Με επιτυχία συμμετείχε η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών αποθήκευσης ενέργειας με δύο έργα συνολικής χωρητικότητας 98 MW.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κέρδισε και για τα δύο έργα με τα οποία συμμετείχε, ισχύος 50 MW / 100 MWh και 48 MW / 96 MWh, σύμφωνα με τον οριστικό κατάλογο του διαγωνισμού της ΡΑΑΕΥ για την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη Δυτική Μακεδονία

Οι δύο σταθμοί αποθήκευσης θα κατασκευαστούν στην Δυτική Μακεδονία, κοντά σε ΑΗΣ του Ομίλου ΔΕΗ και σε περιοχές όπου κατασκευάζονται φωτοβολταϊκοί σταθμοί της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η κατασκευή τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2024 με στόχο το 2025 να τεθούν σε λειτουργία.

Η μεσοσταθμική τιμή των δύο έργων ήταν περίπου €48.000 ανά MW ανά έτος.

«Το μέλλον της παραγωγής ενέργειας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η παραγωγή τους όμως δεν είναι σταθερή λόγω της στοχαστικότητάς τους και άλλων εξωγενών παραγόντων. Οι καταναλωτές όμως επιβάλλεται να έχουν ηλεκτρική ενέργεια και όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, και πρόσθεσε: «Οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας είναι η λύση που κάνει την διαθέσιμη ενέργεια των ΑΠΕ προβλέψιμη ανά πάσα στιγμή. Ο Όμιλος ΔΕΗ και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δε θα μπορούσαν να λείπουν από το σημαντικό αυτό βήμα εξέλιξης του κλάδου της ενέργειας. Με την τεχνογνωσία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και το ειδικό βάρος του Ομίλου ΔΕΗ, δεσμευόμαστε για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των δύο έργων που αναλάβαμε, για να φέρουμε ένα βήμα πιο κοντά το πράσινο μέλλον της χώρας».

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: 670 MW χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ και δραστηριοποιείται πρωτοποριακά, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Αιολική και Ηλιακή Ενέργεια από την δεκαετία του ’80.

Σήμερα, με 37 αιολικά πάρκα, 19 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, 36 φωτοβολταϊκούς σταθμούς και 1 υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 670 MW, και το φιλόδοξο επενδυτικό της πλάνο, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει τοποθετηθεί δυναμικά στον Ελληνικό χώρο των ΑΠΕ και δημιουργεί τις βάσεις για να οδηγήσει τον ενεργειακό μετασχηματισμό στη χώρα.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ξεκινήσει ή θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή επιπρόσθετων φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος περίπου 900 MW, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού φωτοβολταϊκού έργου στην Πτολεμαΐδα ισχύος 550 MW που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα στην Ευρώπη.

Στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου σε νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως τα υπεράκτια αιολικά και τα πλωτά φωτοβολταϊκά, καθώς και η επιπρόσθετη ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με χρήση συσσωρευτών (μπαταρίες). Με βάση το ισχύον πενταετές επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στοχεύει στην διαμόρφωση ενός διευρυμένου και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης είτε μέσω εξαγορών και συνεργασιών με εταιρίες εγνωσμένου κύρους, που αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα άνω των 5 GW εντός της επόμενης πενταετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα