Είναι ακόμη νωρίς να πούμε αν έχει αλλάξει η κατεύθυνση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αδυναμία της να διεισδύσει στις ρωσικές άμυνες κατά μήκος της νότιας γραμμής και οι προκλήσεις στις κατευθύνσεις των Κουπιάνσκ, Λυμάν και Μπαχμούτ υποδηλώνουν ότι ολόκληρη η σύρραξη θα μπορούσε να καταλήξει σ’ ένα αποφασιστικό συμπέρασμα.
Ρωσία: Επιδιώκει να επιστρέψει στη Σελήνη μετά από σχεδόν 50 χρόνια
Ψυχολογική υποστήριξη
Γι’ αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία. Η ιδέα φαίνεται να είναι η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης τόσο στον Ζελένσκι όσο και στον ουκρανικό στρατό.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, το Κογκρέσο μπορεί να μην προσυπογράψει ασυζητητί αυτό το αλλόκοτο οικονομικό αίτημα. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί χρειάζονται 20 δισεκατομμύρια δολάρια και η διάθεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αρχίζει να μετατοπίζεται προς την εξεύρεση λύσης σ’ αυτόν τον δαπανηρό και δύσκολο πόλεμο.
Οι ανησυχίες ποικίλλουν, από την εξάντληση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ έως την παράταση μιας σύγκρουσης που όλο και περισσότερο φαίνεται ότι θα καταλήξει άσχημα σε μια ουκρανική ήττα.
Ενώ η αντιπολίτευση δεν διαθέτει πλειοψηφία, περαιτέρω πισωγυρίσματα στο πεδίο της μάχης θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Κογκρέσο ν’ αλλάξει γνώμη σχετικά με οικονομικά αιτήματα που τινάζουν την μπάνκα στον αέρα, γράφει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen.
Σίγουρα, είναι απίθανο οποιοσδήποτε πολιτικός της Ουάσιγκτον να μπορεί να κινητοποιήσει τη δημόσια υποστήριξη για τον πόλεμο.
Νοτιοανατολικά του Χαρκόβου διακρίνεται το Κουπιάνσκ (χάρτης pavalena/Fotolia)
Πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, είναι δύσκολο να βρεθούν.
Τεράστιες ρωσικές δυνάμεις
Οι Ρώσοι δεν τις αποκαλούν επιθετικές, αν και ανεπιβεβαίωτες αναφορές λένε ότι έχουν συγκεντρώσει 100.000 ή περισσότερους στρατιώτες σ’ αυτήν την περιοχή και έχουν μετακινήσει πολύ βαρύ εξοπλισμό.
Το πιο αποκαλυπτικό ήταν ένα κομβόι πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων BM-21, που φάνηκε να κατευθύνεται προς την ίδια περιοχή. Υπήρξαν επίσης αναφορές για ουκρανικές μονάδες που αρνήθηκαν να πολεμήσουν, και ενώ οι πληροφορίες για τέτοιες ανταρσίες σφραγίζονται, φαίνεται ότι συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Ζελένσκι ελπίζει ν’ ανακαταλάβει το Μπαχμούτ, τον βασικό του στόχο πριν το χάσει από τις δυνάμεις της Βάγκνερ. Αυτή τη στιγμή η πόλη δεν απειλείται. Αντίθετα, οι Ουκρανοί προσπαθούν να πάρουν πίσω οικισμούς στα βόρεια και νότια.
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι οι πρώιμες προελάσεις της Ουκρανίας και προς τις δύο κατευθύνσεις αποκρούστηκαν και πως οποιαδήποτε ελπίδα μπορεί να έχει ο Ζελένσκι για την επίδειξη μιας νίκης στις στάχτες του Μπαχμούτ φαίνεται να διαψεύδεται.
Η επιχείρηση εκεί, μόλις εντέλει ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα στον Ζελένσκι. Είναι έτοιμος ν’ απολύσει τον υπουργό Αμυνάς του, τον άνθρωπο που ηγήθηκε των προσπαθειών να εξασφαλιστούν όπλα από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι υποψήφιοι αντικαταστάτες είναι, ως επί το πλείστον, άπειροι και άσχετοι με τον πόλεμο.
Ρωγμές στο Κίεβο
Ο Ολέξιι Ρέζνικοφ, ο εν ενεργεία υπουργός Αμυνας, ενδέχεται ν’ αποσταλεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ως πρεσβευτής της Ουκρανίας. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν ο στρατός της εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Ζελένσκι, αλλά καθώς όλο και περισσότερες ρωγμές εμφανίζονται στο Κίεβο, είναι πολύ πιθανό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Εάν συμβεί αυτό, ο ουκρανός πρόεδρος πιθανότατα θα καθαιρεθεί.
Η Ουκρανία έχει συγκροτήσει εφεδρικές μονάδες, αρκετές εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια ν’ αποτραπεί οποιαδήποτε μεγάλη ρωσική προέλαση.
Αλλά η δέσμευση αυτών των εφεδρειών την αφήνει με λιγότερο ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες για το μέλλον, καθώς η κύρια στρατηγική της Ρωσίας ήταν να τους επιτρέψει να πλησιάσουν αρκετά και μετά να τους πλήξει με πυροβολικό, αεροπορικές επιδρομές και εναέριες νάρκες.
