Επιδεινώνεται η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού που «φρενάρει» τη γερμανική παραγωγή, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δυσκολεύονται να βρουν τέτοιο προσωπικό.

Γερμανία: «Μεγάλος ασθενής» της ΕΕ – Πονοκέφαλος στην ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων

Αυτό αποτυπώνεται στην τελευταία έρευνα επιχειρήσεων του Ινστιτούτου Ifo, με έδρα το Μόναχο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Περισσότερο από το 43% των περίπου 9.000 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι υπέφεραν από έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων τον Ιούλιο — έναντι λίγο πάνω από  42% τον Απρίλιο και ιστορικού υψηλού κοντά στο 50% τον Ιούλιο του 2022.

«Παρά την υποτονική οικονομία, πολλές εταιρείες εξακολουθούν να αναζητούν απεγνωσμένα κατάλληλους υπαλλήλους», δήλωσε ο Stefan Sauer της Ifo.

Η Γερμανία βρέθηκε σε περιβάλλον ύφεσης κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χειμώνα μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού που ακολούθησε της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε η γερμανική οικονομία είναι στάσιμη με χαρακτηριστική την ύφεση στη μεταποίηση, και πλέον και στις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την Ifo ο τομέας των υπηρεσιών έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, καθώς τα τρία τέταρτα των νομικών και λογιστικών εταιρειών δεν βρίσκουν τους εργαζομένους με τα απαραίτητα προσόντα.

Υπήρξαν επίσης ελλείψεις ρεκόρ στον κλάδο των μεταφορών, στην αρχιτεκτονική και στη μηχανική.

Ακόμη,  περίπου το 41% των κατασκευαστών μηχανημάτων και εξοπλισμού ανέφεραν ελλείψεις σε κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό, ενώ ο συνολικός αριθμός για τη μεταποιητική βιομηχανία βελτιώθηκε ελαφρά σε λίγο κάτω από το 35%.

Η έλλειψη εργαζομένων, άλλωστε, αποτελεί και έναν από τους παράγοντες για τους οποίους οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg εκτίμησαν ότι η γερμανική οικονομία θα διατηρήσει τον ίδιο αδύναμο ρυθμό το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και μόλις και μετά βίας θα αυξηθεί οριακά κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο.

Η νεότερη εκτίμηση υπολείπεται κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα της αντίστοιχης που καταγράφτηκε σε δημοσκόπηση τον προηγούμενο μήνα.

Η γερμανική οικονομία προβλέπεται ακόμη ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,3% συνολικά το 2023 και πιθανότατα θα ανακάμψει μόνο κατά 0,8% το 2024, από την προηγούμενη πρόβλεψη του 1%, ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

Γήρανση

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία έχει τον πιο γηρασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη, με ένα αυξανόμενο ποσοστό Γερμανών να συνταξιοδοτούνται, και αυτό το δημογραφικό πρόβλημα αναμένεται να γίνει πιο έντονο τις επόμενες δεκαετίες, προβλέπουν αναλυτές στο CNBC.

Ο αριθμός των ατόμων σε ηλικία συνταξιοδότησης (67 ετών και άνω) θα αυξηθεί κατά περίπου 4 εκατομμύρια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συνταξιούχων σε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια.

Ο αυξανόμενος πληθυσμός των ηλικιωμένων έχει εντείνει τις ανησυχίες για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο βρίσκεται «στα πρόθυρα κατάρρευσης», σύμφωνα με τον Ράινερ Ντούλγκερ, πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γερμανών Εργοδοτών.

Διευκόλυνση μετανάστευσης

Σε μνια προσπάθεια να καλύψει περίπου 2 εκατ. κενές θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους, το Κοινοβούλιο στη Γερμανία (Bundestag) πέρασε στα τέλη Ιουνίου ειδική νομοθετική μεταρρύθμιση για να κάνει πιο εύκολη την εργασία στη χώρα από κατοίκους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για τεράστια αλλαγή πολιτικής στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, στην οποία οι κυβερνήσεις για δεκαετίες αρνούνταν ότι η Γερμανία είναι χώρα μεταναστών. Σε αυτές περιλαμβάνονταν και οι τελευταίες κυβερνήσεις της Άνγκελα Μέρκελ.

Πλέον με τις ριζοσπαστικές, όπως χαρακτηρίζονται, αλλαγές στο μεταναστευτικό γίνεται πλέον πιο εύκολο να αποκτήσει ένας μη κάτοικος της ΕΕ κάρτα εργασίας, τη λεγόμενη Μπλέ Κάρτα, να αλλάξει δουλειά και να φέρει την οικογένειά του στη Γερμανία.

Επίσης ένας ακόμη από τους βασικούς πυλώνες της νέας αυτής μεταρρύθμισης είναι η χορήγηση της λεγόμενης «Κάρτας Ευκαιρίας» (Chancenkarte), η οποία θα λειτουργεί με σύστημα πόντων. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό θα επιτρέπεται σε ξένους που δεν έχουν κλείσει δουλειά στη Γερμανία να μπορούν να παραμένουν στη χώρα για έναν χρόνο μέχρι να βρουν απασχόληση.

Θα επιτρέπεται επίσης να βρίσκουν δουλειά όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση χορήγησης ασύλου έως και το Μάρτιο του 2023 και χαλαρώνουν οι προϋποθέσεις για τα αναγνωρισμένα πτυχία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή