Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε σταδιακά από το φθινόπωρο του 2021, κορυφώθηκε το καλοκαίρι και το χειμώνα του 2022 και δείχνει τα δόντια της ακόμη και φέτος, μας δίδαξε πολλά πράγματα.
Πρώτον, ότι το πολύτιμο αγαθό της ενέργειας δεν είναι διασφαλισμένο, δεύτερον ότι οι χαμηλές τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου δεν κρατάνε μια ζωή και τρίτον τη σημασία της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι δέσμια γεωπολιτικών συμφερόντων.
Όλοι οι ειδικοί, οι αναλυτές και τα διάφορα think tanks σημειώνουν τα παραπάνω, όπως και την ανάγκη στροφής στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας. Καθαρές και φθηνές μορφές ενέργειας, οι οποίες εξασφαλίζουν και την ενεργειακή ανεξαρτησία.
Οι ελληνικές ΑΠΕ
Τα παραπάνω ισχύουν και για την Ελλάδα, η οποία, είναι πλούσια σε ηλιακό και αιολικό δυναμικό.
Και επιτέλους το αντιληφθήκαμε και τώρα τρέχουμε να αναπτύξουμε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα αλλά και σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας.
Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι που έχουν τεθεί και τα δισεκατομμύρια που ρίχνουν ενεργειακοί και μη όμιλοι στον τομέα, ουκ ολίγα.
Πρέπει, λοιπόν, ακόμη και όσοι αντιδρούν ή βλέπουν εχθρούς και δαίμονες… όταν κατασκευάζεται ένα αιολικό πάρκο, πως μόνο κερδισμένοι θα βγουν. Οι τιμές ρεύματος πέφτουν όσο περισσότερες ΑΠΕ έχουμε και το περιβάλλον προστατεύεται αφού περιορίζονται οι εκπομπές αέριων ρύπων.
Τιμές
Γιατί σας το λέω αυτά;
Παρατηρούσα ένα γράφημα που ανάρτησε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Μπορείτε να το δείτε κι εσείς, σας το παρουσιάζω.
Αφορά λοιπόν στην πορεία των μεσοσταθμικών τιμών εισαγωγής φυσικού αερίου.
Η Ελλάδα δεν παράγει το συγκεκριμένο καύσιμο αλλά το εισάγει μέσω αγωγών και μέσω φορτίων LNG.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πως κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην περίοδο της τριετίας Ιουνίου 2020 – Ιουνίου 2023. Όχι πολύ πίσω μας, τον Ιούνιο του 2020 η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου ήταν μόλις στα 5,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω πως η Ελλάδα είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις εισαγωγές του φυσικού αερίου καθώς και ότι οι τιμές του επηρεάζονται άμεσα από γεγονότα στην Ευρώπη.
Ράλι
Το καλοκαίρι του 2021 όταν η πανδημία άρχιζε να υποχωρεί κι ανέβαινε σιγά, σιγά η ζήτηση του η τιμή του σχεδόν τετραπλασιάστηκε και τον Ιούνιο του 2021 ανέβηκε στα 21,1 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Το καλοκαίρι του 2021 άρχιζαν και τα παιχνίδια των Ρώσων με τις αποθήκες αερίου της Ευρώπης και σταδιακά οι τιμές ανέβαιναν κι άλλο. Ώσπου αυτά χόντρυναν το Φθινόπωρο του 2021 κι έτσι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς η τιμή εισαγωγής δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020 ξεπερνώντας τα 51 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Ακολούθησαν τα γεγονότα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τις τιμές του αερίου να κινούνται με σπασμένα φρένα, φτάνοντας η τιμή εισαγωγής τον Σεπτέμβριο του 2022 στα 175,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Τιμή ρεκόρ.
Το 2023 άρχισε η κατιούσα με τις χώρες, όπως και η Ελλάδα, να εξασφαλίζουν άλλες πηγές προμήθειας εκτός Ρωσίας. Έτσι τον φετινό Ιούνιο η τιμή εισαγωγής ήταν στα 28,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Παραμένει όμως σχεδόν έξι φορές πάνω από την τιμή του Ιουνίου του 2020.
Οι αναλύσεις δεν βλέπουν χαμηλότερες τιμές, παρά μόνο τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Όχι βέβαια σε εκείνα του 2022.
Τι σημαίνει αυτό;
Το τέλος της εποχής του φθηνού φυσικού αερίου
—————-
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Μία άλλη όψη, μία άλλη δραστηριότητα για την ακρίβεια του μεγάλου ομίλου των ΑΠΕ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, διαπιστώνει κανείς επισκεπτόμενος τον λογαριασμό της εταιρείας στο LinkedIn.
Πρόκειται για τη συνεισφορά της στην κοινωνία και συγκεκριμένα στο χώρο της αρχαιολογικής έρευνας.
Σε ανάρτηση της εταιρείας βλέπουμε ένα κείμενο που αφορά σε υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή της Κάσου. Όπου εντοπίστηκαν «μια σειρά ξεχωριστών ευρημάτων επιβεβαιώνοντας τη σημαντική θέση του νησιού στα περάσματα του Αιγαίου διαχρονικά.
Ρωμαϊκή περίοδος
Από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει και το INSIDE STORIES και έχουν τραβηχτεί η πρώτη από τον κ. Ladislav Cvetkov και η δεύτερη από τον κ. Νίκο Κουκούλα βλέπουμε μία ακέραια κούπα μεσαιωνικής περιόδου και μία ρωμαϊκή πρόχου, αντίστοιχα.
Οι αρχαιολόγοι μιλούν, σύμφωνα με την ανάρτηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο LinkedIn, για ένα ακόμα ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου (2ος -3ος αιώνας μ.Χ), το δέκατο που εντοπίζεται στην Κάσο κατά τη διάρκεια της έρευνας πεδίου. «Στον ίδιο ευρύτερο θαλάσσιο χώρο εντοπίστηκε συγκέντρωση ρωμαϊκών αμφορέων που χρονολογούνται μεταξύ του 1ου αι. π.Χ. και του 3ου αι. μ.Χ.. Από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της περιόδου είναι το μεμονωμένο εύρημα ενός χειροποίητου χρηστικού κλειστού αγγείου που χρονολογείται στην 3η χιλιετία π.Χ.. Πρόκειται για το αρχαιότερο εύρημα που έχει ανασυρθεί από τον βυθό της Δωδεκανήσου», σημειώνεται στην ανάρτηση.
Η υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα διεξάγεται με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ και του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων Διονύσιου Ευαγγελιστή (ΕΕΑ) και της Ξανθής Αργύρη (επικεφαλής από πλευράς ΕΙΕ) και χρηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων και από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
—————-
Γεωλόγοι και μηχανικοί
Ένα επιστημονικό γεγονός πρόκειται να λάβει χώρα στην Αθήνα στις 4 με 6 Δεκεμβρίου.
Κι έχει τη σημασία του καθώς σχετίζεται με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Ελλάδας.
Θα έχουμε λοιπόν κάτι σαν σύναξη των γεωολόγων και μηχανικών της Ευρώπης.
Και θα ασχοληθούν με την Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται για το 4ο workshop της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Γεωεπιστημόνων και Μηχανικών (EAGE) το οποίο θα ασχοληθεί με τα γεωολογικά δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου.
Στην τεχνική επιτροπή της EAGE συμμετέχει και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Latest News
Προσδεθείτε… ήρθε ο Τραμπ, «Drill, baby, drill» στην… Ελλάδα, ποιος θα μιμηθεί τον Κωστόπουλο, μαθαίνουν Αγγλικά στο Υπ. Οικονομίας, το placement σε Helleniq Energy
Εν οίδα...
Κάτι δεν κατάλαβε ο Μητσοτάκης, το… χιούμορ (;) του Χατζηδάκη, λύση – λαβύρινθος για τα απορρίμματα, υπερωρίες στο Υπ. Ενέργειας, «δαγκώνουν» τα τιμολόγια
Ας πιάσουμε δουλειά
Στο θρανίο ο Θεοδωρικάκος, ο φιλότεχνος Μυτιληναίος, τα κρασιά της Premia, τι ετοιμάζουν οι Αντετοκούνμπο, ψηφίζει Ελλάδα η HUAWEI, τα Κούριερ του Αγροτικής Ανάπτυξης
Συντονιστείτε...
Έχει η Βουλή… γυρίσματα, τι θα κάνουν Πατούλης και Βαλάντης, «γαλλική» αποικία στη Βοιωτία, τα αγκάθια των κατασκευαστικών, το deal της ελιάς, τα ερωτήματα για ΟΛΘ, το made in Skaramagas… Victa
Πώς τα φέρνει η ζωή...
Tι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, το «δώρο» των ασφαλιστικών, νέα επένδυση από Metlen, το στόρι του Τιτάνα, κλείνει και ο Ηλέκτωρ, η ρελάνς Σαββίδη, προσεχώς… βαφτίσια
Και το όνομα αυτού…
Τα είδε… τα πήρε ο Τσάκωνας, με εντολή Μητσοτάκη, στον πάγο ο Βόλος, το στοπ της Sunlight, στήνει «νέα ΓΑΙΑ» ο Κεφαλογιάννης, το «λάδι» της μαύρης αγοράς
Λεφτά υπάρχουν...
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο