Ανθίζουν οι χρυσές βίζες στην Ευρώπη, αποτελώντας πηγή κερδών για τις οικονομίες των χωρών αλλά και έναν επιπλέον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των τιμών των ακινήτων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τα προγράμματα της Ευρώπης για την απόκτηση ιθαγένειας από τρίτες χώρες μέσω επενδύσεων, καλά κρατεί, παρά τις πολιτικές εκκλήσεις για τον τερματισμό τους.

Χρυσή βίζα: Τσουνάμι αλλαγών – Ποιες περιοχές τραβούν το ενδιαφέρον

Αυξήσεις τιμών και φόβοι «ξεπλύματος»

Οι λεγόμενες χρυσές βίζες επιτρέπουν στους πλούσιους αλλοδαπούς να αποκτήσουν κατοικία στην ΕΕ – και κατ ‘επέκταση, μια πορεία προς την ιθαγένεια – επενδύοντας σε τοπικά ακίνητα ή χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Περισσότεροι από 132.000 άνθρωποι απέκτησαν την ιθαγένεια μέσω αυτών των προγραμμάτων μεταξύ 2011 και 2019, και οι αντίθετες φωνές έχουν ενταθεί, καθώς έχουν συνδεθεί με την αύξηση των τιμών των ακινήτων. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσαν τις χώρες της ΕΕ να τερματίσουν την χορήγηση golden visa και η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο το έχουν ήδη πράξει.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει επιπλέον έλεγχο στις χρυσές βίζες επειδή είναι – όπως το έθεσε η βελγίδα βουλευτής Saskia Bricmont – ένας πιθανός τρόπος για «ολιγάρχες, εγκληματίες και διεφθαρμένους πολιτικούς να ξεπλύνουν τα μετρητά στην Ευρώπη».

«Φουλ» της golden visa στην Μεσόγειο

Στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, ο αριθμός των golden visa που χορηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί, ενώ η ζήτηση στην Ιταλία και την Ισπανία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο αριθμός των golden visa που χορηγήθηκαν στην Πορτογαλία μόνο τον Μάιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία. Στην Ελλάδα, ο αριθμός αυτός έφτασε τις 412, αύξηση 87%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Η Ισπανία χορήγησε συνολικά 2.462 χρυσές βίζες πέρυσι, αύξηση 60% από το 2021. Η Ιταλία έδωσε επίσης 79 χρυσές βίζες το 2022, κυρίως σε Ρώσους, Αμερικανούς και Βρετανούς. Αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από πέρυσι και αποτελεί ρεκόρ από το 2018 που η χώρα εφάρμοσε την χορήγηση της golden visa.

Η εταιρεία Get Golden Visa με έδρα το Λονδίνο, κατέγραψε αύξηση 127% σχετικά με το ενδιαφέρον τις πορτογαλικές και ελληνικές χρυσές βίζες κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η συμβουλευτική Henley Partners ανέφερε επίσης, ότι το ενδιαφέρον ήταν το υψηλότερο όλων των εποχών. Η Global Citizen Solutions από την πλευρά της, επισήμανε αύξηση 20% στις ερωτήσεις σχετικά με τη χρυσή βίζα της Πορτογαλίας σε σύγκριση με πέρυσι.

Μέτρα κατάργησης ή περιορισμού

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ανακοίνωσε το τέλος του προγράμματος της χώρας του σε συνέντευξη Τύπου τον Φεβρουάριο, δηλώνοντας «τίποτα δεν δικαιολογεί αυτό το ειδικό καθεστώς». Η Ελλάδα διπλασίασε το επενδυτικό της όριο από το 250.000 ευρώ έως το 500.000 ευρώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Το Μαυροβούνιο δεσμεύτηκε να τερματίσει το πρόγραμμά του και η Ισπανία εξετάζει αν θα αυξήσει την ελάχιστη επένδυσή της από 500.000 σε 1 εκατομμύριο – ή θα την καταργήσει εντελώς.

Ωστόσο, παρόλα αυτά, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι χρυσές βίζες έχουν περιοριστεί.

«Δεν έχουμε παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές στη δυσκολία απόκτησης βίζας», δήλωσε η Patricia Casaburi, διευθύνουσα σύμβουλος της Global Citizen Solutions.

Σήμερα, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ προσπαθούν να κατοχυρώσουν μια χρυσή βίζα, για όσο διάστημα προλαβαίνουν.

Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι ολά τα ίδια μένουν

Η χρυσή βίζα εισήχθη στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008 για να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, ενώ έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι Αμερικανοί που αναζητούσαν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής συνέρρεαν στην Ευρώπη.

Ενώ οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη μιλούν για μια «μεγάλη μπίζνα», η νομοθεσία που έχουν περάσει για τον περιορισμό των golden visa είναι αρκετά χαλαρή. Η Πορτογαλία απαλλάχθηκε από την επιλογή της επένδυσης σε ακίνητα τον Ιούλιο, αλλά άφησε άθικτη τη τη δυνατότητα για τους αλλοδαπούς να αποκτήσουν κατοικία εάν επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 δολάρια σε τοπικές εταιρείες ή κεφάλαια που δεν συνδέονται με ακίνητα. Η Ολλανδία εξακολουθεί να δέχεται αιτήσεις χρυσής βίζας, παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινώσει σχέδια για τερματισμό του προγράμματός της.

Η Κύπρος άλλαξε το πλαίσιο θεωρήσεων τον Μάιο, αλλά ως επί το πλείστον άφησε το πρόγραμμά της αμετάβλητο. Η Βουλγαρία επανέφερε το καθεστώς της χρυσής βίζας φέτος μετά την κατάργησή της το 2021. Η Μάλτα αρνήθηκε να μεταρρυθμίσει το πρόγραμμα χορηγήσεων golden visa, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να το πράξει. Και η αύξηση των ορίων των επενδύσεων, όπως έκανε πρόσφατα η Ελλάδα, δεν θεωρείται σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ενδιαφέρον απο το εξωτερικό αλλα και την εγχώρια αγορά
Ακίνητα |

Πόλος έλξης η Αθηναϊκή Ριβιέρα - Ενδιαφέρον απο διεθνή και εγχώρια αγορά

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ελκυστική, παρά το γεγονός της μεγάλης αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια- Εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από τις τιμές στην Γαλλική και την Ισπανική Ριβιέρα