Επιπτώσεις στις κεφαλαιαγορές ανά τον κόσμο είχε η δημοσίευση των πρακτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ήταν διχασμένοι όσον αφορά την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων κατά την τελευταία τους συνεδρίαση.

Έτσι, μετά την πτώση στη Wall Street και την έντονη νευρικότητα που καταγράφηκε στις αγορές της Ασίας, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν σήμερα Πέμπτη με απώλειες.

Οι δείκτες

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,62% στις 452,38 μονάδες στις αρχές της συνεδρίασης, με τις μετοχές των κατασκευών και των υλικών να υποχωρούν 1,2%, ενώ η κλάδος της εξόρυξης ήταν ο μόνος που βρέθηκε σε θετικό έδαφος, με άνοδο 0,5%.

Ο δείκτης FTSE στην κεφαλαιαγορά του Λονδίνου διαμορφώνεται στις 7.322,20 μονάδες με απώλειες 0,47%. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,59% στις 15.696,74 μονάδες και ο γαλλικός CAC καταγράφει πτώση 0,63% στις 7.214,06 μονάδες.

Στο ταμπλό

Η μετοχή της BAE Systems σημείωσε πτώση 3,2% μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης βρετανικής αμυντικής εταιρείας ότι συμφώνησε να αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ball Corp στον αεροδιαστημικό τομέα για περίπου 5,55 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Ο τομέας της αεροδιαστημικής και της άμυνας της Ευρώπης (.SXPARO) υποχώρησε 1,2%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street ήταν μικτά αφού οι αγορές έκλεισαν χαμηλότερα την Τετάρτη.

Οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την Ευρώπη εκτινάχθηκαν, με απότομες αυξήσεις στην Ιταλία και τη Γερμανία να πιέζουν τις μετοχές.

Οι μετοχές στη Νορβηγία (.OSEAX) υποχωρούν επίσης κατά 0,6% εν όψει της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας για τα επιτόκια.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιουλίου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς των ΗΠΑ έδειξαν ότι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για τη διατήρηση του πληθωρισμού και  υποστήριξαν ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις στα επιτόκια, εκτός εάν βελτιωθούν οι συνθήκες.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5% μετά από αυτή τη συνεδρίαση, το υψηλότερο επίπεδό της τα τελευταία 22 χρόνια. Οι αγορές γενικά εκτιμούσαν ότι αυτή θα ήταν η τελευταία αύξηση σε αυτόν τον κύκλο νομισματική σύσφιγξης, αλλά τα πρακτικά της Τετάρτης διαψεύδουν αυτές τις προσδοκίες καθώς βάζουν κι άλλες αυξήσεις στο… τραπέζι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές