Πριν από περίπου πενήντα χρόνια, οι επικεφαλής των οικονομικών επιτελείων των κυβερνήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δυτική Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ συναντήθηκαν ανεπίσημα στη βιβλιοθήκη του Λευκού Οίκου στο ισόγειο για να συζητήσουν τη διεθνή νομισματική κατάσταση εκείνη την εποχή. Και αυτή είναι η ιστορία προέλευσης του G7 .
Αυτή η αρχική ομάδα επεκτάθηκε γρήγορα, προσθέτοντας την Ιαπωνία, την Ιταλία και τον Καναδά, για να παγιώσει ένα μπλοκ από τις μεγαλύτερες «μη κομμουνιστικές οικονομίες» εκείνη την εποχή. Ως βιομηχανικές χώρες που καρπώνονταν τα οφέλη της μεταπολεμικής έκρηξης της παραγωγικότητας, η G7 με την οικονομική παραγωγή της, κατάφερε να συνεισφέρει ιστορικά περίπου στο 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ωστόσο, η πιο πρόσφατη εμφάνιση ενός άλλου διεθνούς ομίλου, των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), αλλάζει τα δεδομένα.
Χαρτογραφώντας την άνοδο των BRICS εναντίον της G7
Το ακρωνύμιο «BRIC», που αναπτύχθηκε από τον οικονομολόγο της Goldman Sachs, Τζιμ Ο’Νιλ το 2001, χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό τεσσάρων ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομιών σε παρόμοια στάδια ανάπτυξης. Μόλις το 2009 οι ηγέτες τους συναντήθηκαν και επισημοποίησαν τη σχέση τους, προσκαλώντας αργότερα τη Νότια Αφρική να ενταχθεί το 2010.
Η Ρωσία ήταν εκείνη την εποχή επίσης μέλος της G7, στη συνέχεια της G8. Προσκλήθηκε να ενταχθεί το 1997, αλλά αποβλήθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Ενώ αρχικά συνενώθηκαν αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες, την τελευταία δεκαετία οι BRICS έγιναν οικονομικός αντίπαλος της G7. Πολλές από τις πρωτοβουλίες τους περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας εναλλακτικής παγκόσμιας τράπεζας, με έναν διάλογο να βρίσκεται σε εξέλιξη για ένα νέο σύστημα πληρωμών και νέο αποθεματικό νόμισμα, εκτός του άρματος του δολαρίου. Οι πρωτοβουλίες τους μάλιστα εντάθηκαν τον τελευταία χρόνο, μετά το μπαράζ κυρώσεων που πλήττουν τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Κίνα και Ινδία
Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην άνοδο των BRICS είναι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας .
Μετά από μια περίοδο ταχείας εκβιομηχάνισης στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, οι εξαγωγές της Κίνας έλαβαν σημαντική ώθηση. Καταλύτης για την ανάπτυξη αυτή ήταν η ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001. Αυτό βοήθησε την Κίνα να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2010.
Η οικονομική άνοδος της Ινδίας δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο της Κίνας, αλλά μέχρι το 2022, η χώρα κατέλαβε την τρίτη θέση με ακαθάριστο εγχώριο προϊόν 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων . Μαζί οι δύο χώρες αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας 164 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προσαρμοσμένη στην αγοραστική δύναμη (PPP).
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το visualcapitalist.com η συνέπεια της χρήσης της μέτρησης PPP —που αντικατοπτρίζει καλύτερα τα πλεονεκτήματα των τοπικών νομισμάτων και των τοπικών τιμών— είναι ότι έχει μια υπερμεγέθη πολλαπλασιαστική επίδραση στο ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων χωρών, όπου οι τιμές των εγχώριων αγαθών και υπηρεσιών τείνουν να είναι φθηνότερες.
BRICS vs G7
Η Κίνα και η Ινδία βρίσκονται σε ένα στάδιο οικονομικής ανάπτυξης που χαρακτηρίζεται από αύξηση της παραγωγικότητας, των μισθών και της κατανάλωσης, την οποία απολάμβαναν προηγουμένως οι περισσότερες χώρες της G7 τις τρεις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μέχρι το 2028, το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι χώρες BRICS θα αποτελούν το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας
Latest News
Καταρρέει το επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανίας - Τι σημαίνει για την Ευρώπη
Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται σε κρίση, και η οικονομία στη Γερμανία ισοπεδώνεται
Πώς προετοιμάζεται ο πλανήτης για μια νίκη Τραμπ ή Χάρις
Η οικονομία της Αμερικής παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο και οι πολιτικοί της είναι έτοιμοι να την εργαλειοποιήσουν
Τι θα φέρουν οι αμερικανικές εκλογές στις εταιρείες των ΗΠΑ;
Το αποτέλεσμα θα έχει μεγάλες συνέπειες για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, των αυτοκινήτων και των φαρμάκων
Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα γ' τριμήνου για την DHL
Ο γερμανικός όμιλος logistics ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 751 εκατομμυρίων ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, έναντι 807 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι
Βουτιά 69% στα κέρδη της Nintendo - Μειώνεται η ζήτηση για το Switch
Το Switch είναι η δεύτερη κονσόλα με τις περισσότερες πωλήσεις της Nintendo στην ιστορία, πίσω από το Nintendo DS
Αυτή την κάρτα ποιος θα την εξαργυρώσει; Τι φοβάται η TGI Friday's μετά την πτώχευση
Σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια βρίσκονται σε αχρησιμοποίητες δωροκάρτες και δωροεπιταγές της TGI Friday's στις ΗΠΑ
Οι Τζεφ Μπέζος και OpenAI επενδύουν στην startup Physical Intelligence
Η αποτίμηση της startup Physical Intelligence που δραστηριοποιείται στο χώρο της ρομποτικής και στηρίχθηκε από τον Τζεφ Μπέζος φτάνει στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ανάσα στην Boeing - Τέλος στην απεργία μετά από επτά εβδομάδες
Οι εργαζόμενοι στην Boeing συμφώνησαν σε μισθολογικές αυξήσεις που θα φτάσουν το 38% σε ορίζοντα τεσσάρων ετών
Σε αναζήτηση «σωτήρα» η TGI Friday's - Οι συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές
Η TGI Friday's είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία από τους πιστωτές
Γιατί οι νέοι εγκαταλείπουν Nike και Lululemon
Οι νέοι είναι ευμετάβλητοι καταναλωτές, αλλά η μεταστροφή προτιμήσεων μπορεί να είναι καταστροφική για τους λιανοπωλητές