Το ένα τέταρτο των εργαζομένων που ρωτήθηκαν από την PwC αναμένουν να αλλάξουν θέσεις εργασίας τους επόμενους 12 μήνες, από 19% πέρυσι, καθώς αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα προβλήματα ρευστότητας, σε μια οικονομία η οποία εξασθενεί και το κόστος ζωής ανεβαίνει.
Παρόλο που η «Μεγάλη Παραίτηση» συνεχίζεται, περίπου το 42% των εργαζομένων που ρωτήθηκαν από την PwC στη νέα της μελέτη για το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς για να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος ζωής, έναντι 35% πέρυσι.
Περίπου το 46% των ερωτηθέντων στην «Έρευνα για το 2023 Hopes and Fears Global Workforce Survey», στην οποία συμμετείχαν 54.000 εργαζόμενοι σε 46 χώρες, είπαν είτε ότι τα νοικοκυριά τους δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς κάθε μήνα είτε ότι δεν μπορούσαν να πληρώσουν λογαριασμούς τις περισσότερες φορές.
«Με τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα, βλέπουμε ένα παγκόσμιο εργατικό δυναμικό που θέλει περισσότερη αμοιβή και περισσότερο νόημα από τη δουλειά του», δήλωσε ο Bhushan Sethi, κοινός παγκόσμιος ηγέτης της πρακτικής ανθρώπων και οργανισμών της PwC.
Μετά τη «Μεγάλη Παραίτηση» έρχεται η «Μεγάλη Παραμονή» – Τι σημαίνει για τον μισθό σας
Ξεμένουν από χρήματα
Περίπου το 38% δηλώνει ότι τους περισσεύουν χρήματα στο τέλος του μήνα, από 47% πέρυσι. Περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους κάνει πολλές δουλειές, με το 69% αυτών να λένε ότι το κάνουν για να έχουν πρόσθετο εισόδημα.
Έρευνα Deloitte: Ισορροπία εργασίας-ζωής προτεραιότητα για Gen Z και Millennials
Οι εργαζόμενοι που δυσκολεύονται οικονομικά είναι επίσης λιγότερο ικανοί να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και στην προσαρμογή στην άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Μεταξύ των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα και τα πήγαιναν καλύτερα οικονομικά, περισσότερο από το ένα τρίτο είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει την παραγωγικότητά τους, ενώ το ένα τέταρτο περίμενε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες εργασίας.
Οι νεότεροι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Gen Z και των millennials – άτομα που γεννήθηκαν μετά το 1981 – αναμένουν να δουν θετικό αντίκτυπο από την τεχνητή νοημοσύνη στην καριέρα τους τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα.
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών