
Μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με σταδιακό τριμηνιαίο ρυθμό μείωσης από εκείνο το σημείο και μετά εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
«Οι μειώσεις στις προβλέψεις μας οδηγούνται από αυτή την επιθυμία να ομαλοποιηθεί το επιτόκιο κεφαλαίων από ένα περιοριστικό επίπεδο μόλις ο πληθωρισμός πλησιάσει περισσότερο το στόχο», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Goldman, μεταξύ των οποίων οι Jan Hatzius και David Mericle, σε σημείωμα.
Ομόλογα: Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην αγορά
Προς το παρόν, η ομάδα της Goldman προβλέπει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που καθορίζει τα επιτόκια αναμένεται να παραλείψει μια αύξηση τον επόμενο μήνα και να καταλήξει στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου «ότι η τάση του βασικού πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί αρκετά ώστε να καταστεί περιττή μια τελική αύξηση».
«Η ομαλοποίηση δεν αποτελεί ιδιαίτερα επείγον κίνητρο για την περικοπή, και για το λόγο αυτό βλέπουμε επίσης έναν σημαντικό κίνδυνο ότι η FOMC θα παραμείνει σταθερή», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Goldman. «Προβλέπουμε περικοπές 25 μονάδων βάσης ανά τρίμηνο, αλλά είμαστε αβέβαιοι για τον ρυθμό».
Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε με βραδύτερο του αναμενόμενου συνολικό ρυθμό 3,2%, ενώ ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή – ο οποίος αφαιρεί το κόστος ενέργειας και τροφίμων – κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,7%.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed τον Μάρτιο του 2022 άρχισαν να αυξάνουν τον στόχο τους για το επιτόκιο αναφοράς σε ένα εύρος 5,25% έως 5,5%.
«Αναμένουμε ότι το επιτόκιο κεφαλαίων θα σταθεροποιηθεί τελικά στο 3-3,25%», έγραψε η ομάδα της Goldman.


Latest News

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,