Η απάντηση στο ερώτημα που έθετε ο 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός «Map Competition» ήδη από τον τίτλο του «Χαρτογραφώντας την Προσβασιμότητα – Μπορεί ο συμμαθητής μου με αμαξίδιο να έρθει στο σχολείο;» δόθηκε και είναι μάλλον αρνητική αφού οι 472 μαθητές από 38 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που έλαβαν μέρος, υπό την επίβλεψη 95 εκπαιδευτικών, δημιούργησαν 191 ψηφιακούς χάρτες στους οποίους εντοπίζουν συνολικά 8.477 εμπόδια.
Ο διαγωνισμός, που είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τη σχολική κοινότητα γύρω από το θέμα της προσβασιμότητας, επεφύλασσε στους συμμετέχοντες μια διαδικτυακή «τελετή» βράβευσης.
Υπερταμείο: Aπολύτως προσβάσιμος για ΑμεΑ o σταθμός του ηλεκτρικού και του μετρό στο Μοναστηράκι
Οι προτάσεις
Οι πρώτοι από κάθε κατηγορία (Δημοτικό / Γυμνάσιο / Λύκειο / Σχολείο Ειδικής Αγωγής) περιγράφουν στα «ΝΕΑ» τα ξεχωριστά συναισθήματα που βίωσαν μέσα από το παρθενικό τους ταξίδι στο σύμπαν της γεωχωρικής αφήγησης με τα ανησυχητικά ευρήματα. «Το σχολείο μας συμμετείχε με τους μαθητές του Στ2 τμήματος, την εκπαιδευτικό Πληροφορικής Ανθή Παπαβασιλείου και τον εκπαιδευτικό Παντελή Γκούμα. Οι μαθητές μας διαπίστωσαν στην πράξη τη δυσκολία που υπάρχει για τα ΑμεΑ στην πρόσβασή τους στο σχολικό κτίριο», αναφέρουν από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας Ιωαννίνων.
Οι ίδιοι οι μαθητές σημειώνουν στην εργασία τους: «Οι διορθώσεις που πρέπει να γίνουν από τον δήμο στην περιοχή μας είναι: νέα και πλατύτερα πεζοδρόμια. Περισσότερες διαβάσεις εκεί που χρειάζεται. Ράμπες στις άκρες των πεζοδρομίων. Νέο οδόστρωμα. Τουαλέτες για ΑμεΑ στα σχολεία. Ράμπες στο εσωτερικό των σχολείων». Από το 1ο Γυμνάσιο Χίου, ένας μαθητής σε αμαξίδιο υπογράφει την εισαγωγή της εργασίας των 33 συμμαθητών του. «Είμαι τρία χρόνια σε αυτό το σχολείο και δεν έχω καταφέρει να πάω στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεών μας. Ποιος ο λόγος; Μα γιατί δεν έχω πρόσβαση στον πρώτο όροφο με το αμαξίδιό μου. Το γυμνάσιό μου είναι ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο, θυμίζει αρχαιοελληνικό ναό. Ανθρωποι το επισκέπτονται σαν μουσειακό χώρο. Εγώ όμως απλά περιορίζομαι στο ισόγειο. Αδικία; Και δεν είναι η μόνη».
Οι επιβλέποντες εκπαιδευτικοί (Κυριακή Βαγιάνου, Κατερίνα Επιτροπάκη, Δέσποινα Κάβουρα) περιγράφουν: «Αφορμή για αυτό το ταξίδι ήταν ο Αλέξανδρος, μαθητής μας σε αμαξίδιο. Μελετήσαμε την αναπηρία μέσα από την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων με ήρωες ανάπηρους, δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό παιχνίδι και εμπνευστήκαμε μια δική μας ιστορία (animation). Συνειδητοποιήσαμε ότι τα εμπόδια προκαλούν την αναπηρία και ότι ο καθένας μας έχει να κερδίσει ζώντας σε μια συμπεριληπτική κοινωνία».
Η εμπειρία των μαθητών
Για λογαριασμό του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης, ο διευθυντής Πέτρος Ματζάκος μιλά για τη χαρτογράφηση των πέντε μαθητριών που εντόπισαν 1.531 εμπόδια – δέντρα, κολόνες, χαλασμένα πεζοδρόμια, αυτοκίνητα, κάδους, σκαλοπάτια. «Καταγράφηκαν τα εμπόδια, οι ράμπες και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των πεζοδρομίων με σκοπό τον χαρακτηρισμό της καταλληλότητάς τους. Τα συμπεράσματα της εργασίας και οι προτάσεις για βελτίωση της κατάστασης παρουσιάστηκαν στον δήμαρχο με στόχο την έναρξη συζητήσεων και δράσεων. Οι συμμετέχουσες μαθήτριες έμαθαν να τηρούν χρονοδιαγράμματα, να συνεργάζονται, να βάζουν στόχους και να προσπαθούν για την υλοποίησή τους».
