Να αποδείξει ειλικρινείς προθέσεις και να σπάσει την καχυποψία που έχει δημιουργηθεί μετά από τρία και πλέον χρόνια διαρκούς έντασης και ακραίας ρητορικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δείχνει να επιχειρεί η τουρκική διπλωματία.

Αυτό έδειξαν και οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, κατά την έναρξη της 14ης Διάσκεψης των Πρέσβεων στην Αγκυρα τη Δευτέρα.

Ο Φιντάν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «ειλικρινή» διάθεση της Τουρκίας για διάλογο και λύσεις στα ελληνοτουρκικά, εκφράζοντας την ελπίδα την ίδια «ειλικρίνεια» να επιδείξει και η Αθήνα. Με τη νέα φάση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας να υπαγορεύει στην Αγκυρα να τηρήσει μια στάση ισορροπημένη σε ένα ευρύτερο διπλωματικό παιχνίδι, που συμπεριλαμβάνει και την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Τουρκία και ΕΕ αναζητούν κοινό βηματισμό στις εμπορικές σχέσεις

Οι γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή που επηρεάζουν και την Ανατολική Μεσόγειο, το ενεργειακό παιχνίδι που περιλαμβάνει νέους σχεδιασμούς και τραπέζια διαλόγου από τα οποία η Αγκυρα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να απουσιάζει, επιβάλλουν μεταξύ άλλων στην Τουρκία να παίξει το παιχνίδι της ηρεμίας και όχι του «ταραξία».

Σε μια περίοδο μάλιστα που στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κάθε κίνηση αναθεωρητικής πολιτικής δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτή, ή έστω να περάσει απαρατήρητη, πολύ περισσότερο όταν απειλεί την ενότητα του ΝΑΤΟ. Οπως η ένταση ανάμεσα σε Αγκυρα και Αθήνα.

Στροφή προς τη Δύση

Μετά την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου ο τούρκος πρόεδρος δείχνει να προσανατολίζεται περισσότερο προς τη Δύση, επιδιώκοντας ενίσχυση των σχέσεων τόσο με τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ, με την Τουρκία να υπογραμμίζει τον ρόλο της στην περιοχή και ευρύτερα.

Και ένας διάλογος για τα ελληνοτουρκικά που δείχνει να μπαίνει σε ράγες υλοποίησης, συμφέρει τον Ερντογάν να ισορροπήσει το διπλωματικό του παιχνίδι. Να δείξει «εγκράτεια» και να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα, διατηρώντας ωστόσο τις διεκδικήσεις του, με τον Φιντάν να σημειώνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή θα δείχνει πιο σκληρή στάση απέναντι στη Σουηδία και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η ηρεμία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι που ικανοποιεί και τις ΗΠΑ, με την Τουρκία να αναζητά επιστροφή στα εξοπλιστικά, με πρώτο στόχο την ικανοποίηση του αιτήματός της περί των F-16.

Να σημειωθεί ότι και η Αθήνα από την πλευρά της επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» της, ξεκαθαρίζει ότι δεν συζητά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και απαιτεί τη συνέχιση του άτυπου μορατόριουμ που είναι σε ισχύ από τους σεισμούς και μετά.

Μέχρι το τέλος του χρόνου δε αναμένεται να υπάρξουν δύο ορόσημα: η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, «όπου εκεί θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπιών, με τις ηγεσίες, και ένα δεύτερο ορόσημο, προς το τέλος του έτους, όπου θα έχουμε το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας με μία διευρυμένη σύνθεση» όπως επεσήμανε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης (ΕΡΤ). Να σημειωθεί ότι πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αναμένεται να πραγματοποιηθεί και μία ακόμα συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα