Οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι «υπερβολικά σίγουροι» για την ικανότητά τους να προβλέπουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιεί ο Μάικ Κουπ, επικεφαλής επενδύσεων στη Morningstar Investment Management.

Παρά την υποχώρηση μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, η αισιοδοξία σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να οδηγήσει σε μελλοντικά κέρδη έχει τροφοδοτήσει τον τεχνολογικό  δείκτη Nasdaq Composite με κέρδη 31% από την αρχή του έτους, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται κατά περίπου 16%.

Τεχνητή νοημοσύνη: Κέρδη για όλους ή μόνο για τους φεουδάρχες της τεχνολογίας;

Φούσκα;

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο φούσκας, δεδομένης της συγκέντρωσης των κερδών της αγοράς σε μικρό αριθμό μεγάλων μετοχών τεχνολογίας.

Για παράδειγμα η μετοχή της Nvidia καταγράφει άνοδο 190% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ η Meta Platforms, μητρική  του Facebook, έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 154% και η Tesla 99%.

«Αν κοιτάξετε πίσω σε αυτό που συνέβη τον τελευταίο χρόνο, μπορείτε να δείτε πώς φτάσαμε σε αυτό το στάδιο. Είχαμε την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο, είχαμε ανακοινώσεις για μεγάλες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη από τις εταιρείες, είχαμε την Nvidia με νοκ άουτ αποτέλεσμα τον Μάιο», είπε ο Κουπ στο CNBC σήμερα την Παρασκευή.

«Και είχαμε συνειδητοποιήσει πώς έχουν επιταχυνθεί τα πράγματα όσον αφορά τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού και έχουμε δει αυτό το απίστευτο κύμα».

Μνήμες του 1999

Σε ένα πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα, η Morningstar έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της συγκέντρωσης τεράστιων αποτιμήσεων και της φούσκας dotcom του 1999, αν και ο Κουπ διευκρίνισε ότι το διαφοροποιητικό χαρακτηριστικό του τρέχοντος ράλι είναι ότι οι εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι «καθιερωμένοι κολοσσοί με μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».

«Όλη η έρευνα της εταιρείας μας δείχνει ότι οι εταιρείες που τα πήγαν καλά φέτος είναι κερδοφόρες και έχουν βιώσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με αυτό που συνέβαινε το 1999 όπου είχαμε πολλές κερδοσκοπικές εταιρείες, επομένως υπάρχει κάποιος βαθμός πιο σταθερών θεμελίων», υποστήριξε ο Κουπ.

«Ως εκ τούτου, οι τιμές έχουν τρέξει τόσο πολύ που μας φαίνεται ότι πραγματικά οι άνθρωποι έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση για την ικανότητά τους να προβλέπουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τα πράγματα».

Κάνοντας παραλληλισμούς με μεγάλες τεχνολογικές ανατροπές που έχουν καθορίσει τον πολιτισμό – όπως ο ηλεκτρισμός, οι ατμομηχανές και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης, οι υπολογιστές και το διαδίκτυο – ο Κουπ υποστήριξε ότι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεν είναι προβλέψιμα.

«Μπορεί να χρειαστούν χρόνο και οι νικητές να βγουν από πράγματα που δεν υπάρχουν. Η Google είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού. Οπότε πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι έχουν παρασυρθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά στις ΗΠΑ είναι πολύ συγκεντρωμένη γύρω από ένα παρόμοιο θέμα», πρόσθεσε.

«Να έχετε υπόψη σας τι μπορείτε πραγματικά να προβλέψετε όταν πληρώνετε πολύ υψηλό τίμημα και λαμβάνετε υπόψη το καλύτερο σενάριο για μια μετοχή και να έχετε επίγνωση του γεγονότος ότι καθώς ο ρυθμός της τεχνολογικής αλλαγής επιταχύνεται, σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε λιγότερο σίγουροι για την πρόβλεψη του μέλλοντος και το να ποντάρετε πολύ σε αυτό και να πληρώνετε πολύ υψηλό τίμημα για τα πράγματα».

Σε αυτό που ονόμασε «επικίνδυνο σημείο για τους επενδυτές», ο Κουπ τόνισε τη σημασία της διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων και της διατήρησης της «συνειδητοποίησης της αποτίμησης».

Συνέστησε στους επενδυτές να εξετάσουν μετοχές που είναι σε θέση να μονώσουν χαρτοφυλάκια έναντι των κινδύνων ύφεσης και «τιμολογούν ένα κακό σενάριο» σε σημείο να προσφέρουν καλή αξία, μαζί με ομόλογα, τα οποία είναι πολύ πιο ελκυστικά από ό,τι πριν από 18 μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι προβλέψεις της SAS για το 2025
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται εξειδικευμένη και βιώσιμη

Στελέχη και ειδικοί της SAS, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα των δεδομένων και του AI, έκαναν προβλέψεις για τις τάσεις και τις βασικές επιχειρηματικές και τεχνολογικές εξελίξεις του 2025