Και από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αιγάλεω, οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής Κατερίνα Τρανού και Γιώργος Ματσιανούδης περιγράφουν την εμπειρία των δώδεκα μαθητών – χαρτογράφων: «Ακούγοντας για τον διαγωνισμό, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να γνωστοποιήσουμε τις δυσκολίες που συναντούν οι μαθητές ειδικά στο δικό μας σχολείο που απευθύνεται σε παιδιά με αναπηρία. Καταγράψαμε τη διαδρομή ως τις στάσεις λεωφορείων και μετρό και τον χώρο του σχολείου. Δημιουργήσαμε χάρτες και συμπεράναμε ότι η διαδρομή αλλά και το σχολείο είναι μερικώς προσβάσιμα για άτομα με αμαξίδιο».
Δράσεις εξωστρέφειας
Εκ μέρους του διοργανωτή φορέα, της ΑΜΚΕ Spotlight on Innovation (Spotin), η Αλκυόνη Μπαγλατζή και η Αφροδίτη Ρήγα σημειώνουν: «Μαθητές και εκπαιδευτικοί χαρτογράφησαν τα προσβάσιμα και μη προσβάσιμα σημεία στην περιοχή τους, έφτιαξαν ψηφιακούς χάρτες, δημιούργησαν κόμικς και βιντεοκλίπ. Πήραν συνεντεύξεις από ανθρώπους με κινητική αναπηρία, «περπάτησαν» διαδρομές με αμαξίδιο κι έκαναν δράσεις εξωστρέφειας για να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία. Yπήρξαν και περιπτώσεις σχολείων που ήρθαν σε επαφή με τις τοπικές Αρχές για υποβολή βελτιωτικών προτάσεων. Με αφορμή τον διαγωνισμό, μάθαμε, ευαισθητοποιηθήκαμε, συνεργαστήκαμε δημιουργικά σε ένα θέμα που μας αφορά όλους».
Πηγή: in.gr
Latest News
Αίθριος ο καιρός την Παρασκευή – Πού θα βρέξει το μεσημέρι
Καλός θα είναι ο καιρός, σήμερα, Παρασκευή, σε αρκετές περιοχές, με κατά τόπους βροχές και ισχυρούς ανέμους
Ο υποψήφιος «τσάρος» του Τραμπ θέλει πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία
Ο Σκοτ Μπέσεντ υποστήριξε πως οι κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε βάρος της Ρωσίας «δεν ήταν αρκετά υψηλές»
Πέθανε ο Ντέιβιντ Λιντς
Ο θάνατος του ανακοινώθηκε στα κανάλια του στα κοινωνικά δίκτυα από τους οικείους του
Καιρός: Πότε αναμένεται κάθοδος του ψύχους
Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις 17/1
Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση στη Βουλγαρία με πρωθυπουργό τον Ζελιάσκοφ
Η νέα κυβέρνηση δημιουργήθηκε κυρίως λόγω ανάγκης η Βουλγαρία να ξεφύγει από την πολιτική κρίση και έναν ατέρμονο κύκλο εκλογών
Το σχέδιο για την ανάκαμψη της Θεσσαλίας - Οι βασικές προτεραιότητες για το 2025
Κουρέτας: Περίπου το 70% των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel έχει λάβει επιχορηγήσεις
Σπίτι μου 2: Πάνω από 10.000 αιτήσεις σε λίγες ώρες – Η ανάρτηση Μητσοτάκη
Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι έχουν γίνει πάνω από 10.000 αιτήσεις σε λίγες ώρες
Tον Τάσο Γιαννίτση προτείνει για ΠτΔ το ΠΑΣΟΚ
Συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ
Απελεθέρωση 33 ομήρων προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα
Η πρώτη φάση της εκεχειρίας Χαμάς - Ισραήλ θα διαρκέσει έξι εβδομάδες - Συμπεριλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές και απελευθέρωση κάποιων ομήρων
Δανία προς Τραμπ: Η Γροιλανδία θα αποφασίσει για την ανεξαρτησία της
Η Δανία δηλώνει πως είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής