
Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε στη Χαβάη, όπου η καταστροφική πυρκαγιά κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για… διπλασιασμό του αριθμού των νεκρών.
Οι φωτογραφίες από τις καμένες εκτάσεις γης σε Μάουι και Λαχάινα ξυπνούν μήνες από την πύρινα λαίλαπα στο Μάτι στην Ελλάδα το 2018.
Νέα προβλήματα για τις ασφαλιστικές από τις πυρκαγιές στη Χαβάη
Για τις παρόμοιες συνθήκες που επικράτησαν και στις δύο περιπτώσεις μίλησε ο εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών και πυρομετεωρολόγος, Θοδωρής Γιάνναρος στην εκπομπή συνδέσεις της ΕΡΤ. Ο Γιάνναρος αναφέρθηκε στο ότι και οι δύο φωτιές, στο Μάουι και το Μάτι, προκλήθηκαν και πυροδοτήθηκαν από την «αλληλεπίδραση του ανέμου με την τοπογραφία».
Οι καταβάτες άνεμοι
«Μιλάμε για δύο καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες έχουν πάρα πολλά θύματα. Είχαμε την αλληλεπίδραση των ανέμων που έπνεαν στην περίπτωση της περιοχής της Λαχάινας στη Χαβάη με τον ορεινό όγκο ακριβώς στα ανατολικά της πόλης. Αντίστοιχα, στην περιοχή της Πεντέλης είχαμε την αλληλεπίδραση των θυελλωδών δυτικών ανέμων με το βουνό. Και στις δύο περιπτώσεις δημιουργήθηκαν αυτό που ονομάζουμε “καταβάτες άνεμοι“, οι οποίοι είναι πάρα πολύ θερμοί και πάρα πολύ ξηροί άνεμοι και που συνδέονται σε παγκόσμιο επίπεδο, σε όλες τις περιοχές, με τις πλέον φονικές και πλέον καταστροφικές δασικές πυρκαγιές», ανέφερε, αρχικά, ο πυρομετεωρολόγος.
«Όταν έχουμε τους καταβάτες ανέμους, δηλαδή αυτοί οι οποίοι “κατρακυλούν” στην πλαγιά ενός βουνού, ανεβαίνει πάρα πολύ η θερμοκρασία, πέφτει πάρα πολύ υγρασία, οπότε αυτό ξεραίνει σχεδόν ακαριαία τη δασική καύσιμη ύλη, καθιστά πάρα πολύ εύκολη την ανάφλεξη και φυσικά ενισχύει και κάνει πολύ ακραία τη συμπεριφορά της φωτιάς», ανέφερε ο ίδιος.
Ο κ. Γιάνναρος ανέφερε πως εκείνες τις μέρες, όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης βρισκόταν στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας με βάση τα στοιχεία των Αμερικανών συναδέλφων του.
Ο τυφώνας
«Ο τυφώνας Ντόρα, ο οποίος πέρασε περίπου 1.000 χιλιόμετρα νοτιότερα από τη Χαβάη, δεν έπαιξε ουσιαστικό ρόλο» διευκρίνισε ο πυρομετεωρολόγος. «Μιλάμε περισσότερο για μία συνοπτική κατάσταση, η οποία ενίσχυσε πάρα πολύ τους ανατολικούς, βορειοανατολικούς ανέμους, οι οποίοι ούτως ή άλλως έπνεαν στην περιοχή, τους ενίσχυσε σε θυελλώδεις εντάσεις και αλληλεπιδρώντας αυτοί οι άνεμοι με την τοπογραφία, οδήγησαν σε αυτή την εκρηκτική εξάπλωση και συμπεριφορά της φωτιάς».
Για το εάν θα μπορούσε να είχαν προειδοποιηθεί οι άνθρωποι της Χαβάης για την εξάπλωση της φωτιάς, ο πυρομετεωρολόγος ανέφερε ότι «η εξάπλωση της φωτιάς θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί, αξιοποιώντας ένα μοντέλο, όπως αυτό που έχουμε στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. Αυτό που δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί είναι η έναρξη της φωτιάς». «Η μεγαλύτερη αξία αυτών των μοντέλων είναι η δουλειά που κάνουν εκ των προτέρων».
«Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν θα έχουμε αυτούς τους πολύ θερμούς ξηρούς ανέμους, με αυτές τις θυελλώδεις εντάσεις, οι οποίες αρχίζουν να καίνε και μέσα σε αστικό ιστό, μιλάμε στην πραγματικότητα για συνθήκες πυροθύελλας», σημείωσε ο ίδιος.
Πηγή: In.gr


Latest News

BofA για δασμούς Τραμπ: Τι μπορεί να διαλύσει την αβεβαιότητα στις αγορές
Οι ανησυχίες των επενδυτών έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα - Τι λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων της BofA

Εγκεφαλικό η αιτία θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου – Η ανακοίνωση από το Βατικανό
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο οδήγησε σε κώμα και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με το Βατικανό – Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

Πόσα άλλαξε ο πάπας Φραγκίσκος;
Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτέλεσε έναν αρκετά ανοιχτόμυαλο ποντίφικα, ο οποίος άλλαξε πολλά στην καθολική εκκλησία, αλλά όχι όσα επιθυμούσε

Πούτιν: Η Ρωσία «θα αναλύσει» την πρόταση Ζελένσκι για διακοπή των επιθέσεων
Η Ρωσία, δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το τέλος της πασχαλινής εκεχειρίας – Άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για διμερείς συνομιλίες σχετικά με την πρόταση Ζελένσκι

«Έπεσαν» οι υπογραφές για στρατηγική εταιρική σχέση της Ρωσίας με το Ιράν
Τι προβλέπει η συμφωνία στην οποία έφτασαν Ρωσία και Ιράν

Πάπας Φραγκίσκος: Στις 23 Απριλίου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε σε ηλικία 88 ετών – Τι διευκρίνισε το Βατικανό με ανακοίνωσή – Πώς αποφασιστεί η ημερομηνία της κηδείας

Πάπας Φραγκίσκος: Τα πρόσωπα που προορίζονται για τη διαδοχή
Θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου σε όλο τον κόσμο, την ίδια ώρα που οι πληροφορίες για την πιθανή διαδοχή του κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Πάπας Φραγκίσκος: Από την Αργεντινή μέχρι την Αγία Έδρα
Ο Πάπας Φραγκίσκος, με τη 12ετή θητεία του, άφησε τη σφραγίδα του στην Καθολική Εκκλησία και έγινε ο πιο προσιτός Πάπας των τελευταίων δεκαετιών

Πάσχα: Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων – Παρατηρούνται μικρές καθυστερήσεις
Η κίνηση αυξάνεται σταδιακά στην Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ παρατηρούνται ουρές στην Αθηνών _ Πατρών από τα διόδια στο Βέλο μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας

Μπορεί ο Καναδάς να γίνει το 28ο μέλος της ΕΕ;
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Καναδάς έχει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τις Βρυξέλλες, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά εμπόδια