
Οι προσπάθειες σουπερμάρκετ στη Νέα Ζηλανδία να δημιουργήσει συνταγές με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κάποιες από αυτές κατέληξαν να δημιουργήσουν θανατηφόρο αέριο χλωρίνης, «σάντουιτς με δηλητηριασμένο ψωμί» και πατάτες στο φούρνο με εντομοαπωθητικό.
Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης Savey Meal-bot, που δημιουργήθηκε από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Pak ‘n’ Save, διαφημίστηκε ως ένας τρόπος για τους πελάτες να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τα αποφάγια και να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, ανέφερε o Guardia, σχεδόν ειρωνικά.
Ζητάει από τους χρήστες να εισάγουν διάφορα συστατικά που έχουν ήδη σπίτι τους και δημιουργεί αυτόματα ένα πρόγραμμα γευμάτων ή συνταγή, μαζί με εύθυμα σχόλια. Αρχικά τράβηξε την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάποιες λιγότερο ελκυστικές συνταγές, όπως μια που πρότεινε τη δημιουργία ενός πιάτου «stir-fry λαχανικών με μπισκότα oreo».
Κοκτέιλ με άρωμα χλωρίνης
Ωστόσο, όταν οι πελάτες άρχισαν να πειραματίζονται με την εισαγωγή ενός ευρύτερου φάσματος ειδών από τη λίστα οικιακών αγορών στην εφαρμογή, άρχισε να κάνει ακόμη λιγότερο ελκυστικές προτάσεις. Μια συνταγή που ονόμασε «μείγμα αρωματικού νερού» θα δημιουργούσε αέριο χλωρίνης που χρησιμοποιήθηκε ως το πρώτο πολεμικό αέριο. Η εφαρμογή συνιστά τη συνταγή ως «το τέλειο μη αλκοολούχο ρόφημα για να ξεδιψάσετε και να ανανεώσετε τις αισθήσεις σας».
«Σερβίρετε παγωμένο και απολαύστε το αναζωογονητικό άρωμα», λέει, αλλά δεν σημειώνει ότι η εισπνοή αερίου χλωρίνης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες ή θάνατο.
Ο Νεοζηλανδός πολιτικός σχολιαστής Λίαμ Χέιρ δημοσίευσε τη «συνταγή» στο Twitter, παρακινώντας άλλους Νεοζηλανδούς να πειραματιστούν και να μοιραστούν τα αποτελέσματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι συνταγές περιελάμβαναν ένα μοκτέιλ «φρέσκιας αναπνοής» με χλωρίνη, σάντουιτς με εντομοκτόνο για μυρμηγκιά και κόλλα, «έκπληξη ρύζι μαριναρισμένο σε καθαριστικό» και «ευδαιμονία μεθανόλης» – ένα είδος αυγόφετας με γεύση νέφτι.
Η τεχνητή νοημοσύνη «ξαναφτιάχνει» την Μόνα Λίζα και προκαλεί… οργή
Οι χρήστες το τερμάτισαν
Εκπρόσωπος του σούπερ μάρκετ είπε ότι ήταν απογοητευμένοι που είδαν ότι «μια μικρή μειοψηφία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο ακατάλληλα και όχι για τον προορισμό του». Σε μια δήλωση, είπαν ότι το σούπερ μάρκετ θα «συνεχίσει να ρυθμίζει τα κριτήρια» του ρομπότ για να διασφαλίσει ότι ήταν ασφαλές και χρήσιμο και σημείωσαν ότι η εφαρμογή έχει όρους και προϋποθέσεις που δηλώνουν ότι οι χρήστες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών.
Σε μια προειδοποίηση που επισυνάπτεται στον προγραμματιστή γευμάτων αναφέρει ότι οι συνταγές «δεν ελέγχονται από άνθρωπο» και ότι η εταιρεία δεν εγγυάται «ότι οποιαδήποτε συνταγή θα είναι πλήρες ή ισορροπημένο γεύμα ή κατάλληλη για κατανάλωση».
«Πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη δική σας κρίση πριν βασιστείτε ή φτιάξετε οποιαδήποτε συνταγή που παράγεται από τη Savey Meal-bot», ανέφερε η ανακοίνωση.
Η εφαρμογή, πάντως, δίνει την ευκαιρία στον χρήστη να διαλέξει από μια λίστα υλικών η οποία περιέχει μόνο τρόφιμα και όχι ότι άλλο μπορεί να βρει κανείς στο σουπερμάρκετ.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες