![Σιτάρι: Νέα άνοδος στις τιμές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/sitari.xeri_.jpg)
Ανοδικά κινούνται σήμερα Δευτέρα οι τιμές του σιταριού, μετά την είδηση ότι το ρωσικό ναυτικό εξαπέλυσε προειδοποιητικά πυρά σε ένα φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προμήθειες στην περιοχή.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σκαρφάλωσαν περίπου έως και 1,2% στα 6,56 δολάρια το μπουσέλ, μετά την πτώση 1,5% την Παρασκευή.
Το Σάββατο, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αύξησε την εκτίμησή του για τα φορτία ρωσικού σιταριού σε 48 εκατομμύρια μετρικούς τόνους για τη σεζόν 2023-24. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού θα προέρχεται πλέον από τη Ρωσία.
Σκληραίνει το πόκερ στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το πλοίο μεταφοράς ξηρών εμπορευμάτων κατευθυνόταν προς το ουκρανικό λιμάνι Ιζμαήλ όταν ένα ρωσικό πολεμικό που περιπολούσε στην περιοχή άνοιξε πυρ, όταν οι χειριστές του πλοίου δεν απάντησαν σε αίτημα για επιθεώρηση. Στη συνέχεια επετράπη στο πλοίο να συνεχίσει το ταξίδι του, είπε το υπουργείο, χωρίς να διευκρινίσει τι φορτίο μετέφερε.
Ρεσάλτο στρατιωτών
Ο ρωσικός στρατός επιβιβάστηκε στο σκάφος με τη βοήθεια ελικοπτέρου Ka-29.
«Αφού η ομάδα επιθεώρησης ολοκλήρωσε τις εργασίες της στο πλοίο, το Sukru Okan συνέχισε την πορεία του προς το λιμάνι του Izmail», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι τα βήματα της Ρωσίας ισοδυναμούν με ντε φάκτο αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών που απειλεί να διακόψει τη ροή σιταριού και ηλιόσπορων από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο και σημαντικοί παίκτες στις αγορές σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, κραμβέλαιου, ηλιόσπορου και ηλιελαίου. Η Ρωσία είναι επίσης κυρίαρχη στην αγορά λιπασμάτων.
Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει προσωρινούς διαδρόμους από και προς τα λιμάνια αυτά της Μαύρης Θάλασσας σε μια προσπάθεια να σπάσει τον κλοιό της Μόσχας και να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές.
Λιμάνια
Η κυκλοφορία στα λιμάνια που εξυπηρετούν μεταξύ άλλων τη μεταφορά σιτηρών του ποταμού Δούναβη στην Ουκρανία φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί μετά τις πρόσφατες ρωσικές επιδρομές σε σιλό και μονάδες μεταφοράς και αποθήκευσης τέτοιων προϊόντων, με βάση δεδομένα παρακολούθησης πλοίων που επικαλείται ο ιστότοπος Maritime Executive.
Ουκρανία: Ράλι στο σιτάρι μετά τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα
Επιδρομές ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και απειλές κατά της ναυτιλίας έχουν ήδη κλείσει λιμάνια σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από την Οδησσό, καθιστώντας τους τερματικούς σταθμούς του ποταμού Δούναβη στο Ρένι και το Ιζμαήλ τις μόνες επόμενες επιλογές για θαλάσσιες εξαγωγές, όπως αναφέρεται. Αυτά τα δευτερεύοντα λιμάνια είναι πολύ μικρά για να διαχειριστούν τις μεγάλες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση και τους διεθνείς εταίρους της, αλλά μέχρι τώρα αποτελούσαν μια καλή εφεδρεία.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χρυσός: Οι δασμοί οδηγούν το ράλι προς τα 3.000 δολάρια [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_lires_agglias24-600x352.png)
Οι δασμοί οδηγούν το ράλι του χρυσού - Καρφί... για τα 3.000 δολάρια [γράφημα]
Ο χρυσός λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ - Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων - Στα ύψη οι τιμές της χρυσής λίρας Αγγλίας
![Πετρέλαιο: Σε υψηλό δύο εβδομάδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_oil_world3-1024x600-1-600x352.png)
Σε υψηλό δύο εβδομάδες οι τιμές του μαύρου χρυσού
Ενισχύονται οι ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες πετρελαίου της Ρωσίας και του Ιράν
![Χρυσός: Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό
Ο χρυσός αναμένεται να ανέβει και άλλο από την απελευθέρωση των νένω ποσών
![Χρυσός: Μια ανάσα πριν το λαμπερό ορόσημο των 3.000 δολαρίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/gold-513062_1280-600x450.jpg)
Μια ανάσα πριν το λαμπερό ορόσημο των 3.000 δολαρίων ο χρυσός
Οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν το έβδομο μέσα στο 2025 ιστορικό υψηλό
![Πετρέλαιο: Ενισχύονται οι τιμές του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/barrel-oil-600x437.jpg)
Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο
Οι επενδυτές τοποθετούνται παρά το φόβο του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου
![Χρυσός: Μείωση κατά 23% της παραγωγής στο Μάλι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mali-gold-600x560.jpg)
Χρυσός: Μείωση κατά 23% της παραγωγής στο Μάλι
Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τις εταιρείες εξόρυξης μπορεί να είναι ο λόγος για τη μείωση της παραγωγής
![Πετρέλαιο: Τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_oil_world3-1024x600-1-600x352.png)
Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο
Οι επενδυτές ανησυχούν για τον ανανεωμένο εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα
![Χρυσός: Λάμπει και κάνει το αδιανόητο πιθανό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/ot_dol_gold2-600x352.png)
Ο χρυσός λάμπει - Ποιο είναι το αδιανόητο που γίνεται πιθανό
Ο χρυσός μπορεί να ανέβει και άλλο, καθώς ο Τραμπ θέλει να αποδυναμώσει το δολάριο διατηρώντας παράλληλα το προνομιακό αποθεματικό του
![Νικέλιο – Ινδονησία: Κινεζικές εταιρείες ελέγχουν το 75% της παραγωγικής ικανότητας της χώρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/indonesia-nikelio-600x424.jpg)
Στα χέρια κινεζικών εταιρειών το 75% της παραγωγής νικελίου της Ινδονησίας
Η Ινδονησία έχει ικανότητα επεξεργασίας 8 εκατομμυρίων τόνων σε νικέλιο ετησίως - Το παιχνίδι των κινέζων μετόχων σε 33 εταιρείες
![Χρυσός: Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – Νέα ιστορικά υψηλά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο χρυσός - Σε νέα ιστορικά υψηλά οι τιμές
Ο νέος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και η πρόταση Τραμπ για τη Γάζα ευνοούν τις τοποθετήσεις στο πολύτιμο μέταλλο