
Μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο αναμένουν οι οικονομολόγοι από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), σύμφωνα με το Bloomberg, και αυτό παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να επιβραδύνεται ταχύτερα από ό,τι είχαν εκτιμήσεις τα στελέχη της τράπεζας.
EKT: Μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο
Η SNB αναμένεται να αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, στο 2%, στην επόμενη προγραμματισμένησυνεδρίασή της στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από έρευνα του Bloomberg που διεξήχθη από τις 4 έως τις 10 Αυγούστου. Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο για έναν χρόνο και εκτιμάται ότι θα γίνει μια πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο του 2024 και θα ακξολουθήσει μία ακόμη τρεις μήνες μετά.
Οι οικονομολόγοι είναι πολύ πιο αισιόδοξοι για τον πληθωρισμό από ό,τι είναι η κεντρική τράπεζα. Στις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της -από τον Ιούνιο- η SNB ανέφερε ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά, φτάνοντας στο 2,3% το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Αντίθετα, οι οικονομολόγοι βλέπουν το ποσοστό του πληθωρισμού να παραμένει κάτω από το ανώτατο όριο του 2% της SNB μέχρι το τέλος του 2024.
Σε ετήσια βάση, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,2% το 2024, ενώ η μέση εκτίμηση της έρευνας τον προσδιορίζει στο 1,5%.
Ενώ οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν μια αύξηση τον Σεπτέμβριο, η έρευνα θα μπορούσε να προσθέσει αμφιβολίες για την αυστηρότητα της SNB στο μέλλον. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τόμας Τζόρνταν δήλωσε τον Ιούνιο ότι «πιθανότατα θα μπορούσαν να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός σε μόνιμη βάση κάτω από το 2%,» δεδομένου ότι αναμένεται ένα κύμα αυξήσεων στα ενοίκια το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καθώς και στην ηλεκτρική ενέργεια τον Ιανουάριο.
Πάντως, η πρόσφατη άνοδος του φράγκου, που προστατεύει την Ελβετία από τις εισαγόμενες πιέσεις στις τιμές, και τα σημάδια για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να άλλαξαν τη γνώμη των αξιωματούχων.


Latest News

Κινεζική επέλαση στην Ευρώπη - Ανατροπή του εμπορικού ισοζυγίου μέσα σε 10 χρόνια
Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ για τις εισαγωγές (21,3% του συνόλου των εισαγωγών εκτός ΕΕ)

Επανεξοπλισμός της Ευρώπης με 800 δισ. ευρώ - Το σχέδιο της ΕΕ για την ενίσχυση της άμυνας
Παρουσίασε το σχέδιο ReArm Europe - Οι τρεις πυλώνες για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης

Υψηλότερα κέρδη για την Lindt παρά τις αυξήσεις στο κακάο
Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) της Lindt ανήλθαν σε 884 εκατ. ελβετικά φράγκα, καταγράφοντας αύξηση 8,7%

Τα αντίποινα του Καναδά στους δασμούς Τραμπ - Ποια αμερικάνικα προϊόντα αφορά
Ο Καναδάς επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 107 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Στη «δίνη» του παγκόσμιου χρέους ο πλανήτης - Οι εκτιμήσεις της S&P
Η S&P προβλέπει ότι η υψηλότερη έκδοση ομολόγων θα ωθήσει το παγκόσμιο δημόσιο χρέος στα 76,9 τρισ. δολάρια

Δασμοί μέχρι... νεωτέρας: Τι εισάγουν οι ΗΠΑ από Καναδά, Μεξικό και Κίνα
Μετά από καθυστέρηση ενός μήνα, νέοι δασμοί επιβλήθηκαν σε Καναδά και Μεξικό την Τρίτη

Οι καταναλωτές επιμένουν... καναδικά - Τι έφεραν μαζί τους οι δασμοί Τραμπ
Το 85% των καταναλωτών στον Καναδά σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τουλάχιστον ορισμένα αμερικανικά προϊόντα με εναλλακτικά από τη χώρα τους

Η γλώσσα του σώματος - Όσα είπαν «χωρίς να πουν» Ζελένσκι και Τραμπ
Η απόφαση να μην χρησιμοποιηθεί διερμηνέας και η ανισορροπία εξουσίας μεταξύ των μερών διαμόρφωσαν το πολεμικό κλίμα

Goldman Sachs: Οι δασμοί Τραμπ έχουν σκοπό να «ισοπεδώσουν τους όρους ανταγωνισμού»
Ο διευθύνων σύμβουλος εκτιμά ότι οι επιπτώσεις από τους δασμούς είναι ακόμα αβέβαιες - Τι απαντά για το σενάριο ύφεσης

Πτώση στα κέρδη της Aramco - «Ψαλίδι» στο μέρισμα
Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου έπληξαν τα καθαρά κέρδη της Aramco καθώς η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε και η ζήτηση επιβραδύνθηκε