Σε μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων του πρώην τραπεζίτη του Λιβάνου Ριάντ Σαλαμέχ για παράνομο πλουτισμό και δωροδοκία, προχώρησαν την Δευτέρα οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις 10 ημέρες μετά την παραίτησή του από την 30ετή θητεία του στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Οι τρεις υπερδυνάμεις επέβαλαν κυρώσεις στον Σαλαμέχ, με αφορμή ισχυρισμούς ότι έκανε κατάχρηση των εξουσιών του αξιώματός του «για να εμπλακεί σε διάφορα σχέδια παράνομου πλουτισμού», όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Λίβανος: Ο χειρότερος κεντρικός τραπεζίτης του κόσμου αποσύρεται
Διαφθορά και κακοδιαχείριση
Το Υπουργείο Οικονομικών του Λιβάνου υποστήριξε ότι οι κυρώσεις δεν αφορούν την κεντρική τράπεζα, σημειώνοντας ότι «ούτε η κεντρική τράπεζα ούτε τα περιουσιακά της στοιχεία θα πρέπει να θεωρούνται μπλοκαρισμένα λόγω της σημερινής ενέργειας».
Ο Σαλαμέχ, που κάποτε είχε επαινεθεί για τη σταθεροποίηση των επισφαλών οικονομικών του Λιβάνου, έχει γίνει αντικείμενο εντεινόμενου ελέγχου μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας το 2019, η οποία οδήγησε τα τρία τέταρτα του πληθυσμού στη φτώχεια.
Κατηγορείται για διαφθορά και οικονομική κακοδιαχείριση στην Τράπεζα του Λιβάνου και θεωρείται ως ο νούμερο ένα υπεύθυνος για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η λιβανική λίρα έχει χάσει πάνω από το 98% της αξίας της έναντι του δολαρίου από το 2019.
«Οι διεφθαρμένες και παράνομες ενέργειες του Σαλαμέχ συνέβαλαν στην κατάρρευση του κράτους δικαίου στον Λίβανο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του, το Υπουργείου Οικονομικών.
Κυρώσεις
Οι ΗΠΑ έθεσαν επίσης στο στόχαστρο τέσσερις στενούς συνεργάτες του Σαλαμέχ, οι οποίοι «βοήθησαν στην απόκρυψη και τη διευκόλυνση» των πράξεων διαφθοράς. Πρόκειται για τον αδελφό του Raja, τον γιο του Nady, την πρώην φίλη του Anna Kosakova και τη βοηθό του Marianne Hoayek. Το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς δεν επέβαλαν κυρώσεις στον Nady, ο οποίος είναι Βρετανός πολίτης. Ο Καναδάς δεν επέβαλε κυρώσεις στην Kosakova.
Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία στις χώρες που τις υπέβαλαν, θα μπλοκαριστούν. Οι αμερικανικές κυρώσεις απαγορεύουν επίσης στους Αμερικανούς πολίτες ή τις τράπεζες να πραγματοποιούν συναλλαγές μαζί τους. Οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνουν επίσης ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.
Ο Σαλαμέχ, με μηνύματα στο Reuters, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των τριών χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις και δήλωσε ότι θα τους αμφισβητήσει. Ορισμένα από τα περιουσιακά του στοιχεία είχαν ήδη δεσμευτεί σε προηγούμενες έρευνες, είπε.
Οι κατηγορίες
Τα τελευταία δύο χρόνια, Ευρωπαίοι εισαγγελείς σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λιβάνου, ερευνούν τον Σαλαμέχ, ορισμένα από τα μέλη της οικογένειάς του και στενούς συνεργάτες του με την κατηγορία ότι πλούτισαν παράνομα και ξέπλυναν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από δημόσια κεφάλαια του Λιβάνου για προσωπικό όφελος.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Σαλαμέχ και ο αδελφός του Raja υπεξαίρεσαν περίπου 330 εκατ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα μεταξύ 2002 και 2015 μέσω συναλλαγών προς την Forry Associates, μια υπεράκτια εταιρεία που ανήκε στον Raja.
Τα κεφάλαια αυτά διοχετεύθηκαν μέσω εταιρειών-βιτρίνων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στο Λίβανο και στη Νέα Υόρκη, που είναι εγγεγραμμένες στο όνομα είτε του γιου του, Nady, είτε της πρώην συντρόφου του, Anna Kosakova.
Διεθνές ένταλμα σύλληψης
Τον Μάρτιο του 2022, περισσότερα από 130 εκατ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τις έρευνες δεσμεύτηκαν από τη νομική υπηρεσία Eurojust της ΕΕ. Τον Μάιο, Γάλλοι εισαγγελείς οικονομικών εγκλημάτων εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον Σαλαμέχ, αφού δεν εμφανίστηκε σε ακρόαση στο Παρίσι σχετικά με την υπόθεση. Η Γερμανία ακολούθησε το παράδειγμά της, με την Ιντερπόλ στη συνέχεια να εκδίδει διεθνές ένταλμα σύλληψης.
«Οι κυρώσεις αποδεικνύουν ότι κανείς δεν είναι υπεράνω λογοδοσίας», δήλωσε την Πέμπτη η Μπάρμπαρα Λιφ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις υποθέσεις της Εγγύς Ανατολής.
Εν τω μεταξύ δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε και ο Lord Tariq Ahmad, υπεύθυνος υπουργός για θέματα Μέσης Ανατολής του Ηνωμένου Βασιλείου. «Ο Σαλαμέχ και οι στενοί του συνεργάτες, έχουν κλέψει το λαό του Λιβάνου και του έχουν στερήσει πόρους ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική του σταθερότητα», διεμήνυσε ο Ahmad. «Ο μόνος τρόπος για να μπει ο Λίβανος στην πορεία προς την πολυπόθητη οικονομική ανάκαμψη είναι οι ηγέτες του να πατάξουν τη διαφθορά και να εφαρμόσουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Latest News
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Περιουσίες με… βαριά ιστορία μένουν στα αζήτητα – Ψάχνουν αγοραστή, αλλά δεν βρίσκουν
Οι πλειστηριασμοί έφθασαν για ιστορικά ακίνητα που έγραψαν ιστορία - Από τον Πύργο του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη μέχρι την κατοικία Μουσείο του Εμφιετζόγλου
Βαρδής Βαρδινογιάννης: «Πενήντα χρόνια που καθόρισαν τη ζωή μου…» - Ο απολογισμός του ηγέτη της Motor Oil
Η πετρελαϊκή κρίση του ’73, η ένταξη στην ΕΟΚ, η Saudi Aramco, το ΧΑ και οι ΑΠΕ – Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης θυμάται…
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από τους Καλούς Λιμένες, στην ναυτιλιακή αυτοκρατορία
Από τη ΣΕΚΑ της μίας «μάνας» ξεκίνησε η αυτοκρατορία της οικογένειας - Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Avin International
Πώς ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έχτισε την αυτοκρατορία της Motor Oil
Ο όμιλος που διοικούσε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης - Το deal με Ελλάκτωρ - Οι ΑΠΕ, η ηλεκτροπαραγωγή και το υδρογόνο
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος επιχειρηματίας
Με ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά στον τόπο και το κοινό καλό, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ξεχώρισε για τη βαθιά του αγάπη στην πατρίδα και τον συνάνθρωπο
Από το deal με την Walmart στη φιλοξενία του Σταϊνμάιερ – Το «αποτύπωμα» της οικογένειας Κίκιζα
Η οικογένεια Κίκιζα έχει πολυετή παρουσία στο επιχειρείν – Από τα ζυμαρικά Μέλισσα στο ελαιόλαδο με την Terra Creta
Από το αμπέλι μέχρι την πολιτική: Η συναρπαστική ζωή του Γιάννη Μπουτάρη
Οραματιστής, ανεξάντλητος, απολαυστικός, όπως και τα κρασιά του, ο κυρ-Γιάννης Μπουτάρης πέθανε στα 82 του - Το ταξίδι του από τους αμπελώνες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Από τον Φιξ στις μικροζυθοποιίες: Οι «εμφύλιοι» και οι στρατηγικές που σημάδεψαν την αγορά μπίρας
Πλούσια σε ανταγωνισμούς και πάθη η ιστορία της αγοράς μπίρας στην Ελλάδα – Τα γεγονότα σταθμοί στην 150 πορεία της