«Η Γαλλία δεν μπορεί να είναι Γαλλία χωρίς μεγαλείο», έγραψε ο Σαρλ ντε Γκωλ στην εισαγωγή των απομνημονευμάτων του. Το έθνος του, επέμεινε στη συνέχεια, πρέπει να είναι πάντα στην «πρώτη σειρά».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αισθάνεται ακριβώς το ίδιο για τη Ρωσία, γράφει σε άρθρο γνώμης στους Financial Times ο Βρετανός δημοσιογράφος, Γκίντεον Ράχμαν.
Όπως αποκαλύπτει, σε επίσκεψη του στη Ρωσία, ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, ένας από τους κορυφαίους Ρώσους αναλυτές κοντά στον Πούτιν, του είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος οδηγείται από τον φόβο ότι το έθνος του μπορεί να χάσει οριστικά το στάτους του ως μεγάλη δύναμη.
Αυτός ο φόβος και η παράνοια έφτασαν στο τραγικό απόγειο τους, όταν ο Πούτιν διέταξε την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ατίμωση και καταδίκη
Αντί όμως να αποκαταστήσει το εθνικό μεγαλείο της Ρωσίας, όπως είχε κάνει για τους πολίτες της αχανούς χώρας του με τον νικηφόρο δεύτερο πόλεμο στην Τσετσενία, το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να την ατιμάσει και να την καταδικάσει στην απομόνωση.
Αντίθετα από τον Πούτιν, η πίστη του Ντε Γκωλ στο εθνικό μεγαλείο δεν εξαρτιόταν από την υποταγή ενός γείτονα, σημειώνει ο Ράχμαν.
Putin, de Gaulle and national greatness https://t.co/bOml3lWDhB
— Financial Times (@FT) August 14, 2023
Ο Γάλλος στρατηγός, που άλλαξε τη Γαλλία, τερμάτισε τον πόλεμο της στην Αλγερία και αποδέχτηκε την ανεξαρτησία της χώρας αυτής στη βόρεια Αφρική το 1962. Ο Ρώσος πρόεδρος από την άλλη πλευρά, ακόμη και μετά από 30 χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, δεν μπορεί να αποδεχτεί το δικαίωμα της να διαμορφώσει η ίδια τη μοίρα της.
Ο Βρετανός δημοσιογράφος συνεχίζει τη σύγκριση των δύο ηγετικών προσωπικοτήτων, επιχειρηματολογώντας ότι τα διλήμματα του Πούτιν και του Ντε Γκωλ, παρότι σε διαφορετικό χρόνο, μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους.
Το «εθνικό μεγαλείο»
Ο Γάλλος πολιτικός είχε σκοπό να αποκαταστήσει το εθνικό μεγαλείο μετά την ταπείνωση της ήττας και της κατοχής στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πούτιν πάλι εξέλαβε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης μετά το 1991 ως μια ταπείνωση για τη Ρωσία και μια «γεωπολιτική τραγωδία».
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αμφότεροι έγραψαν για την ιστορία της χώρας τους και τον δικό τους ρόλο στην διαμόρφωση της. Η διαφορά, σύμφωνα πάντα με το ίδιο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, έγκειται στον τρόπο που ο Ντε Γκωλ και ο Πούτιν όρισαν το «εθνικό μεγαλείο».
Ο Γάλλος στρατηγός, που περπάτησε στο Παρίσι εν μέσω πυρών κατά την απελευθέρωση του το 1944, ήταν αρκετά έξυπνος για να καταλάβει ότι η συνέχιση μιας αποικιακής σύγκρουσης, αντί να αποκαταστήσει το μεγαλείο της Γαλλίας, θα το κατέστρεφε, γι’ αυτό και, όπως έγραψε ο ιστορικός Φρέντερικ Σταρ, «ο ντε Γκώλ πέτυχε επειδή οραματίστηκε ένα καλύτερο μέλλον για τη Γαλλία χωρείς την Αλγερία μέσα σε αυτό».
Ο Πούτιν, ο οποίος την περίοδο της πανδημίας δεχόταν τους ξένους ηγέτες σε ένα ειδικά σχεδιασμένο τραπέζι που τους κρατούσε σε απόσταση ασφαλείας από τον ίδιο και ακόμα πιο μακριά, δεν μπορεί ακόμα και σήμερα να φανταστεί τη Ρωσία ως μια μετα-αυτοκρατορική δύναμη. Εξακολουθεί να ορίζει το μεγαλείο της σε σχέση με την ικανότητα της να ελέγχει εδάφη και να εμπνέει το φόβο.
Οι «πολύχρωμες επαναστάσεις»
Μπορεί ο ντε Γκωλ να είναι αυτός που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα, αλλά είναι ο Πούτιν που παραμένει αγκιστρωμένος στην ιμπεριαλιστική θεώρηση του 19ου αιώνα για το εθνικό μεγαλείο, υπογραμμίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος, εγείροντας το ερώτημα ποια μπορεί να είναι η κληρονομιά του Ρώσου προέδρου, άσχετα από την κατάληξη του τελευταίου πολέμου στην Ευρώπη.
Essay: More corrupt, fractured and ostracised – how Vladimir Putin has changed Russia in over two decades on top. MATTHEW SUSSEX, a fellow at Australian National University’s Strategic and Defence Studies Centre, says – in an article first published on The Conversation, that… pic.twitter.com/KNNEFCVLro
— Sight Magazine (@sightmagazine) July 31, 2023
Το δίχως άλλο εξοστρακισμός και ευθραυστότητα, εκτιμά με δυο λέξεις ο Μάθιου Σάσεξ, αναλυτής στο Strategic and Defense Studies Center σε άρθρο του στην ιστοσελίδα The Conversation. Κατά τον ίδιο, ο Πούτιν αντιμετωπίζει την ασφάλεια του καθεστώτος του σαν να πρόκειται για την εθνική ασφάλεια, γι’ αυτό και οι πρωταρχικοί του φόβοι είναι προσωπικοί και όχι γεωπολιτικοί.
Δεν είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ που τον κάνει να τον ζώνουν τα φίδια, αλλά η πιθανότητα μιας ευρύτερης συμμαχίας δημοκρατικών χωρών που θα πυροδοτήσει «πολύχρωμες επαναστάσεις» λαών, οι οποίοι θέλουν να πάρουν πίσω το έλεγχο του εθνικού μέλλοντος από διεφθαρμένους δικτάτορες.
Εισβάλοντας στην Ουκρανία, γράφει ο προαναφερόμενος, ο Πούτιν κατάφερε να επεκτείνει τα σύνορα του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας, υποχρέωσε τη Γερμανία και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη να βρουν τρόπους να αποτινάξουν από πάνω τους την εξάρτηση τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο και εξασφάλισε αφενός ότι η Ρωσία θα είναι ο παρίας της Δύσης για το άμεσο μέλλον και ότι η επόμενη γενιά στη χώρα του θα είναι ο αποδέκτης του απύθμενου μίσους των Ουκρανών.
Αβέβαιο μέλλον
Η Ρωσία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο μέλλον.
Αντί να γίνει η μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη και τον Ειρηνικό που ονειρευόταν ο Πούτιν, μοιάζει καταδικασμένη να είναι ένα εργοστάσιο για τα πυρηνικά εξαρτήματα που χρειάζεται η Κίνα.
Η Ρωσία του Πούτιν, καταλήγει ο Σάσεξ, αρχίζει να μοιάζει με την τσαρική Ρωσία που κατάρρευσε υπό το βάρος των αντιθέσεων της, όπως έγραψε ο Βρετανός ιστορικός Ορλάντο Φάιτζες.
Η Ρωσία χρειάζεται τον δικό της ντε Γκωλ είναι το τελικό σχόλιο του Ράχμαν στους Financial Times. Αντίθετα έχει καταλήξει με μια καρικατούρα του Ιβάν του Τρομερού…
Πηγή: in.gr
Latest News
Νέα απόπειρα μεταφοράς μεταναστών στην Αλβανία από την Ιταλία
Η Ιταλία αναμένεται να δρομολογήσει το πλοίο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, Libra, προς τη Λαμπεντούζα και από κει προς την Αλβανία
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αντιπλημμυρική προστασία στην Αττική
Έγινε επισκόπηση των μέτρων στην Αττική, με βάση τον σχεδιασμό και τις κρίσεις επικινδυνότητας που εκπόνησε η περιφέρεια τους προηγούμενους μήνες
Κάμαλα Χάρις: Η γυναικεία ψήφος πιο σημαντική από ποτέ
Η Κάμαλα Χάρις ευελπιστεί πως η υποστήριξη των γυναικών θα είναι εκείνη που θα της εξασφαλίσει εν τέλει την θέση της πρώτης γυναίκας προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πιο δεξιά μετατόπιση για τους Τόρις στη Βρετανία - Ποια είναι η διάδοχος του Ρίσι Σούνακ
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έκλεισε ένα τρίμηνο εσωκομματικών διεργασιών στους Συντηρητικούς της Βρετανίας
Μητσοτάκης: Πολλές από τις πολιτικές μας αφορούν τη νέα γενιά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρευρέθηκε στα 50ά γενέθλια της ΟΝΝΕΔ
Οι υπηρεσίες έχουν λάβει κλήσεις για 1.900 αγνοούμενους στη Βαλένθια
Η κατάσταση στη Βαλέθνια είναι πάρα πολύ δύσκολη – Εθελοντές περπατούν μιάμιση ώρα για να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Οι ΗΠΑ μπροστά στον καθρέφτη
Κάλπες σε συνθήκες ακραίας πόλωσης – Η μάχη στήθος με στήθος στις Πολιτείες-κλειδιά – Η προετοιμασία της Αθήνας για «κάθε ενδεχόμενο».
«Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός;» - Ρατσιστικό σχόλιο Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο
Ο Τραμπ μιλώντας στο Μιλγουόκι δεν μπορούσε να μην κάνει αναφορά στον star του ΝΒΑ, αλλά όπως πολλοί εγχώριοι ακροδεξιοί αμφισβήτησε την ελληνική ταυτότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
Χάρις και Τραμπ όπως δεν τους έχετε ξαναδεί - Οι αφετηρίες και οι διαδρομές [εικόνες]
Πώς μεγάλωσαν οι δυο κορυφαίοι αντίπαλοι για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ - Η είσοδος στην πολιτική και το πολιτικό στίγμα του καθενός
Σήμερα και αύριο οι εκλογές συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ
Οι εκλογές συνέδρων ολοκληρώνεται αυθημερόν και διαρκούν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα