Μέχρι και σε χαμηλό εννέα μηνών βύθισε τις ασιατικές αγορές η υποτονική ανάκαμψη της Κίνας και η πιθανολογούμενη νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε περαιτέρω σε υψηλό διμήνου. Στην πορεία μάζεψαν μέρος των απωλειών και στο κλείσιμο τα πρόσημα ήταν μεικτά.

Οι δείκτες

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε στις 495,03, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου, προτού ανακτήσει ορισμένες από τις απώλειές του για να βρεθεί στις 500,43 μονάδες. Ο δείκτης υποχώρησε περίπου 8% για τον Αύγουστο και βαίνει προς τη χαμηλότερη  μηνιαία επίδοσή του από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Οι κινεζικές μετοχές βρίσκονται σε ύφεση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς μια σειρά οικονομικών δεδομένων αποκάλυψαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στον δρόμο προς την ανάκαμψη μετά την πανδημία, με τους επενδυτές μέχρι στιγμής να μην εντυπωσιάζονται από τις κινήσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και να ζητούν περισσότερα κίνητρα.

Την Πέμπτη, ο δείκτης blue-chip CSI 300 της Κίνας παρέμεινε σταθερός, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν 0,12% χαμηλότερος, αφού είχε φτάσει σε χαμηλό σχεδόν εννέα μηνών νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,23%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο CSI 300 σημείωσε άνοδο 0,29%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200  μειώθηκε κατά 0,68% για να κλείσει στις 7.146, το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και ένα μήνα, καθώς το ποσοστό ανεργίας της χώρας αυξήθηκε ελαφρά στο 3,7% τον Ιούλιο.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,44% για να κλείσει στις 31.626, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο και ο Topix έκλεισε 0,34% χαμηλότερα στις 2.253,06 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,23% για να κλείσει στις 2.519,85 μονάδες και κατέγραψε την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, αλλά ο Kosdaq αντιστάθηκε στην ευρύτερη τάση και κέρδισε 0,88% στις 886,04 μονάδες.

Ομόλογα

Οι θολές προοπτικές για τα επιτόκια βοήθησαν στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Οι αποδόσεις αναφοράς 10ετίας έφτασαν το 4,298%, το υψηλότερο από τις 21 Οκτωβρίου.

Δολάριο

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων, κλιμακώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο δύο μηνών στο 103,58 καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Το ιαπωνικό γεν διαμορφώθηκε στα 146,40 γιεν ανά δολάριο αφού άγγιξε το νέο χαμηλό εννέα μηνών στα 146,57 νωρίτερα, με τους επενδυτές να επαγρυπνούν για πιθανή παρέμβαση από Ιάπωνες αξιωματούχους.

Εμπορεύματα

Στα εμπορεύματα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο υποχώρησε 0,21% στα 79,21 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 83,37 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,1%.

Η άνοδος των επιτοκίων επιβάρυνε τον χρυσό χωρίς απόδοση, ο οποίος έφτασε σε χαμηλό πέντε μηνών. Το μέταλλο έκλεισε στα 1.892,30 δολάρια η ουγγιά, έχοντας πέσει προηγουμένως στο πιο αδύναμο επίπεδό του από τις 15 Μαρτίου στα 1.888,30 δολάρια.

Κρίση ρευστότητας στην Κίνα

Στο ανησυχητικό τοπίο για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προστίθεται η βαθύτερη κρίση στον τομέα των ακινήτων. Η Zhongzhi Enterprise Group ανακοίνωσε σήμερα στους επενδυτές ότι αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας και ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.

Αμερικανικά επιτόκια

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύμφωνα με σημείωμα της ING, οι αξιωματούχοι δείχνουν πρόθυμοι να σταματήσουν την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω άνοδο στις δύο συνεδριάσεις του Νοεμβρίου του Δεκεμβρίου.

Οι αγορές δίνουν 86% πιθανότητες να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια η Fed τον Σεπτέμβριο, έδειξε το εργαλείο CME FedWatch, με πιθανότητες 36% να αυξήσει εκ νέου τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές