Είναι ακόμη νωρίς να πούμε αν έχει αλλάξει η κατεύθυνση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αδυναμία της να διεισδύσει στις ρωσικές άμυνες κατά μήκος της νότιας γραμμής και οι προκλήσεις στις κατευθύνσεις των Κουπιάνσκ, Λυμάν και Μπαχμούτ υποδηλώνουν ότι ολόκληρη η σύρραξη θα μπορούσε να καταλήξει σ’ ένα αποφασιστικό συμπέρασμα.
Ρωσία: Επιδιώκει να επιστρέψει στη Σελήνη μετά από σχεδόν 50 χρόνια
Ψυχολογική υποστήριξη
Γι’ αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία. Η ιδέα φαίνεται να είναι η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης τόσο στον Ζελένσκι όσο και στον ουκρανικό στρατό.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, το Κογκρέσο μπορεί να μην προσυπογράψει ασυζητητί αυτό το αλλόκοτο οικονομικό αίτημα. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί χρειάζονται 20 δισεκατομμύρια δολάρια και η διάθεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αρχίζει να μετατοπίζεται προς την εξεύρεση λύσης σ’ αυτόν τον δαπανηρό και δύσκολο πόλεμο.
Οι ανησυχίες ποικίλλουν, από την εξάντληση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ έως την παράταση μιας σύγκρουσης που όλο και περισσότερο φαίνεται ότι θα καταλήξει άσχημα σε μια ουκρανική ήττα.
Ενώ η αντιπολίτευση δεν διαθέτει πλειοψηφία, περαιτέρω πισωγυρίσματα στο πεδίο της μάχης θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Κογκρέσο ν’ αλλάξει γνώμη σχετικά με οικονομικά αιτήματα που τινάζουν την μπάνκα στον αέρα, γράφει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen.
Σίγουρα, είναι απίθανο οποιοσδήποτε πολιτικός της Ουάσιγκτον να μπορεί να κινητοποιήσει τη δημόσια υποστήριξη για τον πόλεμο.
Νοτιοανατολικά του Χαρκόβου διακρίνεται το Κουπιάνσκ (χάρτης pavalena/Fotolia)
Πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, είναι δύσκολο να βρεθούν.
Τεράστιες ρωσικές δυνάμεις
Οι Ρώσοι δεν τις αποκαλούν επιθετικές, αν και ανεπιβεβαίωτες αναφορές λένε ότι έχουν συγκεντρώσει 100.000 ή περισσότερους στρατιώτες σ’ αυτήν την περιοχή και έχουν μετακινήσει πολύ βαρύ εξοπλισμό.
Το πιο αποκαλυπτικό ήταν ένα κομβόι πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων BM-21, που φάνηκε να κατευθύνεται προς την ίδια περιοχή. Υπήρξαν επίσης αναφορές για ουκρανικές μονάδες που αρνήθηκαν να πολεμήσουν, και ενώ οι πληροφορίες για τέτοιες ανταρσίες σφραγίζονται, φαίνεται ότι συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Ζελένσκι ελπίζει ν’ ανακαταλάβει το Μπαχμούτ, τον βασικό του στόχο πριν το χάσει από τις δυνάμεις της Βάγκνερ. Αυτή τη στιγμή η πόλη δεν απειλείται. Αντίθετα, οι Ουκρανοί προσπαθούν να πάρουν πίσω οικισμούς στα βόρεια και νότια.
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι οι πρώιμες προελάσεις της Ουκρανίας και προς τις δύο κατευθύνσεις αποκρούστηκαν και πως οποιαδήποτε ελπίδα μπορεί να έχει ο Ζελένσκι για την επίδειξη μιας νίκης στις στάχτες του Μπαχμούτ φαίνεται να διαψεύδεται.
Η επιχείρηση εκεί, μόλις εντέλει ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα στον Ζελένσκι. Είναι έτοιμος ν’ απολύσει τον υπουργό Αμυνάς του, τον άνθρωπο που ηγήθηκε των προσπαθειών να εξασφαλιστούν όπλα από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι υποψήφιοι αντικαταστάτες είναι, ως επί το πλείστον, άπειροι και άσχετοι με τον πόλεμο.
Ρωγμές στο Κίεβο
Ο Ολέξιι Ρέζνικοφ, ο εν ενεργεία υπουργός Αμυνας, ενδέχεται ν’ αποσταλεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ως πρεσβευτής της Ουκρανίας. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν ο στρατός της εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Ζελένσκι, αλλά καθώς όλο και περισσότερες ρωγμές εμφανίζονται στο Κίεβο, είναι πολύ πιθανό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Εάν συμβεί αυτό, ο ουκρανός πρόεδρος πιθανότατα θα καθαιρεθεί.
Η Ουκρανία έχει συγκροτήσει εφεδρικές μονάδες, αρκετές εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια ν’ αποτραπεί οποιαδήποτε μεγάλη ρωσική προέλαση.
Αλλά η δέσμευση αυτών των εφεδρειών την αφήνει με λιγότερο ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες για το μέλλον, καθώς η κύρια στρατηγική της Ρωσίας ήταν να τους επιτρέψει να πλησιάσουν αρκετά και μετά να τους πλήξει με πυροβολικό, αεροπορικές επιδρομές και εναέριες νάρκες.
Τώρα αναφέρεται ότι η Ουκρανία διέταξε μαζική εκκένωση, ενώ ταυτόχρονα ναρκοθετεί γέφυρες και δρόμους για να επιβραδύνει τη ρωσική προέλαση.
Οι Ρώσοι ήταν αρκετά έξυπνοι στη διαχείριση του πολεμικού μετώπου τους. Ελάχιστες επιθέσεις έχουν γίνει στο Κίεβο, εκτός μίας πριν περισσότερο ένα μήνα στο κέντρο της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Ανοιχτή η ρωσική πόρτα…
Λίγα γράφονται στον ρωσικό Τύπο για τους κορυφαίους ουκρανούς διοικητές, Βάλερι Ζαλούζνι και Ολεξάντρ Σίρσκι, εκτός του ότι ο ουκρανικός στρατός λειτουργεί με επαγγελματικό τρόπο. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει πως η ρωσική πόρτα είναι ανοιχτή για διάλογο με τον ουκρανικό στρατό.
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, (αριστερά) με τον ομόλογό του της Ουκρανίας (φωτογραφία αρχείου από US Embassy, Kiev)
Στο μεταξύ, αναφέρεται ότι τα στρατεύματα της Βάγκνερ αρχίζουν να επιστρέφουν στη Ρωσία. Η άμεση αιτία είναι ότι η Λευκορωσία αρνήθηκε να πληρώσει, αφήνοντάς τους χωρίς μισθούς ή χρήματα για την αγορά εξοπλισμού.
Είναι πιθανό ορισμένα από αυτά ν’ αποσταλούν στην Αφρική. Αν και η Ρωσία δεν έχει υποστηρίξει το πραξικόπημα στον Νίγηρα, αυτή η αποποίηση ευθύνης δεν ισχύει απαραίτητα για τη Βάγκνερ.
Η πρόσφατη απόφαση της ECOWAS να συμφωνήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας στον Νίγηρα», προσφέρει στη Ρωσία και τη Βάγκνερ μια σημαντική ευκαιρία. Τα στρατεύματα της ECOWAS είναι σχεδόν τόσο ανεπαρκή όσο του Νίγηρα.
Τους λείπουν τα μεταφορικά μέσα, οι επικοινωνίες και οι προμήθειες. Οποιαδήποτε σύγκρουση εκεί, χωρίς εξωτερική σταθεροποιητική δύναμη, είναι πιθανό να μετατραπεί σε πόλεμο φρικαλεοτήτων. Κανείς δεν ξέρει αν ο Πούτιν θα τείνει το χέρι στον Πριγκόζιν και θα τους στείλει στη Νιαμέι.
Να παρακολουθείτε το Κουπιάνσκ
Ο Νίγηρας, φυσικά, είναι ένα δευτερεύον πεδίο, ενώ η Ουκρανία η κεντρική σκηνή με σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις. Οι Ρώσοι αντέχουν και περιμένουν, αντί να ξεκινήσουν μια μεγάλη αντεπίθεση προκειμένου να τελειώσουν τον πόλεμο, προσπαθώντας να φθείρουν τους Ουκρανούς και να διασπάσουν την υποστήριξη στο Κίεβο.
Αλλά οι στρατιωτικοί που σχεδιάζουν τις επιχειρήσεις στη Μόσχα γνωρίζουν να κάνουν υπολογισμούς και θα μπορούσαν να διακρίνουν τώρα ευκαιρίες για μια μεγάλη επίθεση. Εάν πραγματοποιηθεί, να παρακολουθείτε το Κουπιάνσκ.
Πηγή: in.gr
Latest News
Σε σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση οι Βαυαροί συντηρητικοί
Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) οξύνει τη ρητορική της απέναντι στους μετανάστες για να «κλέψει» ψήφους από την AfD
Το κλίμα απαισιοδοξίας φρενάρει τη γερμανική οικονομία
Ο Μ. Φράτσερ, πρόεδρος του DIW, εκτιμά ότι η Γερμανία θα πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές. Ζητά από την επόμενη κυβέρνηση καλύτερο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις
Ο Μασκ... άδειασε τον Φάρατζ - Ζητά νέο ηγέτη στη βρετανική ακροδεξιά
Το κόμμα Reform έχει ανάγκη από νέο ηγέτη, ο Φάρατζ δεν έχει αυτό που χρειάζεται, υποστήριξε ο Ιλον Μασκ μέσω του Χ
Ο Τραμπ υποδέχεται την Μελόνι στη Φλόριντα
Η ιταλίδα πρωθυπουργός και ο εκλεγείς πρόεδρος συναντήθηκαν αιφνιδιαστικά στο Μαρ-α-Λάγκο παρουσία του Ίλον Μασκ και του επόμενου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο
Τσίπρας: Ο Σημίτης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο Κώστας Σημίτης «δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος, αλλά και την αναγνώριση ότι ως ηγέτης έλαβε κρίσιμες αποφάσεις»
Κρίσιμη η υγεία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου - Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν
Νέο ιατρικό ανακοινωθέν παρουσιάζει την κατάσταση που βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος - Κρίσιμη την χαρακτηρίζουν οι γιατροί
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Κώστας Σημίτης θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τον ρόλο του Κώστα Σημίτη στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε πως είχε «ήπιο πολιτικό λόγο, μακριά από λαϊκισμούς»
Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων στη Γερμανία λόγω κακοκαιρίας
Προβλήματα εντοπίζονται σε αεροδρόμια στη Γερμανία λόγω της κακοκαιρίας που έχει πλήξει τη χώρα, οδηγώντας σε ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων
Σε δύσβατα μονοπάτια μπαίνει η Αυστρία
Ναυάγησαν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης, προς τέρψη της ακροδεξιάς που περιμένει τώρα, είτε να την καλέσουν για συνεργασία οι συντηρητικοί, είτε να κερδίσει θριαμβευτικά σε περίπτωση νέων εκλογών
Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη
Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, έγινε ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού – Ο Κώστας Σημίτης θεωρείται ο «εκσυγχρονιστής» στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και είναι αυτός που οδήγησε τη χώρα στο ευρώ, αναφέρουν.