
Χωρίς να έχει «στεγνώσει ακόμα το μελάνι» από την είδηση για πιθανή χρεοκοπία της μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων της Κίνας, της Country Garden, με σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά, μία νέα είδηση επιτείνει την ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας του ασιατικού γίγαντα.
Η σκιώδης τράπεζα, Zhongrong International Trust Co., η οποία παραδοσιακά έχει αρκετά μεγάλη έκθεση σε ακίνητα, δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει πληρωμές για δεκάδες επενδυτικά προϊόντα από τα τέλη του περασμένου μήνα, όπως ανέφερε στους επενδυτές ανώτερος αξιωματούχος.
Οι «χαμένες» αυτές πληρωμές σε επενδυτικά προϊόντα από την κινεζική εταιρεία καταπιστεύματος και η πτώση των τιμών των κατοικιών ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η εντεινόμενη κρίση στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα καταπνίγει γρήγορα τη μικρή δυναμική που έχει απομείνει στην οικονομία.
Country Garden: Ο «κινεζικός γίγαντας» ακινήτων απειλεί με ντόμινο τις αγορές
Η αξία του σκιώδους τραπεζικού τομέα της Κίνας ανέρχεται σε 3 τρισ. δολάρια, όσο περίπου το μέγεθος της βρετανικής οικονομίας, ως εκ τούτου οι ανησυχίες για την υπερβολική έκθεσή της σε ακίνητα και τους κινδύνους που αυτή έχει για την ευρύτερη οικονομία έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Όπως υπογραμμίζει το Reuters, μια σειρά από χρεοκοπίες στον τομέα των σκιωδών τραπεζών θα μπορούσε να έχει ένα ευρύ φάσμα ανατριχιαστικής επίδρασης, καθώς πολλοί μεμονωμένοι επενδυτές εκτίθενται στα προϊόντα υψηλής απόδοσης. Οι μη πληρωμές θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ήδη εύθραυστη εμπιστοσύνη των καταναλωτών λόγω της απουσίας ισχυρότερων μέτρων στήριξης από το Πεκίνο .

Τρεις εταιρείες δήλωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι απέτυχαν να λάβουν πληρωμές για ομόλογα που εκδόθηκαν από εταιρείες που συνδέονται με τον όμιλο Zhongrong Enterprise, ο οποίος έχει περίπου ένα τρισεκατομμύριο γιουάν (187 δισεκατομμύρια S$) σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.
Μία από τις συνδεδεμένες εταιρείες, η Zhongrong International Trust, αγόρασε μερίδια σε έργα ακινήτων το 2022, στοιχηματίζοντας σε μια ανάκαμψη της αγοράς που μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί.
Ο σκιώδης τραπεζικός κλάδος δεν διέπεται από τους ίδιους κανόνες με εκείνους των εμπορικών τραπεζών και έχουν μεγάλη έκθεση σε προϊόντα στην αγορά ακινήτων.
Καμπανάκι από την Barclays
Η Barclays ανέφερε σε σημείωμά της ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να παρέμβουν εάν το περιβάλλον της αγοράς επιδεινωθεί σημαντικά. Σημειώνεται πως στο παρελθόν η Κίνα για να αντιμετωπίσει την έντονη χρηματοοικονομική αστάθεια στον συγκεκριμένο κλάδο έθεσε σε εφαρμογή ένα πλέγμα μέτρων, μεταξύ των οποίων και ενέσεις ρευστότητας.
Η Barclays ήταν μεταξύ πολλών παγκόσμιων τραπεζών που μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Κίνας το 2023 μετά από αδύναμα στοιχεία την Τρίτη, επικαλούμενη μια ταχύτερη από την αναμενόμενη επιδείνωση στην αγορά κατοικίας. Ειδικότερα, μείωσε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στο 4,5% από 4,9%.
Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αποφύγει τη διάχυση της συμπίεσης του χρέους στον τομέα των ακινήτων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο των 57 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας παρά τον αυξανόμενο αριθμό κατασκευαστών που αθετούν τις υποχρεώσεις τους.
Αλλά τα νέα για νέες χρεοκοπίες έχουν προκαλέσει φόβους μετάδοσης.
Βουτιά στις τιμές
Το όλο κλίμα επιδεινώνουν τα στοιχεία ότι οι τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα υποχώρησαν τον Ιούλιο για πρώτη φορά φέτος. Οι τιμές μειώθηκαν 0,2% σε μηνιαία βάση σε εθνικό επίπεδο και 0,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS).
Αλλά η εικόνα είναι πολύ χειρότερη έξω από τις μεγαλουπόλεις της χώρας όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο. Οι μέσες τιμές νέων κατοικιών στις 35 μικρότερες πόλεις μειώθηκαν για 17ο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο σε ετήσια βάση.
Η επιδείνωση της κρίσης χρέους σε μεγάλους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Country Garden, της κολοσσού ακινήτων της χώρας, έχει τρομάξει πολλούς αγοραστές κατοικιών, με επενδύσεις σε ακίνητα, πωλήσεις κατοικιών και συμβάσεις νέων κατασκευών.
Δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων αντιπροσωπεύει παραδοσιακά περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας της Κίνας, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η ύφεση, σε συνδυασμό με το σοκ από τα τρία χρόνια αυστηρών μέτρων για την COVID, είχε άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στη δραστηριότητα.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω πτώση των τιμών και των πωλήσεων κατοικιών τους επόμενους μήνες.
Απαιτείται παρέμβαση
Τα στοιχεία αυτά προστέθηκαν σε μια σειρά αδύναμων οικονομικών δεικτών τους τελευταίους μήνες, ενισχύοντας τις πιέσεις προς τις αρχές να εφαρμόσουν πιο τολμηρά μέτρα στήριξης για να σταματήσουν την καθοδική πορεία. Ο Gerwin Bell, επικεφαλής οικονομολόγος της PGIM σταθερού εισοδήματος για την Ασία, είπε ότι το πρόβλημα της Country Garden υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις από το κραχ της αγοράς ακινήτων δεν έχουν περιοριστεί και διαχέονται στην ευρύτερη οικονομία.
Η ρυθμιστική αρχή στέγασης προέτρεψε επίσης να καταβληθούν προσπάθειες για την υποστήριξη του κλάδου, όπως μέσω χαμηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων και ποσοστών προκαταβολής για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας και χαλάρωσης των περιορισμών στα στεγαστικά δάνεια για άτομα που θέλουν να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους.
Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ύφεση στις πωλήσεις και τις τιμές κατοικιών θα συνεχιστεί για λίγο.
Παρεμβάσεις στο χρηματιστήριο
Σε μια προσπάθεια να σταματήσει η διολίσθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας, οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από ορισμένα επενδυτικά κεφάλαια αυτή την εβδομάδα να αποφύγουν να είναι καθαροί πωλητές μετοχών. Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι χρηματιστηριακές αρχές εξέδωσαν το λεγόμενο «παράθυρο καθοδήγησης» σε πολλές μεγάλες εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων, λέγοντάς τους να απέχουν για μια ημέρα από την πώληση περισσότερων μετοχών από αυτές που αγόρασαν. Οι οδηγίες μεταδόθηκαν στους διαχειριστές κεφαλαίων μέσω επενδυτικών στελεχών στις εταιρείες, πρόσθεσαν.
Η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών, το Χρηματιστήριο της Σαγκάης και το Χρηματιστήριο της Σενζέν δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα που ζητούσαν σχολιασμό.
Οι κινεζικές αρχές καταφεύγουν σε μια γνωστή τακτική για να ανακόψουν μια καθοδική κίνηση στα τοπικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η οικονομική επιβράδυνση βαθαίνει και δημιουργείται κρίση στον κλάδο των σκιωδών τραπεζών. Η μείωση των επιτοκίων την Τρίτη δεν έχει κάνει πολλά για να στηρίξει το κλίμα και οι εικασίες αυξάνονται ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει περισσότερα μέτρα για να παράσχει υποστήριξη.
Οι αρχές εξέδωσαν παρόμοιες οδηγίες σε εταιρείες επενδύσεων αρκετές φορές πέρυσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ωστόσο η ιστορία δείχνει ότι τέτοιες οδηγίες τείνουν να συμβάλλουν ελάχιστα για να στηρίξουν την αγορά. Για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο, όταν οι αρχές φέρεται και πάλι να είχαν υποβάλει ένα παρόμοιο αίτημα, ο δείκτης CSI 300 σημείωσε βουτιά περίπου 10% τις επόμενες λίγες εβδομάδες για να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη