![Φυσικό αέριο: Διαμάχη Καζακστάν-Ρωσίας για την κινεζική αγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/kazakstan.png)
Το Τουρκμενιστάν προειδοποίησε τη Ρωσία το Σάββατο να μην προσπαθήσει να επεκτείνει την επιρροή της στην αλυσίδα εφοδιασμού φυσικού αερίου Κεντρικής Ασίας-Κίνας, μετά τι2 δηλώσεις της Μόσχας ότι περισσότερες χώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν στην «ένωση φυσικού αερίου» με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω ενός αγωγού που διασχίζει τις τρεις χώρες. Η μερίδα του λέοντος του φυσικού αερίου προέρχεται από το Τουρκμενιστάν, καθώς οι δύο άλλες χώρες αντιμετώπισαν ισχυρή αύξηση της εγχώριας ζήτησης φυσικού αερίου.
Η Ρωσία, προσπαθώντας να ανοίξει νέες ασιατικές αγορές για το φυσικό της αέριο μετά τις δυτικές κυρώσεις, δήλωσε πέρυσι ότι προωθεί μια ένωση φυσικού αερίου με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν που θα εξορθολογίσει τη ναυτιλία και την εξαγωγή φυσικού αερίου σε αυτά και σε τρίτους.
Όπως γράφει το Reuters, μέχρι στιγμής, το μόνο πρακτικό βήμα που έχει ανακοινώσει η ένωση ήταν ένα σχέδιο για την αναστροφή ενός άλλου αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος συνδέει το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν με τη Ρωσία, έτσι ώστε η ρωσική Gazprom να μπορεί να μεταφέρει αέριο στο Ουζμπεκιστάν, το οποίο έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει ελλείψεις ενέργειας .
Επέκταση της ένωσης
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ένωση φυσικού αερίου θα μπορούσε να επεκταθεί καθώς άλλες χώρες ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτήν. Ωστόσο, δεν κατονόμασε καμία.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν απάντησε το Σάββατο λέγοντας ότι αν και τα σχόλια της Ρωσίας ήταν ασαφή, η Ασγκαμπάτ ήθελε να καταστήσει σαφές ότι δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της σχετικά με την πιθανή προσθήκη νέων προμηθευτών στον κινεζικό αγωγό.
«Η Τουρκμενική πλευρά θεωρεί μια τέτοια προσέγγιση ακατανόητη και απαράδεκτη και η χώρα την θεωρεί αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και την καθιερωμένη πρακτική στον τομέα του φυσικού αερίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η Ρωσία ήταν ο κύριος αγοραστής φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν πριν από την κατασκευή του κινεζικού αγωγού, αλλά τώρα το μερίδιό της στις εξαγωγές του Τουρκμενιστάν είναι μικρό και η αντιστροφή του αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας θα έδινε τέλος σε τέτοιες αποστολές.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Chevron: Απολύει έως και το 20% των εργαζομένων – Γιατί ο γίγαντας του πετρελαίου χάνει… ύψος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mark-nelson-hero-2-600x396.jpg)
Η Chevron διώχνει 1 στους 5 εργαζομένους - Πώς ο πετρελαϊκός γίγαντας μεταμορφώνεται σε... λιτή εταιρεία
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron ανακοίνωσε ότι θα απλύσει το 15% έως το 20% του προσωπικού της σε ΗΠΑ και άλλες χώρες
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Φυσικό αέριο: Την σύνδεση με την Φλώρινα ανακοίνωσε η Enaon EDA](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Florina_Photo-3-600x400.jpg)
Έφτασε το φυσικό αέριο στη Φλώρινα- Εκδήλωση της Enaon EDA
Εκδήλωση στη Φλώρινα για τον εφοδιασμό του δικτύου με φυσικό αέριο πραγματοποίησε η Enaon EDA - Στις 4.000 οι αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα
![Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της εγχώριας κατανάλωσής τον Ιανουάριο του 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/fysiko-aerio-600x338.jpg)
Ρεκόρ εποχών στην κατανάλωση φυσικού αερίου - Οι εισαγωγές σε LNG και από Ρωσία [γραφήματα]
Κατά 27,2% αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2024. Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα από τα κράτη μέλη της ΕΕ
![Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-17-600x387.jpg)
Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο στις ενεργειακές εξελίξεις
![Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russian_gas-600x416.jpg)
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου