
Με το κλείσιμο των δύο εκκρεμοτήτων στους υποψήφιους περιφερειάρχες, μια στην Στερεά Ελλάδα και μια στα Ιόνια Νησιά, ολοκληρώνεται η διαδικασία των χρισμάτων για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε επίπεδο περιφερειών – το χρονικό όριο του Δεκαπενταύγουστου ξεπεράστηκε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πράγμα που σημαίνει πως οι μηχανές τόσο για την ανακήρυξη των χρισμάτων όσο και για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων «τρέχουν» πια όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως το τέλος του μήνα.
Και οι δύο αποτελούν δύσκολες περιφέρειες για το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον για την Στερεά, ωστόσο, το τοπίο φαίνεται πως ξεκαθαρίζει (εκτός απροόπτου) προς το πρόσωπο του Λουκά Αποστολίδη.
Από εκεί και πέρα, στο κεντροαριστερό στρατόπεδο επικεντρώνουν τον πυρήνα της κριτικής τους προς την κυβέρνηση στο αφήγημα του επιτελικού κράτους -με το σκεπτικό πως πολλές από τις κρίσεις που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση μπορεί να μην είχαν καν προκύψει αν οι ίδιοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι. Το βασικό επιχείρημα της Χαριλάου Τρικούπη είναι πως αυτή η κυβέρνηση δεν είναι καινούρια, δεν παρέλαβε πριν από περίπου δύο μήνες την διακυβέρνηση της χώρας.
Αντιθέτως, λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται στην εξουσία εδώ και τέσσερα χρόνια, με μεγάλες πλειοψηφίες -ωστόσο δεν έχει καταφέρει να διορθώσει βασικές παθογένειες, όπως αυτές που οδήγησαν στα Τέμπη και στην δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. «Αυτή η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε τη θητεία χθες. Αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης τετραετούς διακυβέρνησης της ΝΔ, άρα και δεν υπάρχει καμία «περίοδος χάριτος» ή ακόμη και ανοχής.
Είμαστε στον πέμπτο χρόνο, όμως, και μείζονα ζητήματα, όπως η ασφάλεια των πολιτών, παραμένουν σε εκκρεμότητα», εξήγησε πρόσφατα (RealNews) ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας.
Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η τελευταία δήλωση Ανδρουλάκη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση της δολοφονίας Κατσουρή: «Οι ταμπέλες του “επιτελικού κράτους” και του “πολυδύναμου εκσυγχρονισμού”, που τόσο αυτάρεσκα χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση, αποδεικνύονται τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής της ότι είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα ενός συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού τρόπου διακυβέρνησης», επεσήμανε στο «Βήμα της Κυριακής», σχολιάζοντας επί της ουσίας το υπερκομματικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και το άνοιγμά του προς το κέντρο -και τα δύο έγιναν πολύ σαφή κατά την πρώτη ομιλία του Πρωθυπουργού στην Βουλή.
Μπορεί μεν το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε μια παράλληλη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, όμως παράλληλα θέλει να διεκδικήσει τον ρόλο της βασικής εναλλακτικής απέναντι στην ΝΔ. Η κριτική στο επιτελικό κράτος και στην αναποτελεσματικότητα σηκώνει εκ νέου και τα σχετικά τείχη ανάμεσα στα δύο κόμματα -τα οποία θεωρούνται απαραίτητα αν το κόμμα θέλει να ξαναπάρει την θέση του ενός βασικού πόλου στον δικομματισμό.
Πηγή: in.gr


Latest News
![Ρωσία: Επιθέσεις και σαμποτάζ στην Ευρώπη [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ukraine-3-600x337.jpg)
Eπιθέσεις και σαμποτάζ στην Ευρώπη, που καταλογίζουν στη Ρωσία [γράφημα]
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία και τους αντιπροσώπους της ότι διοργάνωσαν δεκάδες επιθέσεις και άλλα επεισόδια σε όλη την Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Κόκκινο πανί οι δηλώσεις του Νίκου Τσάφου - Πυρ της αντιπολίτευσης
Κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση ο Νίκος Τσάφος- Στο στόχαστρο δημόσιες αναφορές του περί ύπαρξης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου

Γιατί η Southwest Airlines «στράβωσε» με την αντιστάθμιση κινδύνου στα καύσιμα
Η Southwest Airlines, μοναδική στον κλάδο των αερομεταφορών για τη συνεχιζόμενηδέσμευσή της στην αντιστάθμιση, λέει ότι το πρόγραμμα ήταν πολύ δαπανηρό

Τέσσερις προτάσεις Τσίπρα για μια νέα δημοσιονομική αρχιτεκτονική της ΕΕ
«Η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξει την ειρήνη με τους καλύτερους δυνατούς όρους», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του διάλεξη στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Harvard

Bain & Company: Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε επιβράδυνση των στόχων net-zero στον κλάδο της ενέργειας
Τι αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα «2025 Energy & Natural Resources Executive Survey» της Bain & Company

Η Chevron και το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Τι σημαίνει διπλωματικά η εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron και οι επόμενοι σταθμοί στα ελληνοτουρκικά

Τενερίφη 1977: Η ανείπωτη αεροπορική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς
Πώς συνέβη η μεγαλύτερη τραγωδία στα χρονικά της αεροπλοΐας

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο των ηγετών για την ασφάλεια και την Ουκρανία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου με τους ηγέτες της Κύπρου, της Γαλλίας, του Λιβάνου

Σε ποια χώρα τα σούπερ μάρκετ επωφελήθηκαν εις βάρος των καταναλωτών
Τα σουπερμάρκετ της Αυστραλίας αύξησαν το περιθώριο κέρδους, τη στιγμή που το κόστος ζωής εκτοξεύεται, λέει η ρυθμιστική αρχή της χώρας

Ο Νίκος Παπαευσταθίου νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας
Ο Νίκος Παπαευσταθίου υπέβαλε το πρωί την παραίτησή του από το ΕΚΑΒ, μετά από πάρα πολλά χρόνια στα ηνία του φορέα