Με πτώση έκλεισαν την Τρίτη οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις υποδαύλισαν τις ανησυχίες ότι η Fed θα μπορούσε να διατηρήσει υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα επιτόκια. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών υποχώρησαν υπό το βάρος της προειδοποίησης της Fitch για υποβάθμιση δεκάδων πιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ.

Προειδοποίηση Fitch: Ίσως υποβαθμίσουμε δεκάδες τράπεζες

Αναλυτικά, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,02% στις 34.946,39 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,16% και έκλεισε στις 4.437,86 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε 1,14% υποχωρώντας στις 13.631,05 μονάδες.

Πιέσεις

Έκθεση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% τον περασμένο μήνα έναντι των εκτιμήσεων για αύξηση 0,4%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή. Η εξέλιξη αυτή εικάζεται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράταση της περιόδου νομισματικής σύσφιξης από την Fed.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας των επενδυτών βρέθηκαν οι τράπεζες. Όπως αναφέρει το Reuters, η καμπύλη αποδόσεων του αμερικανικού δημοσίου είναι ανεστραμμένη εδώ και πάνω από ένα χρόνο, με τα μακροπρόθεσμα ομόλογα να αποδίδουν λιγότερο από τα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα. Αυτή η επίμονη κατάσταση πιέζει τα κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν οι τράπεζες από τα δάνεια.

«Πιθανότατα θα καταλήξουμε με μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, ακόμη και αν δεν καταλήξουμε σε οικονομική ύφεση», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της CFRA Research.

«Αυτό θα κατέληγε σε περιορισμό του δανεισμού, διότι ακόμη και αν ήσασταν ο κουνιάδος μου, δεν θα ήθελα να σας δανείσω με ζημία».

Η Fitch

Στο μεταξύ, έκθεση που ανέφερε ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα μπορούσε να υποβαθμίσει πολλές τράπεζες οδήγησε σε απότομη υποχώρηση τις μετοχές των JPMorgan Chase, Bank of America και Wells Fargo.

«Η ιστορία από τη Fitch για πιθανή υποβάθμιση πολλών αμερικανικών τραπεζών (επιβαρύνει) το κλίμα», δήλωσε ο Michael James, διευθύνων σύμβουλος μετοχικών συναλλαγών της Wedbush Securities.

«Αν το συνδυάσετε αυτό με τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις σήμερα το πρωί που ήταν λίγο θερμότερα από τις εκτιμήσεις, (αυτό) ενισχύει το πιθανό σενάριο υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων από τη Fed».

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών PacWest Bancorp, Zions Bancorp και Western Alliance Bank υποχώρησαν μετά την τελευταία πρόταση ρυθμιστικής αναθεώρησης της Federal Deposit Insurance Corp.

Ο τραπεζικός δείκτης S&P 500 σημείωσε χαμηλό ενός μηνός, ενώ ο περιφερειακός τραπεζικός δείκτης KBW σημείωσε επίσης βουτιά.

Απώλειες

Και οι 11 σημαντικότεροι τομείς του S&P 500 υποχώρησαν, με τις ενεργειακές μετοχές να ηγούνται των απωλειών λόγω των ασθενέστερων τιμών του αργού.

Οι τεχνολογικές μετοχές τα πήγαν καλύτερα, χάρη στα κέρδη των μετοχών της Nvidia αφότου η UBS και η Wells Fargo αύξησαν την τιμή-στόχο για τη μετοχή.

Η Nvidia σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο από τα τέλη Μαΐου στην προηγούμενη συνεδρίαση μετά τα θετικά σχόλια της Morgan Stanley, με τους αναλυτές να σημειώνουν επίσης ότι οι επενδυτές συσσωρεύονται στη μετοχή ενόψει της ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων, την επόμενη εβδομάδα.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές κινεζικών εταιρειών κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα, με την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group να είναι μεταξύ εκείνων που οδήγησαν την πτώση μετά από έναν ακόμη γύρο απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων.

Χαμηλότερα έκλεισε η μετοχή της General Motors, καθώς η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ μείωσε το μερίδιό της στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street