Αν και οι ΗΠΑ είχαν κάψει γεωπολιτικά σχεδόν πριν από ενάμιση χρόνο το μακρόπνοο project της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Ευρώπη, εντούτοις οι μέτοχοι του δεν το βάζουν κάτω.
Η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η Edison συνεχίζουν κανονικά την ωρίμανση του και δεν αποκλείεται εντός του 2023 να λάβουν την επενδυτική απόφαση.
Αγωγός EastMed: Ανακατεύουν την ενεργειακή σκακιέρα Κύπρος και Ισραήλ [χάρτης]
Αν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις τρέχουν και στα σχέδια Κύπρου και Ισραήλ είναι η δημιουργία ενός άλλου αγωγού που θα μεταφέρει ποσότητες αερίου από τα κοιτάσματα της χώρας της Μέσης Ανατολής προς τη Μεγαλόνησο και από κει μέσω τερματικού σταθμού να μεταφέρεται στη μορφή LNG εντός της Ευρώπης εντούτοις η κοινοπραξία του EastMed επιμένει στη στρατηγική σημασία του mega project.
Υπενθυμίζεται ότι τον EastMed τρέχει η κοινοπραξία «ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ – Poseidon» που έχουν συστήσει εξ ημισείας η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και Edison.
Το πιο ώριμο έργο
Στην ετήσια έκθεση διαχείρισης της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, η εταιρεία που ανήκει κατά 65% στην ΕΔΕΥΕΠ και κατά 35% στην Helleniq Energy υπογραμμίζει: «Το έργο του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed) είναι επί του παρόντος το πιο ώριμο έργο που συνδέει τις πηγές φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου, παρέχοντας μια επιλογή πολλαπλών πηγών».
Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει 20 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου στη λεκάνη Levantine (Κύπρος και Ισραήλ) στην Ελλάδα και, σε συνδυασμό με τους αγωγούς Poseidon και IGB, στην Ιταλία και τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης της, η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων επισημαίνει: «Το 2015, με την υποστήριξη της κυπριακής, της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης και ως αποτέλεσμα των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το έργο στην Ευρώπη, ο αγωγός EastMed επιβεβαιώθηκε ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI), και συμπεριλαμβάνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Πέμπτη λίστα PCI. Ο αγωγός EastMed συμπεριλήφθηκε επίσης στο Αναπτυξιακό Σχέδιο TYNDP, σύμφωνα με τον στόχο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ENTSOG).»
Η βασική μελέτη σχεδιασμού και η επενδυτική απόφαση
Η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων τονίζει λοιπόν το γεγονός της βασικής μελέτης σχεδιασμού του έργου (FEED), λέγοντας πως «το έργο βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο και η τρέχουσα φάση FEED ενδέχεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023».
Επιπροσθέτως η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, περιγράφει τις ενέργειες της κοινοπραξίας ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ μέσα στο έτος για τον αγωγό EastMed. Η ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ A.E. καταβάλλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων και νέων έργων προκειμένου:
– Να συνεχίσει με μια προσέγγιση ταχείας διαδικασίας (fast-track) τη φάση ανάπτυξης του έργου EastMedPoseidon, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία.
– Να μεριμνήσει για τον συντονισμό των ρυθμιστικών αρχών για την έγκαιρη απόφαση CBCA (Διασυνοριακή Κατανομή Κόστους και τον καθορισμό του βέλτιστου ρυθμιστικού πλαισίου μέσω της διενέργειας του market test για το έργο EastMed- Poseidon.
– Να μεριμνήσει ώστε να ληφθούν όλες οι απαραίτητες άδειες για κατασκευή και υλοποίηση του έργου Eastmed-Poseidon με βάση το εθνικό και ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο
– Να ολοκληρωθεί η φάση FEED του έργου εντός του 2023 με σκοπό να επιτευχθούν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την τελική επενδυτική απόφαση.
– Η εταιρεία προγραμματίζει επίσης τη διενέργεια market test με σκοπό τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών μεταξύ πωλητών και αγοραστών φυσικού αερίου. Επιπλέον θα προσδιορίσει τη χρηματοδοτική δομή για την επόμενη φάση υλοποίησης του έργου EastmedPoseidon.
Γι αυτό το σκοπό προγραμματίζει να υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης στο επόμενο CEF Call ώστε να καλύψει μέρος του απαιτούμενου κόστους.
Και η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων καταλήγει για το project: «Με την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης FEED ολοκληρώνονται οι προϋποθέσεις για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης εντός του 2023 για το έργο Eastmed-Poseidon»
Latest News
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium
Η αυστριακή OMV θα προμηθεύσει με ρουμανικό αέριο τη Γερμανία
Η συμφωνία της OMV με τη γερμανική Uniper είναι πενταετής για 15 τεραβατώρες φυσικού αερίου από το έργο Neptun Deep στη Μαύρη Θάλασσα