Τώρα αναφέρεται ότι η Ουκρανία διέταξε μαζική εκκένωση, ενώ ταυτόχρονα ναρκοθετεί γέφυρες και δρόμους για να επιβραδύνει τη ρωσική προέλαση.
Οι Ρώσοι ήταν αρκετά έξυπνοι στη διαχείριση του πολεμικού μετώπου τους. Ελάχιστες επιθέσεις έχουν γίνει στο Κίεβο, εκτός μίας πριν περισσότερο ένα μήνα στο κέντρο της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Ανοιχτή η ρωσική πόρτα…
Λίγα γράφονται στον ρωσικό Τύπο για τους κορυφαίους ουκρανούς διοικητές, Βάλερι Ζαλούζνι και Ολεξάντρ Σίρσκι, εκτός του ότι ο ουκρανικός στρατός λειτουργεί με επαγγελματικό τρόπο. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει πως η ρωσική πόρτα είναι ανοιχτή για διάλογο με τον ουκρανικό στρατό.
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, (αριστερά) με τον ομόλογό του της Ουκρανίας (φωτογραφία αρχείου από US Embassy, Kiev)
Στο μεταξύ, αναφέρεται ότι τα στρατεύματα της Βάγκνερ αρχίζουν να επιστρέφουν στη Ρωσία. Η άμεση αιτία είναι ότι η Λευκορωσία αρνήθηκε να πληρώσει, αφήνοντάς τους χωρίς μισθούς ή χρήματα για την αγορά εξοπλισμού.
Είναι πιθανό ορισμένα από αυτά ν’ αποσταλούν στην Αφρική. Αν και η Ρωσία δεν έχει υποστηρίξει το πραξικόπημα στον Νίγηρα, αυτή η αποποίηση ευθύνης δεν ισχύει απαραίτητα για τη Βάγκνερ.
Η πρόσφατη απόφαση της ECOWAS να συμφωνήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας στον Νίγηρα», προσφέρει στη Ρωσία και τη Βάγκνερ μια σημαντική ευκαιρία. Τα στρατεύματα της ECOWAS είναι σχεδόν τόσο ανεπαρκή όσο του Νίγηρα.
Τους λείπουν τα μεταφορικά μέσα, οι επικοινωνίες και οι προμήθειες. Οποιαδήποτε σύγκρουση εκεί, χωρίς εξωτερική σταθεροποιητική δύναμη, είναι πιθανό να μετατραπεί σε πόλεμο φρικαλεοτήτων. Κανείς δεν ξέρει αν ο Πούτιν θα τείνει το χέρι στον Πριγκόζιν και θα τους στείλει στη Νιαμέι.
Να παρακολουθείτε το Κουπιάνσκ
Ο Νίγηρας, φυσικά, είναι ένα δευτερεύον πεδίο, ενώ η Ουκρανία η κεντρική σκηνή με σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις. Οι Ρώσοι αντέχουν και περιμένουν, αντί να ξεκινήσουν μια μεγάλη αντεπίθεση προκειμένου να τελειώσουν τον πόλεμο, προσπαθώντας να φθείρουν τους Ουκρανούς και να διασπάσουν την υποστήριξη στο Κίεβο.
Αλλά οι στρατιωτικοί που σχεδιάζουν τις επιχειρήσεις στη Μόσχα γνωρίζουν να κάνουν υπολογισμούς και θα μπορούσαν να διακρίνουν τώρα ευκαιρίες για μια μεγάλη επίθεση. Εάν πραγματοποιηθεί, να παρακολουθείτε το Κουπιάνσκ.
Πηγή: in.gr
Latest News
Εφιάλτες στην Ευρώπη από μια πιθανή νίκη του Τραμπ
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οικό και την προεδρία των ΗΠΑ θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω μια ήδη αποδυναμωμένη ήπειρο
Δύσκολα ανατρέπεται η τάση αύξησης της υπογεννητικότητας στη Δύση
Πως θα περάσουμε από έναν δημογραφικό χειμώνα σε μία νεανική άνοιξη
Σε κινούμενη άμμο ο κυβερνητικός συνασπισμός Σολτς - Οι φήμες για πρόωρες εκλογές
Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο της διαφωνίας
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Ισπανία: Συνολικά 7.500 στρατιώτες αναπτύσσονται στις περιοχές που επλήγησαν
Ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που σχετίζεται με πλημμύρες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες στην Ευρώπη.
ΟΑΣΑ: Νέα 18μετρα αρθρωτά λεωφορεία στις γραμμές της Νοτιοανατολικής Αττικής
Ενισχύεται σημαντικά ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών, φτάνοντας πλέον τα 130 νέα λεωφορεία σε κυκλοφορία στην Ανατολική Αττική
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.
Η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου νικήτρια των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα την Μάγια Σάντου για την «επανεκλογή της» στην προεδρία της Μολδαβίας
Γερμανικές αποζημιώσεις: Κάποια στιγμή, στο μέλλον, ίσως…
Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα για τις αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.