Εν όψει επίσημης αργίας της 15ης Αυγούστου, το Χρηματιστήριο μάς επεφύλαξε δυνατές συγκινήσεις.
Από την αρχή της συνεδρίασης, οι πωλητές πήραν τον πρώτο λόγο και ξεκίνησαν τις πιέσεις που ανάγκασαν τον Γενικό Δείκτη αφενός να χάσει εν ριπή οφθαλμού το κρίσιμο 1285, αφετέρου να δει το 1264 επίπεδο που οριοθετεί και το πλαγιοπτωτικό momentum.
Kάτω από το χαμηλό της ημέρας, ο Δείκτης μπαίνει σε περιπέτειες, καθώς ενδέχεται και όσοι στήριξαν δύο ημέρες (Παρασκευή και Δευτέρα) με αγορές να φύγουν άτσαλα, και να οδηγήσουν τις τιμές σε υπερπουλημένη ζώνη.
Επιμέρους, οι τράπεζες έκαναν μια ύπουλη τεχνική κίνηση, και πήραν πάνω τους όλη τη μεταβλητότητα. Ειδικότερα για ΕΤΕ και ΠΕΙΡ, αναδείχθησαν σηματωροί.
Η πρώτη, έβγαλε τέτοια ένταση αγορών που είδε και θετικό πρόσημο +2,5% από μια συνεδρίαση που φαινόταν βατερλώ.
Η ζώνη 5,95-6 είναι σημαντική για τη συνέχεια, καθώς θα λειτουργήσει σαν σημείο εξόδου για τους βραχυπρόθεσμους.
Η δεύτερη, κράτησε δεύτερη συνεδρίαση το 3,24, το οποίο μάλιστα είναι και το τεχνικό αγοραστικό σήμα από την επιβεβαίωση στο overshooting, και του οποίου η αξία επιβεβαιώθηκε και στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.
Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός ότι μέχρι και την 31η Αυγούστου αναμένονται σημαντικές και μεγάλου όγκου εισροές λόγω της εισόδου της μετοχής στις λίστες του MSCI, ενώ είναι και με διαφορά η πρωταθλήτρια σε θετικές αποδόσεις από όλον τον 25άρη, με τον Οίκο να δέινει τιμές στόχους πάνω από 4 ευρώ. Εξάλλου, και η τόσο επιθετική συμπεριφορά της είναι άλλο ένα επιχείρημα για το πολύ αυστηρό στοπ που θα πρέπει να έχει κάποιος αγορστής βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, κάτω από 3,24 σε ημερήσιο κλείσιμο, για να προστατευτεί από τα χειρότερα, αν έλθουν.
Κατά τα λοιπά, οι δύο μετοχές που έχουν απογοητεύσει είναι προφανώς ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ, αμφότερες χωρίς ειδικό έρεισμα απόο την εικόνα των ίδιων των εταιρειών-ομίλων. Η συμπεριφορά στο ταμπλό είναι τουλάχιστον ανεξήγητη τη σήμερον, ωστόσο “το ταμπλό έχει πάντα δίκιο” και είναι οι επιλογές που πρέπει να αποφεύγονται για όποιον ακολουθεί τάση.
Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον για τον ΟΤΕ, συνάντησε σήμερα το επίπεδο 13,50, από όπου αναμένεται κάποιου είδους αντίδραση, χωρίς ωστόσο να αλλάζει κάτι στα προαναφερθέντα.
Για τη μεγάλη εικόνα, τίποτα δεν έχει αλλάξει στην υφιστάμενη ανάλυση, που θέλει την Ελλάδα να έχει μπει σε έναν ανοδικό κύκλο, με τις προβλέψεις των αναλυτών για το τρέχον β’ τρίμηνο αλλά και για το α’ του 2024 και είναι θετικές, και τις πιθανότητες υψηλότερων αποτιμήσεων να είναι μεγαλύτερες από κάτι αντίθετο.
Και σε κάθε διορθωτικό σκέλος, όπως το πρόσφατο, δίδονται ευκαιρίες (επαν)εισόδου, και η επιλογή τίτλων είναι κρίσιμη.