Με το βασανιστήριο της ρώσικης ρουλέτας μοιάζει η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές εταιρείες που εξακολουθούν να μένουν στη Ρωσία, μπροστά στη συνειδητοποίηση ότι Πούτιν και η παρέα του δεν έχουν πλέον πολλά να χάσουν από την κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Ρωσία: Υπό κρατικό έλεγχο Danone και Carlsberg
Τον προηγούμενο μήνα, ο Πούτιν δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία της γαλλικής γαλακτοβιομηχανίας Danone και της δανικής ζυθοποιίας Carlsberg για να τα θέσει υπό την «προσωρινή» ιδιοκτησία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας. Αυτό ακριβώς είναι που ανησυχεί τώρα τις δυτικές εταιρείες που παραμένουν στη χώρα.
«Οι ξένοι επενδυτές είναι σαν όμηροι του Πούτιν», δήλωσε, σύμφωνα με το Politico, ο Andrii Onopriienko, επικεφαλής του προγράμματος Leave Russia της Σχολής Οικονομικών του Κιέβου, το οποίο παρακολουθεί τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. «Για τα δικαιώματα των επενδυτών, είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης — και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα», πρόσθεσε.
Οι τελικές ωφελημένες, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να είναι κινεζικές εταιρείες, χάρη στη σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα, οι οποίες θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό που δημιουργείται από τις δυτικές επιχειρήσεις.
Το δίλημμα
Οι δυτικές εταιρείες που παραμένουν στη Ρωσία αντιμετωπίζουν το δίλημμα ή να συνεργαστούν με το καθεστώς ή να προσπαθήσουν να φύγουν και να διακινδυνεύσουν να χάσουν τα πάντα. Η Danone και η Carlsberg, π.χ., προσπαθούσαν και οι δύο να φύγουν από την αγορά της Ρωσίας όταν κατασχέθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Μάλιστα, η Carlsberg είχε ήδη υπογράψει συμφωνία για την πώληση της ρωσικής θυγατρικής της Baltika.
Ουδεμία έκπληξη προκαλεί, βέβαια, το γεγονός ότι ο έλεγχος των δυο εταιρειών παραδόθηκε σε άνδρες κοντά στον Πούτιν. Επικεφαλής της Baltika της Carlsberg είναι πλέον ο Taimuraz Bolloev, στενός φίλος του Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η Danone βρίσκεται στα χέρια του Yakub Zakriev, του 32χρονου ανιψιού του Ramzan Kadyrov, του ηγέτη της ημιαυτόνομης Τσετσενίας.
Ο ρώσος πρόεδρος αιτιολόγησε τις δύο κατασχέσεις ισχυριζόμενος ότι «η διοίκηση αυτών των εταιρειών προσπάθησε να ασκήσει πίεση στους ρώσους πολίτες», προσθέτοντας ότι «σε γενικές γραμμές είμαστε αρκετά φιλικοί με όσους από τους εταίρους μας δεν θέλουν να φύγουν από τη Ρωσία», σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου.
Μόνο η κορυφή του παγόβουνου
Η κατάσχεση της Carlsberg και της Danone από τη Μόσχα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, γράφει το Politico, προσθέτοντας ότι η Ρωσία ανέλαβε «προσωρινά» τους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς γίγαντες Uniper και Fortum τον Απρίλιο.
Εταιρείες που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ρωσία λένε ότι δεν είναι εύκολο να αποχωρήσουν.
Ο γαλλικός κατασκευαστικός κολοσσός Saint-Gobain λέει ότι θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της τεχνολογίας του. “Οι τοπικές δραστηριότητες λειτουργούν τώρα στο ελάχιστο (με περιορισμένο εύρος) και σε αυτόνομη βάση”, δήλωσε η εκπρόσωπος Patricia Marie. “Δεν κλείνουμε ούτε πουλάμε γιατί δεν θέλουμε να εκχωρήσουμε την τεχνολογία.”
Η Unilever είπε ότι «δεν είναι απλό» να φύγει. «Είναι σαφές ότι, εάν εγκαταλείψουμε τις επιχειρήσεις και τα εμπορικά σήματά μας στη χώρα, θα τα ιδιοποιούνταν – και στη συνέχεια θα λειτουργούσαν από το ρωσικό κράτος», αναφέρουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.
Μετανιώνουν τώρα
Καθώς το επιχειρηματικό κλίμα συνεχίζει να επιδεινώνεται, πολλοί διευθυντές εταιρειών μετανιώνουν τώρα που δεν εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά στην αρχή του πολέμου.
«Ξέρω αρκετούς διευθυντές που εξακολουθούν να υπηρετούν σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων που εξακολουθούν να είναι παρόντες στη Ρωσία — λένε ότι θα ήθελαν να είχαν αποχωρήσει νωρίς», είπε, μιλώντας στο Politico, ο Rytis Ambrazevičius επικεφαλής του Ινστιτούτου Εταιρικής Διακυβέρνησης της Βαλτικής.
«Δεν είναι κακό μακροπρόθεσμα»
Αλλά ο Dixon από το Moral Rating Agency υποστηρίζει ότι αυτό που συμβαίνει θα αποκόψει περαιτέρω τη Ρωσία από τις δυτικές οικονομίες.
«Το γεγονός ότι απαλλοτριώνονται μέσω ενός κακού δικτάτορα είναι αλήθεια», είπε, αλλά πρόσθεσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι καλό: Θα θέλαμε ο κόσμος να χωριστεί σε μια δημοκρατική και μια μη δημοκρατική αγορά».
Latest News
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη
Απόφαση σταθμός στη Βρετανία - Επανεθνικοποιήθηκαν οι σιδηρόδρομοι
Πράσινο φως της Βουλής των Λόρδων στο Ηνωμένο Βασίλειο - Οι Εργατικοί εκπλήρωσαν την προεκλογική τους δέσμευση
Με αργά βήματα η επιστροφή των επενδυτών στα ακίνητα - Τι συμβαίνει στη γερμανική αγορά
Η αγορά γραφείων στη Γερμανία συνεχίζει να βρίσκεται σε μια μεταπανδημική ύφεση εν μέσω αβεβαιότητας για τη μελλοντική ζήτηση χώρων εργασίας
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Καταγγελία στην Κομισιόν για τα μέτρα θηλιά στο Airbnb
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στις ισπανικές αρχές για τα Airbnb
Ο Γκαουτάμ Αντάνι αρνείται τις κατηγορίες για δωροδοκία και απάτη
Ο όμιλος του Γκαουτάμ Αντάνι δήλωσε ότι θα επιδιώξει κάθε δυνατή νομική προσφυγή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του
Πρωτοφανής καταδίκη για έγκλημα... λευκού κολάρου - 18ετής φυλάκιση στο αφεντικό του Archegos
Σκληρή καταδίκη για τον πρώην επενδυτής της Wall Street και αφεντικό του hedge fund, Archegos, Σουνγκ Κουκ «Μπιλ» Χουάνγκ
Προβληματίζει η κινεζική αγορά - Η Starbucks σκέφτεται την αποχώρησή της;
Η Starbucks διερευνά τις δυνατότητες πώλησης του κινεζικού βραχίονά της - Πώς διαμορφώνεται το ενδιαφέρον εγχώριων εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει την διαγραφή χρέους της Ουκρανίας ύψους 4,6 δισ. δολαρίων
Οι ΗΠΑ θα ακυρώσουν το ήμισυ ενός δανείου ύψους 9 δισ. δολαρίων - Το σχέδιο προκάλεσε αντιρρήσεις από τους Ρεπουμπλικάνου