Την έντονη αντίθεσή του με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος μεταξύ των χωρών της ομάδας BRICS εκφράζει ο λόρδος Jim O’Neill, ένας πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs, ο άνθρωπος που «βάπτισε» με το συγκεκριμένο ακρωνύμιο την ομάδα που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Η BRICS αναζητεί τρόπους για να τερματιστεί η κυριαρχία του δολαρίου ως το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος.

Αλλά ο O’Neill, ο οποίος επινόησε το όνομα του μπλοκ σε μια ερευνητική εργασία του 2001, δεν είναι πεπεισμένος.

BRICS vs G7: Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια

«Είναι απλά γελοίο», είπε στους Financial Times σε συνέντευξή του τη Δευτέρα. «Πρόκειται να δημιουργήσουν μια κεντρική τράπεζα BRICS; Πώς θα το κάνουν αυτό; Είναι σχεδόν ντροπιαστικό».

Ο οικονομολόγος μίλησε ενόψει της 15ης συνόδου κορυφής των BRICS την επόμενη εβδομάδα, όπου τα έθνη θα συναντηθούν για να αποφασίσουν εάν θα επεκτείνουν την ένταξη σε άλλες χώρες και μπορεί επίσης να επικαλεστούν την ιδέα του κοινού νομίσματος — αν και η Νότια Αφρική αρνείται ότι αυτό είναι στην ημερήσια διάταξη.

Αποδολαριοποίηση

Η αποδολαριοποίηση είναι το τελευταίο τσιτάτο που αιχμαλωτίζει τη φαντασία της αγοράς και αναφέρεται σε προσπάθειες που στοχεύουν στην υπονόμευση της κυριαρχίας του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο προωθώντας τη χρήση άλλων νομισμάτων.

Οι υποστηρικτές της ιδέας επισημαίνουν το γεγονός ότι το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια αποθέματα έχει μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες — αν και εξακολουθεί να αποτελεί σχεδόν το 60% των παγκόσμιων συναλλαγματικών διαθεσίμων, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη συνέντευξη, ο O’Neill επέκρινε τον ρόλο του δολαρίου στην κατεύθυνση των κινήσεων άλλων νομισμάτων σε όλο τον κόσμο.

«Ο ρόλος του δολαρίου δεν είναι ιδανικός για τον τρόπο που έχει εξελιχθεί ο κόσμος», είπε. «Έχουμε όλες αυτές τις οικονομίες που ζουν σε αυτήν την κυκλική ατελείωτη ανατροπή ανάλογα με το τι θα αποφασίσει να κάνει η [Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ] προς το συμφέρον των ΗΠΑ».

Αλλά δεν βλέπει ένα μέλλον στο οποίο το ρενμίνμπι, το γιεν ή το ευρώ μπορούν να ξεπεράσουν το αμερικανικό νόμισμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή