Οι περισσότεροι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι ο ιός που προκάλεσε την Covid-19 δεν πρόκειται να εξαφανιστεί από τις ζωές μας, αλλά σταδιακά θα «ενσωματωθεί» σε αυτές, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους περισσότερους ιούς που προκαλούν τη γρίπη. Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται μάλλον να επιβεβαιώσουν την παραπάνω εκτίμηση, με τους ειδικούς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να είναι μεν καθησυχαστικοί, αλλά να παραμένουν σε επιφυλακή – άλλωστε, όπως είναι γνωστό, «όποιος έχει καεί από τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι».

Εδώ και κάποιες εβδομάδες, συγκεκριμένα, ένα νέο στέλεχος που προέκυψε από τις συνεχείς (και αναμενόμενες) μεταλλάξεις βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται ταχέως σε μια σειρά από χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και άλλες. Πρόκειται για τη νέα παραλλαγή Eris ή το στέλεχος EG-5, που στη Γαλλία αντιστοιχεί ήδη στο ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων, ενώ έχει ως συνέπεια να καταγραφεί αύξηση της τάξης του 26% στις εισαγωγές στα τμήματα έκτακτων περιστατικών των νοσοκομείων.

Γκάγκα για κορωνοϊό: Θα χρειαστούμε νέα δόση εμβολίου από το φθινόπωρο

Πιο εύκολο στη μετάδοση

Οπως δήλωσε στην εφημερίδα «Le Figaro» ο καθηγητής επιδημιολογίας Μιρτσέα Σοφονέα, το νέο στέλεχος «είναι πιο αποτελεσματικό όσον αφορά τη μετάδοση (…) όπως και την παράκαμψη του ανοσοποιητικού συστήματος». Παρ’ όλα αυτά, όπως πρόσθεσε, το γεγονός ότι παρατηρείται πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων και σχετικά εύκολη και γρήγορη μετάδοση δεν αποκλείεται να οφείλεται «στη φυσιολογική υποχώρηση του βαθμού ανοσοποίησης στον γενικό πληθυσμό». Ο ίδιος διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι δεν υπάρχουν για την ώρα στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα συμπτώματα που προκαλεί η Eris είναι πιο σοβαρά, καθώς δείχνουν να είναι παρόμοια με εκείνα της Ομικρον: βήχας, υψηλός πυρετός, καταρροή κ.λπ.

Παρόμοια είναι η αξιολόγηση που κάνει ο ΠΟΥ. «Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει για τη δημόσια υγεία το στέλεχος EG-5 εκτιμάται ως χαμηλός σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση, η οποία σημειώνει και τα εξής: «Αν και έχει να επιδείξει ιδιαίτερη επιμονή, τάσεις ανάπτυξης και δυνατότητα αποφυγής του ανοσοποιητικού, δεν έχουν αναφερθεί, μέχρι στιγμής, αλλαγές όσον αφορά τη σοβαρότητα των περιστατικών».

Η δε Κριστίνα Πάγκελ, καθηγήτρια – ερευνήτρια στο University College του Λονδίνου, έκανε την παρακάτω πρόβλεψη: «Είναι πιθανό (το νέο στέλεχος) να προκαλέσει ένα κύμα νέων λοιμώξεων, με όλα τα προβλήματα που τις συνοδεύουν – περισσότερες νοσηλείες και περιστατικά Covid διαρκείας (long Covid) -, αλλά δεν υφίσταται λόγος αυτή τη στιγμή να σκεφτούμε ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα που έχουν εκδηλωθεί φέτος».

Σύσταση για εμβολιασμό

Αλλοι επιστήμονες θεωρούν, την ίδια στιγμή, ότι η εικόνα θα χειροτερεύσει για τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου μετά το τέλος του καλοκαιριού, που θα σημάνει την επιστροφή στις δουλειές και το ξεκίνημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες (κυρίως το άνοιγμα των σχολείων). Σε αυτό το φόντο, η δρ Μίρα Τσαντ, της βρετανικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας (UKHSA), έριξε το σύνθημα επιστροφής στην πρόληψη: «Ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη άμυνά μας απέναντι στα μελλοντικά κύματα της Covid-19, έτσι εξακολουθεί να είναι εξίσου σημαντικό όλοι οι άνθρωποι να κάνουν τις δόσεις που τους αναλογούν, το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά της, η δρ Μάντι Κοέν, επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, όπου το νέο στέλεχος αντιστοιχεί στο 17% των κρουσμάτων, διαβεβαίωσε πως τα υπάρχοντα σκευάσματα (εμβόλια και φάρμακα) είναι κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν όλα τα στελέχη που κυκλοφορούν σήμερα. «Θα το αντιμετωπίσουμε πιθανότατα ως μια σύσταση για μια ετήσια δόση εμβολίου κατά της Covid-19, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη», είπε. Το ίδιο έπραξαν και οι εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών που τα παρασκευάζουν – Pfizer/BioNTech, Moderna, Novavax -, τονίζοντας ότι το φθινόπωρο θα υπάρχουν επαρκείς και επικαιροποιημένες δόσεις.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εμφανίζονται… καχύποπτοι. Ειδικά καθώς αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει πως διαθέτουν στοκ δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, ενώ έχουν ήδη καταστρέψει μεγάλες ποσότητες έναντι σημαντικού κόστους. Για του λόγου το αληθές, στις αρχές Ιουλίου η Γερμανία έκανε γνωστό ότι είχε ήδη καταστρέψει 83 εκατ. δόσεις αξίας 1,6 δισ. ευρώ, ενώ στις αποθήκες της υπήρχαν ακόμη 120 εκατ. δόσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία