοκρασίες παραμένει και θα συνεχίσει να μας συνοδεύει μέχρι τον χειμώνα του 2026/2027, εκτός εάν ληφθούν περαιτέρω μέτρα υποδομής», δήλωσε ο επικεφαλής του INES, Sebastian Bleschke.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης χτυπήθηκε περισσότερο από τη μείωση των αποστολών φυσικού αερίου από τη Ρωσία πέρυσι, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει εναλλακτικές προμήθειες χάρη στον συνδυασμό ήπιου χειμερινού καιρού και μειωμένης κατανάλωσης, καθώς και στην ταχεία δημιουργία τερματικών σταθμών LNG στο ακτές.

«Ταύροι» στην αγορά

Μέσα στο πλαίσιο αυτό αναλυτές εκτιμούν ότι οι «ταύροι» που εμφανίστηκαν στην αγορά φυσικού ήρθαν για να μείνουν.

Ο Zongqiang Luo, αναλυτής φυσικού αερίου στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας Rystad Energy, είπε στο CNBC ότι η άνοδος της τιμής αντανακλά την πιθανότητα πραγματοποίησης της απεργίας στην Αυστραλία , η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει τις προμήθειες LNG κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων κυμάτων καύσωνα παρά τα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Η πιθανή απεργία από Αυστραλούς εργαζομένους της Chevron και της Woodside Energy Group, μπορεί να διακόψει τέσσερις εγκαταστάσεις LNG», ανέφερε ο Luo.

Και πρόσθεσε ότι η προοπτική μιας απεργίας θα μπορούσε να διαταράξει περίπου το ήμισυ της εξαγωγικής ικανότητας LNG της Αυστραλίας και να ωθήσει πολλούς Ασιάτες αγοραστές να προσπαθήσουν να προμηθευτούν τα φορτία LNG τους αλλού.

Η Κίνα και η Ιαπωνία, για παράδειγμα, αγόρασαν 26 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αυστραλιανού LNG μαζί το πρώτο εξάμηνο του έτους, είπε ο Luo, σημειώνοντας ότι αυτό αντιστοιχούσε σε πάνω από το 60% των εξαγωγών της χώρας κατά την περίοδο.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε ότι οι ανοδικές προοπτικές για τις τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχιστούν με λιγότερες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη, προγραμματισμένη συντήρηση για τους νορβηγικούς αγωγούς και συνεχείς καύσωνες σε πολλές περιοχές παγκοσμίως», δήλωσε ο Luo.

Ο John Evans, αναλυτής της χρηματιστηριακής PVM, είπε ότι παρά τις μεγάλες συμφωνίες φυσικού αερίου με χώρες όπως η Γερμανία, «υπάρχει ακόμη η πιθανότητα ελείψεων».

«Η Αυστραλία είναι πλέον ο υψηλότερος εξαγωγέας LNG, ξεπερνώντας το Κατάρ και τις ΗΠΑ, αλλά οι Ευρωπαίοι αγοραστές φοβούνται την ασφάλεια στον εφοδιασμό και έχουν καταφύγει σε πλήρωση δεξαμενών πριν από την έναρξη του χειμώνα» ανέφερε ο Evans.

Και πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει το ράλι στις τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια