
Στα προπολεμικά επίπεδα επιστρέφει η ρωσική οικονομία, καθώς προσαρμόζεται στις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων, όπως αναφέρει το Bloomberg.
To AEΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 4,6% το δεύτερο τρίμηνο του έτους και 1,5 το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Ρωσίας αναμένεται να ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν την Παρασκευή.
Ρωσία: To υψηλό τίμημα που πλήρωσαν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
Κυρώσεις και ελλείψεις εργατικού δυναμικού
Παρόλα αυτά, η επιδείνωση της έλλειψης εργατικού δυναμικού αυξάνει τις δυσκολίες της Ρωσίας, καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερους εθελοντές για να ενταχθούν στην στρατιωτική μηχανή της.
Ο Πούτιν υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα νομοθεσία που αυξάνει το όριο ηλικίας στρατολόγησηε στα 30 από τα 27 έτη, αρχήε γενομένης τον ερχόμενο Ιανουάριο και απαγορεύει στους άνδρες να εγκαταλείψουν τη χώρα μόλις λάβουν την ψηφιακή ειδοποίηση στρατολόγησης. Τα μέτρα αυτά πιθανότατα θα ενισχύσουν τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη μειώνοντας τον αντίκτυπο της έλλειψης εργατικού δυναμικού και θα επιτρέψουν στην οικονομία να φτάσει στα προπολεμικά επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2024, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Bloomberg Economics, Alexander Isakov.
Ενώ οι ροές των εισαγωγών παραμένουν σταθερές, οι περιορισμοί στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου των τιμών του πετρελαίου που επιβλήθηκε από την ομάδα της G7, έχουν οδηγήσει σε σταθερή μείωση των εξαγωγικών εσόδων που έχει φέρει το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.
Στα προπολεμικά επίπεδα το ΑΕΠ
«Η οικονομία μπορεί να φτάσει στα προπολεμικά της μεγέθη μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους», δήλωσε η Natalia Lavrova, επικεφαλής οικονομολόγος της BCS Financial Group, η οποία προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2023.
Η Τράπεζα της Ρωσίας πρόσφατα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη σε 1,5-2,5% για το 2023, σημειώνοντας ότι η παραγωγή στους περισσότερους τομείς που επικεντρώνονται στην εγχώρια ζήτηση είχε φτάσει ή και υπερβεί τα προ του πολέμου επίπεδα. Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι μεταξύ 0,5%-2,5% το 2024 και 1%-2% το 2025.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει παρόλα αυτά, ότι η «ικανότητα επέκτασης της παραγωγής στη ρωσική οικονομία περιορίζεται όλο και περισσότερο από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας», οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση των πληθωριστικών κινδύνων.
«Αν μιλάμε για το 2024, η Ρωσία θα ξεπεράσει το επίπεδο του 2021», δήλωσε ο οικονομολόγος της Rosbank στην Μόσχα, Evgeny Koshelev.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δείχνουν ότι η οικονομία της Ρωσίας έχει αναπτυχθεί για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα, μετά από πτώση άνω του 4% πριν από ένα χρόνο, αψηφώντας τις προβλέψεις για παρατεταμένη ύφεση. Οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες έχουν ενισχύσει τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ η καταναλωτική ζήτηση κερδίζει έδαφος εν μέσω μεγαλύτερων κοινωνικών παροχών και υψηλότερων μισθών.


Latest News

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών

Δασμοί Τραμπ: Πορεία προς την ανεξαρτησία της Ευρώπης λέει η Λαγκάρντ
Η Λάγκαρντ εκτιμά ότι είναι η στιγμή που η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει τη μοίρα στα χέρια της

Στον «πυρετό» των crypto η οικογένεια Τραμπ - Τώρα επενδύει και στην... εξόρυξη
Η εταιρεία Έρικ Τραμπ και Ντόναλν Τραμπ Τζούνιορ μπαίνει στο χώρο εξόρυξης bitcoin

Το 50% των τσιπ κέντρων δεδομένων φέτος θα έχει σχεδιαστεί από την Arm
Οι επεξεργαστές της Arm αποκτούν δημοτικότητα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας - Οι Amazon, Google, Microsoft σχεδιάζουν τσιπ κέντρων δεδομένων που βασίζονται σε τεχνολογία της Arm

Γιατί η Mediobanca καταγγέλει τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της στην ΕΚΤ
Η ιταλική τράπεζα έχει εκφράσει ανησυχίες ότι οι ενέργειες των δύο δισεκατομμυριούχων μετόχων θα μπορούσαν να τους δώσουν τον έλεγχο τριών μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ιταλία

UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα φέρουν νέα αναταραχή - Χαμηλώνει τον πήχη για τον S&P 500
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει έναν νέο γύρο «αμοιβαίων» δασμών στις 2 Απριλίου, αφού επέβαλε μια σειρά δασμών στην Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά

Πώς οι δαπάνες της Γερμανίας αυξάνουν το κόστος δανεισμού σε όλη την ευρωζώνη
Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ολόκληρη την ευρωζώνη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες